DOM UREĐEN S LJUBAVLJU: kako je Vanja obnovila bakinu kuću nedaleko od Siska

Vodimo vas u Novo Selo pored Siska, u staru obiteljsku kuću koju je Vanja naslijedila od svoje bake i odlučila preurediti kako bi uživala svaki slobodan vikend, daleko od stresa i gužve Zagreba

 

 

 

Kada je naslijedila bakinu kuću, uz koju je vežu dragocjene uspomene te ju je zbog toga smatrala svojim domom, Zagrepčanka Vanja Žižić nije se uopće dvoumila oko njezina obnavljanja, koje je zbog dotrajalosti, ali i vlage, bilo neophodno.

Željela je od mjesta koje za nju ima posebno značenje, stvoriti svoj novi, ali opet ‘bakin dom’ u kojem će s obitelji provoditi slobodno vrijeme.

Foto: Privatni arhiv

Lijepe uspomene vezane uz bakinu kuću

„Baka je bila vrlo važna osoba u mom životu. S mojom majkom ona me odgojila i učinila ovakvom osobom. Emocionalno sam vezana uz kuću, tamo sam provodila djetinjstvo, vikende nakon škole, ljetovala sve do fakulteta i jednostavno nije bilo upitno hoću li je obnoviti nego kada i kojim tempom. Bez obzira na to što bake više nema, ta kuća je i dalje za mene bakina kuća“, otkriva Vanja koja fotografije obnovljene kuće povremeno pokazuje na svome Instagram profilu @vanja_zizic.

Foto: Privatni arhiv

Prizemnica koju je Vanja naslijedila nalazi se u Novom Selu kod Siska i zauzima površinu 70 četvornih metara. Kako je izgrađena prije više od 40 godina trebalo je štošta promijeniti u njoj. Vanja je s adaptacijom krenula u proljeće prošle godine da bi na krajem ljeta osvanula u potpuno novom ruhu.

Foto: Privatni arhiv

Kuća na selu kao spas od gradskog stresa i gužve

Kada su se dogodili epidemija koronavirusa i potres shvatila je, kako kaže, da treba imati vikendicu, svojevrsni ‘spas’ od zagrebačkog stresa i gužve.

„S obzirom na to da se u kući neko vrijeme nije boravilo i da je imala slabu izolaciju, morali smo riješiti problem vlage. S radovima smo krenuli u svibnju, a već prvu noć smo prespavali u kolovozu“, kaže Vanja.

Foto: Privatni arhiv

Temeljita adaptacija

Prvotni plan je bio osposobiti samo jednu prostoriju u kojoj bi se moglo prespavati, no, s vremenom je sve preraslo u sveobuhvatnu obnovu.

„Ideje su se same slagale i imale svoj tok, a ono što sam htjela zadržati i postići je da nam to bude uvijek drugi dom i da ima toplinu“, ističe Vanja.

U adaptaciji su obnovljeni svi zidovi kao i plafon koji je obložen gipsanim pločama odnosno knaufom. Nove su i podne obloge – keramičke pločice u kuhinji, blagovaonici i hodniku, a laminat u dnevnom boravku i spavaćoj sobi.

Foto: Privatni arhiv

Bakina kuća kao mjesto okupljanja obitelji i prijatelja

Također, uklonjen je i dimnjak i otvorili prostor između blagovaonice i dnevnog boravka te zamijenili prozore i vrata“, govori Vanja te dodaje kako još predstoje neki radovi da bi sve bilo kako treba – adaptacija WC-a, hodnika i ostave te obnova fasade te okućnice od 200 četvornih metara. U planu su i dekorativni drveni oblozi u spavaćoj sobi te staklena stijena u blagovaonici koja će pružati ljepši pogled na vrt i dvorište.

Tako će se u potpunosti ostvariti namjera nove vlasnice da ima mjesto za odmor u prirodi koje će biti i mjesto za okupljanje obitelji i prijatelja. U tome će okućnica, naročito u proljeće i ljeto, biti idealan saveznik.

Foto: Privatni arhiv

Ženski touch u kući

Renovacija je uključivala i male izmjene u tlocrtu. Naime, početni raspored imao je dvije zasebne prostorije koje su sada spojene te je napravljen otvoreniji dnevni boravak, povezan s kuhinjom velikim otvorom bez vrata.

Pored topline i doze nostalgije, Vanja je uređenjem htjela naglasiti tu ‘žensku liniju’ jer spletom okolnosti ovu kuću drže tri generacije žena – baka, mama i ona.

Imitacija Mona Lise i djevojke s bisernom naušnicom u kuhinji, glava Solinjanke, Frida Kahlo i cvjetna inspiracija za spavaću sobu, Dubravka Cvek i njezina slika Mladenke, slika bake kao prve žene u ljevaonici u Željezari Sisak, slika mame i bake stare 45 godina su pronašli mjesto u interijeru kuće.

Foto: Privatni arhiv

Brojni detalji poput okvira, ogledala i većine kuhinjskog pribora te kristalnih čaša i stolnjaka su od vremena kada je baka živjela u kući. Ostavljena je i komoda koja se nalazi u boravku. Vanja ju je doradila i ostavila neobojenu, no moguće je da se to i promijeni u nekom od idućih makeovera.

Foto: Privatni arhiv

Kuća je ostala sačuvana i neoštećena uslijed potresa koji su krajem prošle godine zadesili ovaj kraj, no to je Vanji ipak u drugome planu.

“U trenutku potresa iskreno uopće nisam pomislila na bakinu kuću nego na majku koja je 10 km dalje od te kuće. Kako su pukle linije i nisam ju nikako mogla telefonski dobiti, vjerujte da su mi to bili najgori trenuci u životu. Znajući da je majka i ostatak bliže obitelji blizu epicentra, a ne znate što je s njima, je situacija koja izbija zrak iz vas. I sada si na svaki potres pišemo poruke „OK“ čisto da smo svi sigurni da je sve ok. Svi su na sigurnome, imaju krov nad glavom i to nam je najbitnije”, kaže Vanja za kraj.

Komentari