Jednosobni stan za mladi par skriva krevet na doista neobičnom mjestu

Stan od 34 četvorna metra mladi vlasnici nisu željeli pregrađivati niti stvarati novu sobu za spavanje, te su odlučili u jednoj prostoriji kombinirati spavaći i dnevni dio. Pogledajte kako su dizajneri iz studija Geometrium riješili njihov zahtjev

 

 

Dizajneri Aleksej Ivanov i Pavel Gerasimov iz ruskog dizajnerskog studija Geometrium osmislili su uređenje jednosobnog stana površine 34 četvorna metra u Sankt-Peterburgu. Kako vlasnici, mladi par, zbog prirode posla samo dio godine žive na ovoj adresi, dizajneri nisu u svome prijedlogu uređenja trebali donijeti nikakve preinake u tlocrtnom rasporedu. Vlasnici su htjeli što manje radova te ostaviti zatečeni raspored, što je ustvari bio njihov jedini zahtjev pred dizajnerima koji su ga osmislili inspirirani skandinavskim dizajnom. Baza je kombinacija bijele i bež boje, a na nju su stavljani akcenti u crnoj, tamnoplavoj te žutoj boji.

Bilo je potrebno osigurati funkcionalnost na 34 četvorna metra, a istovremeno ostvariti dojam prostranosti i ne pretrpati stan namještajem i detaljima. Kuhinja je djelomično odvojen prostor te se u njoj, zahvaljujući 11 četvornih metara površine našlo mjesta i za blagovanje, a druga veća prostorija dobila je namjenu dnevnog i spavaćeg prostora. Vlasnicima se nije svidjela ideja trosjeda ili garniture koji bi se razvlačio u ležaj, te su dizajner, s obzirom na visinu stropa, podigli dio prostorije na podest. Nivelacija prostora omogućila je da se unutar podesta stavi veliki bračni ležaj, koji se po potrebi izvlači van. Kada je krevet uvučen u svoje skrovište, prostorija funkcionira kao dnevni boravak s izlaskom na lođu koja je zatvorena i preuređena te ima dvije funkcije – kutak za odmaranje te radni prostor.

 

Izvor: Studio Geometrium

Komentari