DVOETAŽNI APARTMAN U ROGOZNICI: svijetao, prozračan i sjajno iskorišten prostor

Iako druge namjene, apartmani za odmor su savršen izvor inspiracije i za stalni životni prostor, kako odabirom stila, boja, uzoraka i detalja, tako i organizacijom i iskorištavanjem prostora.

 

 

 

Dvoetažni apartman od 70 kvadrata u Rogoznici moderan je i ugodan prostor čiji koncept uređenja potpisuju arhitekti Ana Visković i Bernard Domniku iz studija Kumpanija. Zatečeni prostor od dvije etaže (kat od 45 kvadrata i potkrovlje od 25 kvadrata) nalazio se u rohbau fazi, s definiranim pozicijama kupaonice i kuhinje, pa je vlasnik angažirao arhitekte kako bi dobio dobro iskorišten i lijepo uređen prostor.

Foto: Lidija Lolić

U konceptu uređenja arhitekti su krenuli od isticanja prednosti u apartmanu – prekrasnog pogleda, otvorenog tlocrta te velike staklene površine. Također, u obzir je odmah trebalo uzeti i nedostatke – nedovoljno iskorišteno potkrovlje, nedostatak terase te prostora za spremište.

Foto: Lidija Lolić

Elementi za pohranu su doista vrlo kreativno i maksimalno funkcionalno uklopljeni u prostor. Svaki kutak obje etaže sjajno je iskorišten. Pažnju već na ulazu plijeni prekrasno crno stubište.

“Ulazni prostor smo djelomično sklonili ugradbenim elementom s boka koji se nastavlja u element TV-a sa spremištima, te smo kao glavni oblikovni ali i funkcionalni element prostora postavili metalno crno stubište koje smo sami izradili te u njime osim vertikalne komunikacije odvojili prostor dnevnog boravka, napravili predprostor kupaonice u kojem smo onda smjestili i glavni ulazni ormar (obuća, jakne) ali i spremište za usisavač, prtljagu i sl.”, objašnjava arhitekt Bernard Domniku.

Foto: Lidija Lolić

Nedostatak terase u dnevnom prostoru na prvoj etaži riješen je na vrlo zanimljiv način.

“Ugrađene su i velike klizne stijene te pod u uskoj terasi koja se proteže uz cijeli prostor boravka iznivelirali na istu visinu da dobijemo dojam velike terase kad su vrata stijena otvorena. Tako se u određenim dijelovima dana taj prostor dnevnog boravka može koristiti kao vanjski prostor”, otkriva arhitekt.

 

Foto: Lidija Lolić

Dok dnevni prostor pripada prvoj etaži, u potkrovlju se nalaze dvije spavaće sobe. Bolju iskoristivost prostora arhitekti su dobili ugradnjom dvaju tzv. cabrio prozora/balkona. Tako se ostvarila mogućnost dodatne sobe, ali i veće funkcionalnost glavne sobe – puno više prirodne svjetlosti, dodatna stajaća visina s obzirom da pola površine potkrovlja nema stajaću visinu, te prekrasan pogled na zaljev.

 

Foto: Lidija Lolić

Kad su materijali u pitanju, sve završne podne i zidne obloge odabrane su da budu funkcionalne za održavanje i neutralnih tonova cementa  i drva.

“U neutralno nježnom koloritu (da bi se istaknule strukture drveta, cementa) naglasak smo stavili na rasvjetu i komadni namještaj. Tako odmah do izražaja dolazi veliki broj lampi u stropnoj, zidnoj, podnoj o stolnoj izvedbi kao i naslonjač što nam je bilo jako važno tako da investitoru ponudimo vrhunski hrvatski dizajn i kvalitetu uz isto tako atraktivne barske i blagavaonske stolice”, ističe arhitekt.

Foto: Lidija Lolić
Komentari