NOVI ŽIVOT STARE TRADICIJSKE KUĆE: adaptacijom je stvorena ugodna oaza za odmor i uživanje

Obitelj s četvero djece u potrazi za prikladnim mjestom za ljetovanje naišla je na truliju, tradicionalnu kamenu kuću na jugu Italije, s prepoznatljivim krovom u obliku stošca. Pogledajte kako su u suradnji s arhitektima preuredili njezinu vanjštinu i unutrašnjost!

 

 

 

Mlada obitelj s četvero djece kupila je staru kuću truliju, specifičnu za talijansku pokrajinu Apuliju. Četiri kamene kućice kružnog tlocrta i simpatičnih stožastih krovova, građene krajem 19. stoljeća, trebalo je adaptirati kako bi se zadovoljile potrebe novih vlasnika i objediniti u zajednički funkcionalan prostor.

No, u suradnji s arhitektonskim studijem Flore&Venezia Architects modernizacija je poštovala sve autentične elemente gradnje te je stvorena prekrasna ljetna rezidencija s prekrasnim eksterijerom – zelenilom, suhozidom i bazenom te ništa manje lijepim interijerom.

Foto: Claudio Palma

Da bi kuća imala sve potrebne sadržaje i komfor, objekt je, pored restauracije doživio i proširenje i sada iznosi oko 150 četvornih metara. Kućice su zatečene u vrlo zapuštenom stanju, bez kupaonica, tekuće vode kao ni električne energije, a tradicionalne kamene fasade zahtijevale su temeljitu obnovu.

Foto: Claudio Palma

Centralni prostor u eksterijeru svakako je bazen, nastao na mjestu nekadašnjeg vrta i malog vinograda, a središnji unutarnji prostor predstavljaju dvije dnevne zone povezane jednom kuhinjom. Naime, u prostoru su dva dnevna boravka s blagovanjem – jedan malo intimniji, kada netko od članova poželi privatnosti i jedan u kojem se odvijaju svakodnevni zajednički objedi i druženje.

Foto: Claudio Palma

Ostatak interijera čine spavaće sobe te tri kupaonice. Cijela kuća nadahnuta je rustikom, što je poveznica s autentičnim štihom i savršen odabir za odmor i opuštanje jer dominiraju prirodni materijali poput kamena, drveta, pamuka i lana.

Foto: Claudio Palma
Komentari