NOVO LICE MALE KUHINJE: makeover stare i dotrajale kuhinje u mladenačkom stanu

Budući da je nova kuhinja vrlo zahtjevan projekt i jedan od najskupljih u svakom interijeru, sve češće se odlučujemo za njezinu djelomičnu obnovu. Za inspiraciju, pogledajte pomlađivanje jedne male, stare kuhinje!

 


Ova stara i dotrajala kuhinja nalazi se u mladenačkom stanu i nikako se ne uklapa u ostatak uređenja. Zadaća tima Mirjane Mikulec bio je napraviti suvremen prostor, ali s ograničenim budžetom, što znači da se kuhinja nije mijenjala u potpunosti.

Budući da su korpusi u dobrom stanju, nisu se mijenjali, čime se uštedjelo nešto novca. Ideja je bila promijeniti fronte, ploču i aparate.

InDizajn / Foto: Saša Lisjak

U ovom projektu se nije radilo puno izmjena samih elemenata. Ono što je sada drugačije u odnosu na prijašnje stanje je bilo dizanje elemenata do stropa.

“S obzirom na to da je riječ o malom, otvorenom dnevnom prostoru, važno je bilo kuhinju uklopiti u cjelokupni izgled. Zato smo odabrali sivu koja se provlači kroz elemente u dnevnom boravku. Da bismo ostali u budžetu, birali smo iveral. Za radnu ploču odabrala sam jaki dekor betona jer je jedna od smjernica vlasnika bila jednostavno održavanje“, objašnjava dizajnerica Mikulec.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić

Nakon izmjere stolara i pripreme materijala, uslijedila je demontaža starih a zatim i montaža novih elemenata – novih fronti, radne ploče, aparata te zidne obloge. Kako bi se dobio čišći izgled, cijevi i stare keramičke pločice su sada skrivene perforiranim limom.

Promijenijene su i stare utičnice i prekidači. Odabrani su antracit okviri koji su se uklopili u izgled prostora.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić

“Novi izgled kuhinje neusporediv je s onim starim. Zbog ograničenog budžeta, keramiku nismo micali, ali smo je obložili limom. Dizanjem elemenata do stropa dobili smo i na funkcionalnosti i na estetici. Staro drvo trešnje zamijenili smo suvremenim sivim dekorom i dobili kuhinjski prostor kakav je klijent želio”, kaže za kraj dizajnerica.


Komentari