DA, MOGUĆE JE: dvoetažni stan od 40 četvornih metara

Praktična rješenja i namještaj po mjeri kojim se iskoristio svaki centimetar prostora omogućili su stvaranje funkcionalnog i estetski savršeno osmišljenog interijera od svega 40 četvornih metara u Barceloni

 

 

Vodimo vas u interijer od 40 četvornih metara u Barceloni, tlocrtnim rasporedom koncipiran kao dvoetažni stan. Dizajnerica Gema Ospital nije imala nimalo lak zadatak. Trebalo je osmisliti prostor s dvije zone: društvenom i privatnom, ali i pronaći mjesta za spremišni prostor, novo stepenište koje će povezivati etaže, ali i radni kutak. Vlasnici se nije svidjela ideja male blok kuhinje, kao ni spiralnih stepenica koje su u stanu bile gotovo u sredini prostorije u prizemlju, što je prostor činilo još nepraktičnijim.

Dizajnerica je zato stepenice premjestila uza zid, kod ulaza, a prostor ispod njih iskoristila za kuhinjske elemente – otvorene i zatvorene police. Tako se povećao prostor kuhinje koja u nastavku donjih elemenata ima samo ploču koja služi kao radna ploha ali i stol za blagovanje, spojen s policom koja dijeli kuhinju od ulaznog prostora. Ovom policom vizualno se dijeli ulaz od ostatka prostora – kuhinje i boravka. Kako bi za radnom plohom odnosno stolom mogle blagovati četiri osobe, korišten su barske stolice koje ne zauzimaju puno mjesta.

Kuhinja je dio otvorenog prostora u kojem se još nalazi i dnevni boravak s kutnom garniturom i klub stolićem i tabureom koji može poslužiti kao dodatno mjesto za sjedenje. Gornja etaža sastoji se od spavaće sobe s garderobnim ormarima te kupaonice s tušem. Prostor ispod prozora spavaonice iskorišten je za radni prostor jednostavnim postavljanjem obične bijele radne plohe na već postojćeu komodu. Postavljena ploča šira je od komode, tako da se za njom može nesmetano sjediti.

Kako vizualno prostor ne bi bio zagušen, dizajnerica je koristila prirodnu paletu boja. Prevladava bijela osnova uz dodatak drvenih površina u cijelom prostoru.  Zeleni, ružičasti i plavi akcenti te biljke unose svježinu i razigranost u interijer.

 

Tlocrt: ElMueble

 

 

Komentari