OD IDEJE DO FINALA: adaptacija malog zagrebačkog dvosobnog stana od 44 kvadrata

Transformacije stanova za sve nas su prave poslastice koje ne propuštamo. Dobar su izvor informacija, korisnih savjeta i inspiracije te nas potiču na promjene u životnom prostoru. Sve to nudi vam novi projekt studija Mirjane Mikulec kojeg ćete u obliku 30-minutnog specijala vidjeti u nedjelju, 16. lipnja na RTL-u!

 


Ako se spremate na uređenje svoga doma, apartmana na moru ili vikendice onda novi projekt studija Mirjane Mikulec stiže u pravo vrijeme za vas. Naročito inspirativan će biti za vlasnike manjih prostora, budući da ovaj ima svega 44 kvadrata, a u svom sastavu ima i spavaću sobu nepravilnog oblika.

Interijer je bilo potrebno u potpunosti preurediti u ograničenom vremenu i s ograničenim budžetom, što je predstavljalo veliki izazov za arhitekta Matka Šimića i dizajnera Matu Jelavića koji su vodili projekt transformacije ovog malog dvosobnog stana u širem centru Zagreba.

Jer, napraviti temeljitu adaptaciju i opremanje do zadnjeg detalja za 35 tisuća eura za dva mjeseca nije nimalo lak zadatak, koji u našim domaćim prilikama postaje pravi pothvat.

TV SPECIJAL O UREĐENJU STANA

U serijalu od tri članka prikazat ćemo vam sve faze uređenja – od početnog stanja, zatim preko razrade ideje koja je bila u nekoliko varijanti pa sve do same realizacije. A sve to moći ćete vidjeti objedinjeno i u TV formatu – u našem 30-minutnom specijalu koji će u ovu nedjelju, 16. lipnja, biti prikazan na RTL-u.

ŽELJE I ZAHTJEVI MLADE VLASNICE

U preuređenju interijera arhitekti su se vodili željama mlade vlasnice. Cilj uređenja bio je stvaranje modernog i funkcionalnijeg prostora koji bi bio prilagođeniji njezinim potrebama. Primjerice, u spavaćoj sobi više nisu potrebna dva ležaja, budući da u stanu sada živi samo jedna osoba.

Prema fotografijama koje je priložila vlasnica, bilo je vidljivo kako je stan u solidnom stanju za stanovanje, no, nedostajalo mu je stilske usklađenosti, atmosfere ugode i veće atraktivnosti.

BEZ VELIKIH PREINAKA

Stan se nalazi u zgradi rađenoj početkom 2000-ih te je imao posve zadovoljavajući raspored koji uključuje sve potrebne prostorije za život vlasnice (hodnik, kupaonicu, dnevni boravak, kuhinju, spavaću sobu, radni kutak i lođu). Stoga nije bilo potrebe za velikim preinakama originalnog tlocrta, što zbog budžeta, što zbog same funkcije. No, manje intervencije u tlocrtu su svakako bile potrebne kako bi se dobile funkcionalnije prostorije – naročito kuhinja i spavaća soba.

Vlasnica je željela da u stilskom smislu stan bude ujednačeniji izgledom, da prostor izgleda svjetlije i da njime dominiraju neutralni zemljani tonovi.

Pored stilskog pomaka, zahtjev vlasnice odnosio se i na veću funkcionalnost pojačavanjem nekih sadržaja poput više ormara za pohranu odjeće, bolji raspored kupaonice te veću i funkcionalniju kuhinju.


DVA PRIJEDLOGA TLOCRTA

U samom rasporedu prostorija u stanu i njihovoj poziciji nije ništa mijenjano tijekom adaptacije, no bilo je potrebno napraviti novi tlocrt s novim rasporedom nekih elemenata unutar prostora, dok su neki elementi izbačeni. Primjerice, u spavaćoj sobi više nije bilo potrebe za dva kreveta već jedinim, kuhinja je trebala biti veća i funkcionalnija tako da je pozicija radne plohe povećana i pretvorena u donje kuhinjske elemente kako bi dobili više skladišnog prostora.

Vlasnici su predložene dvije varijante koje slijede u nastavku.

Prva varijanta

U prvoj varijanti je krevet pored ulaznih vrata kako bi bio veći. U drugoj varijanti je ležaj ispod prozora, čime se sjajno iskoristio prostor inače vrlo uske spavaće sobe nepravilnog oblika. Smještanje kreveta u ovu svojevrsnu nišu značilo je njegove manje dimenzije.

Osmišljavanje spavaće sobe, s obzirom na njezine specifičnosti bio je najveći izazov za arhitekte, ali je veliki saveznik bio namještaj po mjeri s materijalima iz Elgrada, kao i u ostalim dijelovima stana – kuhinji i kupaonici gdje su izrađeni elementi po mjeri.

 

Druga varijanta

U kuhinji su u tlocrtima razlike u pozicijama uređaja poput sudopera, hladnjaka, perilice suđa, ploče za kuhanje… Isto se dogodilo i u kupaonici gdje su perilica, umivaonik i WC školjka na različitim pozicijama, a umjesto kade je predložen tuš. Za keramiku, tuš, umivaonik, kadu i armature u kupaonici pobrinuo se Bauhaus te TECE za praktične detalje poput elegantnog tipkala za ispiranje WC školjke.

Odabrana je varijanta dva u kojoj je krevet ispod prozora, što uključuje više ormara i prostor za šminkanje te je usvojen novi raspored kuhinjskih uređaja koje su odabrani u Amici (kuhalo, hladnjak, pećnica i perilica) te u Alveusu (sudoper i slavina). Svi uređaji birani su kako bi bili usklađeni s dizajnom kuhinje.


IDEJNO RJEŠENJE

Nakon što je vlasnica odobrila tlocrt, krenulo se prema njemu na izradu idejnog rješenja u kojem se 3D vizualizacijom vrlo plastično predočilo kako bi stan trebao izgledati.

U izradi idejnog rješenja studio Mirjane Mikulec vodio se smjernicama koje je klijentica tražila – da sve bude neutralno, s dominacijom bež tonova i da bude drvenih površina kako bi prostor izgledao toplije. Prema tome je napravljeno idejno rješenje. Klijentica je nakon toga tražila manje preinake u samom odabiru materijala kako bi se smanjila količina drvenih dekora. Zatim je napravljen troškovnik i uzete ponude za sve elemente preuređenja. Međutim, ispostavilo se da troškovnik prelazi planirani iznos, što je donijelo sa sobom i kompromise pa se odustalo od nekih stvari.

PRVA VARIJANTA / IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Smanjila se količina stolarskih stavki i građevinskih radova. Kako se smanjivao budžet, tako se mijenjalo idejno rješenje. Napravljene su preinake u tlocrtu na način da se na samom ulazu ormar koji je bio zamišljen po mjeri zamijenili gotovom komodom, u spavaćoj sobi maknut je prostor za šminkanje i smanjena količina ormara, no i ovako ih više nego dovoljno.

U kupaonici se, kako bi se smanjili troškovi, odustalo od izmiještanja bojlera kao i pozicija školjke i umivaonika. Svi ovi elementi ostali su na postojećim izvodima i dovodima i njima se onda prilagodilo i napravilo novo idejno rješenje.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Novi idejni prijedlog ćete u cijelosti vidjeti za par dana na našem portalu, a u nedjelju, 16. lipnja očekuje vas TV specijal u kojem će sve biti detaljno prikazano – od ideje do finala!

Vidjet ćete kako je za novi izgled stana bila potrebna kompletna adaptacija koja je uključivala sve nove instalacije, nove podove, zidove pa i najmanje detalje na njima poput novih utičnica i prekidača Schneider Electrica koji su birani tako da budu usklađeni s postojećim namještajem.

U idućem članku vidjet ćete i izmjenjene 3D prikaze gdje je na preporuku arhitekta odabrana tapeta u Magis Wallu koja je podigla i zaokružila cijeli prostor.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Pored namještaja po mjeri, prostor je dobio i neke gotove komade namještaja (sofu, komodu, rasvjetna tijela, klub stolić…) koji su odabrani u Lesnini XXXL. Za veći stilski dojam pobrinule su se efektne dekoracije, a za omiljeni jutarnji ritual vlasnice caffe aparat DeLonghi.

 

U nastavku, u našoj fotogaleriji pogledajte ostatak idejnog rješenja.


PROMO

Komentari