OSVJEŽITE BALKON: evo kako ćete sami napraviti zeleni zid od starih paleta i par dasaka

Zeleni zid aktualan je tijekom cijele godine – na njemu možete držati začine kao i ostalo bilje. Ono koje neće izdržati hladnoću stavite u interijer i zamijenite novim, otpornijim vrstama… Evo kako možete napraviti stalak za njih!

 


Ako i vaš balkon djeluje nedovršeno i na njemu čuvate stvari s kojima ne znate gdje biste, u sljedećim minutama dat ćemo vam ideju kako na njemu napraviti zeleni zid na kojemu možete držati biljke i začine tijekom cijele godine. Tako će vaš balkon uvijek biti privlačan i odisati svježinom.

PRIPREMITE PALETU Ako je nemate u podrumu ili na tavanu kuće, nabavite staru paletu koja će vam idealno poslužiti kao stalak za biljke i začine. Budući da će se pričvrstiti na zid, potrebno je skinuti stražnji dio palete.

BRUŠENJE Paleta će se bojati, zato je iznimno važan prvi korak – brušenje neravne drvene površine koja će usto i dobro zagladiti. Možete koristiti običan brusni papir ili, kao i InDizajn tim, ručnu brusilicu.

BOJANJE Pri odluci o bojenju prevagnula je lazura jer se željela zadržati izgled drva. Želite li tamniju nijansu, stavite nekoliko slojeva lazure.

REZANJE I BOJANJE POLICA Drvene police dajte izrezati ili to učinite sami, po mjeri palete. Boju izaberite po vlastitu ukusu ili ih uopće nemojte bojiti. InDizajn se odlučii za antracit sivu jer će se dobro uklopiti sa zelenilom kojim će se ukrasiti stalak. Police ostavite da se suše nekoliko sati.

STPAJANJE POLICA S PALETOM Nakon sušenja, uz pomoć metalnih L profila pričvrstite ih na paletu i stalak je gotov.

STAVLJANJE POLICE NA ZID Preostaje vam još samo pričvrstiti ga na zid! Najprije je važno označiti pozicije na kojima ćete bušiti zid, a pripazite i na odgovarajuću veličinu svrdla.

Kada je polica na zidu, na nju možete posložiti začine, ukrasno bilje ili kombinirati oboje. Zeleni zid idealno će se uklopiti u gotovo svaki vanjski prostor.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić
Komentari