Potpuna adaptacija trosobnog obiteljskog stana koji sada ima odvojenu kuhinju

Kada planiramo (pre)uređenje doma, često naglasak stavimo na stil i atmosferu, a zaboravimo funkcionalnost čiji nedostaci se vrlo brzo počnu osjećati. Pogledajte kako je bračni par prije svega mislio na funkcionalnost prilikom adaptacije svoga novoga doma.

 


Vodimo vas u renovirani stan četveročlane obitelji, za čije uređenje se pobrinuo dizajner Paz de Tordo. Njegova će vas rješenja vjerujemo oduševiti i biti dobar izvor inspiracije. Vlasnicu su željeli da njihov novi dom nakon adaptacije bude što svjetliji, otvoreniji, ali i s odvojenom kuhinjom budući da dosta kuhaju pa nisu željeli da mirisi i masnoće budu prisutni stalno u dnevnom boravku.

Foto: Jordi Canosa

Vlasnike je ovom stanu privukla lokacija i veličina, no željeli su neke izmjene i bilo im je jasno da ga moraju renovirati pa su zatražili pomoć dizajnera. Željeli su da se kuhinja, koja je vrlo uska, otvori prema dnevnom prostoru, ali da bude i djelomično odvojena. Tu je i hodnik koji je imao pristojnu kvadraturu, no bio je vrlo uzak i dugačak, pa se nije mogao dovoljno iskoristiti.

Foto: Jordi Canosa

Dizajner je želio da prirodna svjetlost uđe u hodnik pa je srušio zid koji ga dijeli od dnevnog prostora. Predložio je da mjesto za vješanje jakni i kaputa bude jednostavno koncpirano kako ne bi opterećivalo prostor. Odmah na hodnik nadovezuje se kuhinja i dio dnevnog prostora – biblioteka s kutkom za čitanje.

Foto: Jordi Canosa

U početku je kuhinja bila smještena u središtu kuće, s mnogo unutarnjih vrata, ali u dugačkom i uskom prostoru. Dizajner je napravio pregradnju i reorganizaciju tako da se u njoj našlo mjesta i za blagovaonicu. Nakon adaptacije, kuhinja, koja se željela potpuno odvojena, ima pristup kroz dvoja klizna vrata – između njih se sada nalazi blagovaonski stol, a preko puta njega kuhinjski elementi. Zid na kojem je blagovaonski stol je u gornjoj polovini ostakljen, tako da dovoljno prirodne svjetlosti dopire u ovaj prostor.

Foto: Jordi Canosa

Prostor za kuhanje organiziran je s jedne strane kuhinje, gdje su sudoper i ploča za kuhanje postavljeni na dovoljnoj udaljenosti, što daje mjesta za slobodnu radnu plohu. Namještaj je jednostavan, maksimalno lak za održavanje, a za radnu plohu korišten je isti materijal kao i za panel između gornjih i donjih elemenata. To znači da zaštitne trake između ovih površina više nisu prisutne.

Prostor biblioteke ujedno je i skladišni prostor. Tako je dizajner spojio dvije funkcije u jednom prostoru u čemu mu je veliki saveznik bio namještaj po mjeri. Fronte ormarića pri dnu skrivaju mjesto za cipele, a pri vrhu su asimetrične police za knjige. Ovaj prostor se od blagovaonice i boravka odijelio malim zidićem koji funkcionira i kao šank.

Foto: Jordi Canosa

Vlasnici su željeli da dnevni boravak bude mjesto za zajedničko obiteljsko sjedenje, ali opušteno, pa je dizajnerica predložila dvosjed, a ne kutnu garnituru, sjedeće garniture čije su presvlake naručene zatvorene kako ne bi bilo stresa održavanja .

Prije obnove prostor dnevnog boravka bio je zastario, ali i sa starim završecima. Promijenjeno je sve, od prozorske stolarije do premještanja elektroinstalacija i očito namještaja.

Jednostavni oblici za sofe, neutralne boje, ali sve to ugrijano prisutnošću prirodnih tekstura: tkani tepih, drveni stolovi i ukrasne biljke, koje svakom domu donose dodatnu vrijednost. Slike fiksirane u istoj razini u donjem dijelu s visinom ispod prozora vizualno organiziraju prostor i personaliziraju ga.

Foto: Jordi Canosa

Glavna spavaća soba kvadraturom je vrlo skromna pa je opremljena osnovnim, vrlo jednostavno dizajniranim komadima namještaja. Kako je prostor mali, dizajnerica se osmislila konzolne noćne ormariće, koji funkcioniraju kao ladice. Tako podna površina nije zauzeta i sve je lakše održavati čistim a i prostor djeluje prozračnije. Također, kako bi se uštedio prostor, stavljene su zidne lampe tako da su noćni ormarići dostupni za bitne sitnice a nisu zauzeti lampama.

Foto: Jordi Canosa

 

 

Komentari