OAZA MIRA NA BIOKOVU: na ruševinama stare kamene kuće nastala je nova, a pored nje i divan mali bazen

U selu Umac iznad Makarske pronašli smo prekrasno uređenu kamenu kućicu Olive Garden s još ljepšom okućnicom. U njoj se nalaze skrivene oaze za odmaranje i sunčanje, obroke na otvorenom, peka, ali i mali bazen!

 


Područje Biokova postaje sve atraktivnije ne samo za planinare i turiste željne avanture i iskustva netaknute mediteranske prirode. Već nekoliko godina na ovom prekrasnom prirodnom lokalitetu iznad Makarske niču kuće za odmor. Mahom su to kamene kuće, koje se savršeno uklapaju u okoliš.

Foto: Vice Rudan

Upravo je takva kućica u koju vas vodimo ovaj puta, smještena u biokovskom selu Umac i okužena maslinicima. Kuća za najam Olive Garden prostire se na svega 25 kvadrata površine, a nastala je na ruševinama stare kamene kuće koju je vlasnica Julija Milunović dobila u nasljedstvo od svoje bake.

Foto: Vice Rudan

‘Ovo je bilo imanje bakine sestre na kojem je ona godinama živjela. No, bilo je to davno, a kuća se u međuvremenu posve urušila. Morali smo je kompletno srušiti, da bismo mogli nešto napraviti na ovoj divnoj parceli. Kamenje smo ostavili sa strane i iskoristili one primjerke koji su bili dobri, a onda još nešto nabavili sa strane i sami klesali potrebne dimenzije. Napravili smo sami i terase i suhozide“, otkriva nam vlasnica Julija te dodaje kako u početku nisu imali jasnu ideju namjene kuće.

Foto: Vice Rudan

„Znali smo samo da ju želimo obnoviti i da bude funkcionalna te da u njoj bude kamin i da sve bude pomalo rustikalno i opušteno. Od ideje da to bude vikendica, pa maslinik došli smo do toga da ju možda damo i u najam“.

Foto: Vice Rudan

Kuću su vlasnici radili polako – nastajala je tijekom posljednjih sedam godina, ali nisu došli do kraja. Unutrašnjost kuće sastoji se od prizemne etaže od 25 kvadrata i još toliko kvadrata potkrovlja u kojem su dva ležaja, sofa i tv. Etaže dijeli drveni pod umjesto betonske ploče, a povezane su malim drvenim stepenicama.

Foto: Vice Rudan

U prizemlju se nalazi kuhinja s malo većom blagovaonicom te mini kupaonica od svega dva kvadrata. Ali, sve potrebno je stalo u ovaj skučeni prostor: tuš kabina, umivaonik i školjka.

Foto: Vice Rudan

Veliki adut ove kućice, osim lokacije koja uronjena u šumu borova i maslinik, te bez susjeda, pruža pravu izolaciju – mir i suživot s prirodom te predivan pogled na Makarsku i more, jest njezino dvorište.

Foto: Vice Rudan

U njemu je nekoliko oaza za sjedenje i sunčanje ukrašenih brojnim sukulentima, nezaobilazna peka, ali i predivan mali bazen koji se nalazi na povišenom dijelu pored kuće.

Bazen se, budući da nema tekuće vode, njome opskrbljuje iz cisterne. Struja također nije još provedena, pa električnu energiju kućica dobiva putem solarnih panela koji se nalaze na krovu.

Foto: Vice Rudan

„Premišljali smo se dugo vremena oko bazena. No, krenuli smo konačno u realizaciju kada smo obećali prošle godine kćerci da će proslava njezina rođendana biti na bazenu. Radili smo punom parom dok ga nismo dovršili“, zaključuje vlasnica.

Foto: Vice Rudan

Veliko oduševljenje u okućnici izazivaju brojni skulenti i začinsko bilje, zasađeni u prekrasne starinske posude koje su nekoć imale posve drugu namjenu, a sada, zajedno sa starom lozom na kojoj upravo sada dozrijeva grožđe, zatim drvored badema, šipaka i veliko stablo rogača, daju poseban šarm i autentičan duh ovoj prekrasnoj kućici.

Foto: Privatni arhiv
Foto: Privatni arhiv
Foto: Privatni arhiv

 

 

Komentari