BY STUDIO MIRJANA MIKULEC: prijedlog uređenja apartmana od 19 kvadrata na moru

Na primjeru idejnog rješenja mini apartmana na moru kojeg potpisuje studio Mirjane Mikulec pogledajte kako se može urediti funkcionalan prostor koji će zadovoljiti sve potrebe jedne do dvije osobe.

 


Garsonijera površine 19 četvornih metara nalazi se u staroj zgradi u središtu jednog dalmatinskog otočnog mjesta. Dobra pozicija, blizina mora i lođa su njezini glavni aduti. Budući da vlasnici apartman koriste sezonski, preko ljeta, bilo je bitno uređenje podrediti tome.

Kako se stančić nije koristio godinama, nužna je totalna adaptacija koja će obuhvaćati obnovu zidova, podova, vanjskih i unutarnjih otvora, nove kupaonicu i kuhinju te kompletan namještaj. U adaptaciji u kojoj će doslovno svaki centimetar biti obnovljen vlasnici će se voditi idejnim rješenjem koje je izradio dizajner interijera Mate Jelavić iz studija Mirjane Mikulec.

Cilj uređenja, u čemu je dizajner od vlasnika dobio odriješene ruke, bio je stvoriti ugodno i funkcionalno mjesto za ljetni odmor koji ima sve potrebno za povremeni boravak za dvije osobe. Prioriteti su također bili jednostavnost i lako održavanje prostora.

Tlocrtni raspored je prema idejnom rješenju ostao isti jer je zadovoljavao potrebe vlasnika. Jedini zidovi su oni od kupaonice, a na jedan od njih je naslonjena kuhinja koja je otvorena prema dnevnom boravku i lođi. Budući da je prostor doista mali, predloženo je da kuhinjski šank ima ulogu blagovaonskog stola, kao i stol na terasi u lođi koja inače nije obuhvaćena idejnim rješenjem. Nju su vlasnici odlučili sami urediti. Mala kompaktna kuhinja ima sve potrebno, pa čak i perilicu suđa te bojler koji je iz male kupaonice ovdje prebačen te se nalazi skriven u gornjim kuhinjskim elementima.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Prema želji vlasnika, umjesto kreveta je stavljena sofa na razvlačenje. Tako soba ima ulogu i spavaćeg i dnevnog prostora, a postavljanjem sofe štedi se dragocjeni prostor te je kretanje tijekom dana jednostavnije.

Jedina prostorija u stanu ima i uski ormar za skladištenje koji se nalazi u sklopu TV zida i komode koji su preko puta sofe, što je dovoljno za kratke boravke vlasnika.

Idejnim rješenjem je predloženo da sav namještaj bude rađen po mjeri što je najbolje rješenje za male interijere jer se tako maksimalno iskoristio prostor. Tako bi ormar i TV jedinica bili od iverala u uzorku drveta i betona a kuhinja u prigušenoj zelenoj te kupaonski ormarić od medijapana. Za panel iza i ormarić iznad WC školjke predložen je vlagootporni iveral.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Radi lakšeg održavanja, predloženi su podovi od ljevanog betona, koji su idealni za ovakvu namjenu prostora, a za topliji dojam ispod klub stolića i pored sofe predložen je mali tepih.

Prostor s neutralnom, svijetlom bazom podignut je, osvježen i utopljen dekorativnim elementima poput panela u uzorku betona na TV zidu, tapetom iza sofe te minimalističkom skulpturalnom crnom rasvjetom. S obzirom na minijaturnu površinu od svega 3 kvadrata, kupaonica je doživjela niz kompromisa idejnim rješenjem. Bojler je premješten u kuhinjski ormarić, a tuš kabina je otvorenog koncepta prema željama vlasnika i odmah je kod ulaska.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kako se izvodi nisu mogli mijenjati, WC školjka i tuš su naime morali ostati na istome mjestu. Radi lakšeg kretanja predloženo je da kupaonski ormarić bude zaobljenih rubova.

 

Komentari