Pitanja koja morate proći prije uređenja terase

U kakvom je trenutno stanju postojeći balkon ili teresa (kvaliteta i izgled podnih obloga, adekvatnost nagiba koji osigurava da se kiša ne slijeva u interijer, nosivost balkona i općenito stanje balkonske konstrukcije – za što je, u svakom slučaju, doista neophodno savjetovanje sa stručnjacima).

Kako i u koje doba dana ćete najčešće koristiti svoj balkon ili terasu? Ako želite balkon koristiti u večernjim satima jer ste tijekom dana zauzeti poslom na radnom mjestu, tada je bolje staviti naglasak na važne detalje (poput primjerice rasvjetu i dekorativne elemente) koji će učiniti boravak u to doba najugodnijim.
Paola Lenti_Aqua_Frame_20

Ako sami ili s vašim partnerom želite nakon posla uživati u udobnim ležaljkama uz dobru knjigu i čašu vina, a balkon ili terasa nisu dovoljno veliki i za stol s više stolica za koje namjeravate smjestiti goste, tada ćete morati dobro ,odvagati’ što vam je zapravo važnije, odnosno najvažniju namjenu balkona/terase. Ako pak primjerice namjeravate balkon koristiti kao ,ured na otvorenom’, u tom slučaju valja razmisliti o osiguranju mjesta za zidnu policu za odlaganje spisa i knjiga.

Kakva je izravna izloženost suncu i u koje doba dana?

Kako je s izloženošću balkona/terase ostalim vremenskim uvjetima? Ako se radi o natkrivenom prostoru, veća je mogućnost korištenja različitih materijala.
Koliko zelenila, odnosno kakvo bilje želite na svom balkonu i terasi te da li vam to dopušta položaj balkona/terase i određeno podneblje. Također, ako balkon/terasa obiluje biljkama/cvijećem kojim se svakodnevno želite posvetiti, dobro je razmisliti i o obaveznom mjestu za pohranu vrtlarskih ,rekvizita’ poput kante za vodu, lopatica, vrtlarskih rukavica, tekućina za prihranu biljaka i sl.

Kada znate odgovor na ta pitanja, tek tada je vrijeme da krenete na konkretno planiranje uređenja svojih balkona/terase.

Komentari