STAIRWAY HOUSE: genijalna moderna trokatnica čije stepenište probija stakleno pročelje

U predgrađu Tokija, ispunjenog obiteljskim kućama, sagrađen je jedinstven dom koji plijeni pažnju modernim dizajnom i stepeništem koje izlazi kroz pročelje i spušta se niz dvorište. Projekt nesvakidašnjeg stambenog objekta potpisuje arhitektonski studio Nendo

 

 

Na površini od 280 četvornih metara nalazi se moderan obiteljski dom koji potpisuje arhitektonski japanski studio Nendo. Zbog upečatljivog elementa, velikih stepenica koje probijaju fasadu, kuća u mirnom, stambenom dijelu Tokija je dobila naziv Stairway House.

Riječ je o trokatnici modernističkog dizajna, čije prednje pročelje je kompletno u staklu, tako da je moguće vidjeti sadržaj interijera izvana. I to ne samo prostorija, nego i stepeništa, koje se nastavlja i u eksterijeru.  Za izgradnju širokog, impozantnog stepeništa arhitekti su koristili čelik i beton. Čelični dio nalazi se u interijeru, da bi u eksterijeru prešao u beton.

 

Foto: Takumi Ota, Daici Ano

Cilj ove upečatljive strukture bio je prije svega pokazati kako arhitektura može još uvijek ponuditi nešto novo, ali i povezati interijer s eksterijerom i okolišem. Dodano bilje na svakoj stepenici stvara dojam staklenika ili zimskog vrta u kojem se uzgaja zelenilo. Isto tako, stepenište povezuje i stanare, što je također jedna od posebnosti ove kuće.

 

Foto: Takumi Ota, Daici Ano

Naime, kuća je dom za dvije obitelji i tri generacije koje u njoj žive. Prizemlje je rezervirano za stariji bračni par, a dvije gornje etaže mladom bračnom paru s djetetom. Stepenice ih povezuju i sprečavaju od socijalne izolacije, koja prati moderan način života i stanovanja.

 

Foto: Takumi Ota, Daici Ano

No, u kući postoji još jedno, manje stepenište koje se koristi za pristup višim katovima i koje se nalazi unutar “velikog” stubišta. U njemu su skriveni i drugi funkcionalni elementi, kao što su kupaonice, garderobe i ostave.

Foto: Takumi Ota, Daici Ano

Kuća je smještena uz sam rub zemljišta, kako bi što više slobodnog prostora ostalo s prednje strane i više prirodnog svjetla doprlo u interijer. To je omogućilo i slobodan prednji dvorišni prostor za druženje i zelenilo, kao i da se očuva postojeće stablo persime.

 

Komentari