DOM ZA TROJE: kako je starinski građanski stan dobio dodatnu dječju sobu

Stari građanski stan sastojao se od samo jedne spavaće sobe pa su vlasnici, kako bi dobili prostor za dijete, kuhinju preselili u veliki dnevni boravak. Kako izgleda stan prema novom rasporedu, pogledajte u nastavku!

 


U prizemlju stare zgrade u Stockholum, nastale na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće nalazi se stan koji je renovacijom postao trosobni. Stan je imao samo jednu spavaću sobu i odvojenu kuhinju, kako je to bilo uobičajeno početkom 20. stoljeća. Površina od 64 kvadrata i pogodan raspored bili su dobri aduti koji su omogući da stan dobije dodatnu, dječju sobu za dijete vlasnika. Kada tome pridodamo visoki strop od 3,2 metra i velike prozore, projekt postizanja veće funkcionalnosti bio je predodređen na uspjeh.

FOTO: HEMNET

Vlasnici su kuhinju izmjestili u veliki dnevni boravak, a na njezinom mjestu napravili su dječju sobu. To je soba od svega 8 četvornih metara u koju je stao krevet i komoda s policama, ali ima još mjesta za manji garderobni ormar i konzolni radni stol što će zadovoljiti potrebe budućeg školarca.

FOTO: HEMNET

Problem pohrane garderobe riješen je ugradbenim ormarom u hodniku te velikim ugradbenim ormarom u roditeljskoj spavaćoj sobi iz koje se izlazi na terasu s pogledom na unutarnje dvorište. Ostatak ovog stana izduženog oblika čine ulazni prostor, toalet, kupaonica i veliki dnevni prostor otvorenog koncepta.

FOTO: HEMNET

Novim rasporedom socijalna zona se nalazi s jedne strane stana, a privatna s druge. Odijeljene su hodnik, kupaonicom i toaletom, koji se nalaze u središtu stana.

 

 

Prekrasan veliki dnevni boravak nalazi se na površini od oko 30 kvadrata i sadrži sve potrebno za socijalnu zonu stana: kuhanje, skladištenje hrane, blagovanje te odmor i opuštanje u druženju, čitanju… Sve to čini ovaj mali trosobni stan funkcionalnim domom za tročlanu obitelj. A način uređenja, kojim dominira skandinavski stil omogućio ugodnu, toplu i prozračnu atmosferu.

FOTO: HEMNET

Terasa od deckinga u dvorištu daje dojam života u kući te postaje dodatna prostorija tijekom ljetnih mjeseci gdje se može uživati u tišini, cvijeću te ugodnom društvu.

FOTO: HEMNET

 

 

Komentari