POLIKLINIKA SA STILOM: uređenje koje je donijelo potrebnu toplinu i ugodu

Ovaj put pokazat ćemo vam malo drugačiji dizajnerski prostor. Riječ je poliklinici iz Zagreba u kojoj su boje odigrale važnu ulogu prilikom uređenja koje je, nakon finalnih dogovora, trajalo tri mjeseca. Sve češće pri opremanju ovakvih prostora vidimo da neutralne nijanse ili bijela, koju vežemo uz medicinske prostore, više nije imperativ.

 


Kada se govori o projektiranju ovakve vrste poslovnih prostora, osnovna razlika je u tome što je ovdje riječ o zdravstvenoj ustanovi pa već na samom početku projektiranja postoje jasno definirani propisi navedeni u Pravilniku o građenju.

Tamo su navedeni svi kriteriji poput minimalne veličine ordinacije, obveza imanja invalidskog toaleta, širina hodnika, protupožarni i evakuacijski propisi pa kada se zadovolje ti uvjeti kreće onaj kreativniji dio.

Riječ je o prostoru od 250 metara kvadratnih u kojima je najatraktivniji dio ulazni prostor pun prirodne svjetlosti. Tu su smješteni recepcija i čekaonica, ono je što posjetitelji prvo vide.

INDIZAJN/FOTO: DINO NINKOVIĆ

Arhitekt Matko Šimić na samom početku projekta dobio je od klijenta vizuale i boje koje žele imati u poliklinici. Nakon toga su se ideje samo nadograđivale. Želja klijenta je bila da se u svakoj prostoriji osjeti povezanost s prirodom.

Ovdje je to vidljivo kroz zelene kugle na stropu. Visilica s listićima se nastavlja na tu priču, a postignut je i wow efekt pri ulasku u polikliniku. U prilog ovom rješenju je išlo i to što postoje visoki stropovi pa je takvo rješenje bilo dosta logično.

INDIZAJN/FOTO: DINO NINKOVIĆ

Hodnik vodi u šest ordinacija, kuhinju za osoblje i toalete. Sve su prostorije dvobojne. Odabrana je osnovna boja i tematska, koja pripada određenoj ordinaciji, vidljiva i na samim vratima. Riječ je o nekoj vrsti piktograma tzv. pravila čitanja prostora kada nam je potrebno da brzo percipiramo okolinu u kojoj se nalazimo.

Ogledalima je postignuta višedimenzionalnost vrlo uskog hodnika. U hodniku i ordinacijama usklađeni su modeli i boje stolaca tako da se uklapaju u prostor. Cilj je bio postići da se pacijenti osjećaju ugodno dok čekaju pregled.

INDIZAJN/FOTO: DINO NINKOVIĆ

INDIZAJN/FOTO: DINO NINKOVIĆ

Mirjana Mikulec kaže: „Ugodan ambijent je iznimno važan za rad zaposlenika, a u ovom slučaju i  samih pacijenata. Zato smo u ovom  prostoru posebnu pozornost posvetili prirodnim bojama na zidovima, ulozi zelenila te zaobljenim uglovima specifičnima za organsku arhitekturu. Time smo stvorili određeni sklad između čovjeka i prirode te postigli osjećaj ugode koji je u ovoj poliklinici na prvom mjestu.“

Komentari