NAJBOLJI POKLON ZA MALIŠANE: uredite razigrani dječji kutak u svome vrtu

Čak i kada je skučen, u vrt biste uvijek mogli staviti znatno više igrački od jedne ljuljačke, što će biti veliki izvor radosti i zabave ali i korisne fizičke aktivnosti za dijete. To je vjerojatno najbolji poklon koji mu možete dati! Nudimo vam prijedloge kojima ćete stvoriti pravi mali raj za igranje.

 

 

 

Igranje na otvorenom neizostavan je i neprocjenjiv dio svakog odrastanja jer pruža višestruke koristi za svako dijete. No, uslijed poplave video igrica i sličnih digitalnih sadržaja, današnje generacije djece sve manje vremena provode na otvorenom – u igri na ulici, parku ili igralištu kao i šetnji, vožnji rolama ili pak biciklom. Stoga roditelji na sve načine nastoje potaknuti svoje mališane kako bi ih izvukli van, što dalje od zaslona mobitela i ekrana kompjutora i tv prijamnika.

Mi vam predlažemo da jedan dio vrta ili dvorišta oko kuće pretvorite u igralište koje će imati više od male ljuljačke. Čak i oni najmanji vrtovi ili dvorišta moći će primiti barem još jedan novi element koji će biti na radost i korist djeteta. Stvaranje ovakvog kutka trenutno je najbolji poklon koji mu možete dati – dijete će se dobro zabaviti, rekreirati, razviti svoju maštu i niz drugih potencijala.

Pronašli smo u Bauhausu elemente kojima možete nadopuniti postojeći ili osmisliti sasvim novi raj za igranje u kojem će dijete uživati!

Foto: Bauhaus

 


KUĆICA IZ SNOVA

U uređenju igrališta vodite se uzrastom djeteta, njegovim potrebama u toj dobi kao i interesima, hobijima i omiljenim igrama. No, s drvenom kućicom nikada nećete pogriješiti!

Drvena kućica jedna je od većih investicija kada je dječje igralište u pitanju, ali svakako je isplativa. Drvo je čini dugotrajnom, a brojne mogućnosti koje nudi pravi su izazov za dijete da razvije svoje fizičke sposobnosti kao i maštu te da stvori malo skrovište za sebe i prijatelje, što je san svakoga djeteta u određenoj dobi.

Jedna od varijanti kućica je i toranj, koji će djeci biti jednako uzbudljiv i atraktivan te ponuditi nekoliko sadržaja – penjalicu, pješčanik, tobogan i malo skrovište. Ovakav toranj ne zauzima puno mjesta, ima niz funkcija te će se više djece istovremeno moći igrati na njemu.

 

Foto: Bauhaus

 


OMILJENI PJEŠČANIK

Uz svako odrastanje i igranje usko je vezan i pješčanik. Bilo bi dobro da ga uklopite u svoju okućnicu. Sva djeca obožavaju pješčanike jer tu mogu iskazati svoju maštu i kreativnost, učiti se samostalnom igranju te strpljivosti dok izrađuju figure od pijeska. Istovremeno mogu stvarati interakciju s drugom djecom te jačati svoje socijalne i timske vještine.

Ovakav drveni pješčanik ne zauzima puno mjesta (nešto više od 1 kvadratnog metra) i lako ga je postaviti, nudi djeci površinu na koju mogu slagati svoje igračke i kreacije te omogućuje istovremeno igranje više djece.

 

Foto: Bauhaus

 


ŠTO JE IGRALIŠTE BEZ LJULJAČKE?

Ljuljačka je obavezan element u svakome vrtu jer djeci predstavlja pravi užitak i u stanju su se satima ljuljati. Prednost ljuljačke je što ju dijete, ako nabavite pravi model, može koristiti dugi niz godina – ona je igračka jednako atraktivna jednogodišnjaku kao i tinejdžeru.

Ako imate mjesta, svakako razmislite o većem modelu na koji može stati više ljuljački te ima ugrađene i dodatne sadržaje – ljestve, penjalicu, tobogan…

Najbolji materijal svakako je drvo jer pruža dugotrajnost i sigurnost. Pazite samo da sve površine budu glatke, zaobljene, a metalni spojevi čvrsti. Druga opcija je kvalitetna plastika, no prije nabavke provjerite da materijali nisu štetni za djecu.

 

Foto: Bauhaus

PENJALICA IZ MAŠTE

Želite li doista izazvati oduševljenje svoga mališana, a pritom imati originalnu spravu za igranje u vrtu, svakako razmislite o Geodome penjalici. Dijete će samo ili u društvu sjajno ispuniti svoje slobodno vrijeme te pospješiti svoju fizičku spremu, razviti bolju koordinaciju pokreta i spretnost pa i pobijediti možda neke svoje strahove.

No, imajte pritom na umu da Geodome nije pogodan za djecu ispod 3 godine.

A za sigurnost ne brinite – penjalica izrađena od nehrđajućeg čelika i otporna na UV zrake ima zaobljene kutove ili kutove prekrivene gumenim kapicama, dok prečke izrađene od polietilena pružaju dodatnu potporu.

 

Foto: Bauhaus

ZA MALE ISTRAŽIVAČE

Igranje je poučno i zato jer djeca otkrivaju i upoznaju bolje svijet koji ih okružuje, prije svega mjesto u kojem žive, ali i prirodu. Kako učenje o životinjama ne bi stalo samo na fotografijama i tekstovima u slikovnicama i animiranim i dokumentarnim filmovima, ponudite im igru koja će ih upoznati pobliže sa svijetom životinja.

Predlažemo plastičnu kutiju s povećalom za promatranje kukaca. Kutija je dvostrana kupola koja djeci omogućuje gledanje insekata iz dva različita kutka, gornjeg i donjeg. Pored insekata, dijete može u kupolu staviti i travu i lišće i otkrivati čudesni svijet prirode.

 

Foto: Bauhaus

U nastavku pogledajte još nekoliko prijedloga sprava i igrački kojima možete ispuniti dječje igralište!

 


PROMO

Komentari