TRANSFORMACIJA STARE GARAŽE: proširenjem je postala preslatki mali dom od 53 kvadrata

Moderna drvena kuća koja se nalazi u dvorištu obiteljske kuće u Seattleu nekoć je bila garaža u kojoj su vlasnici držali stari namještaj i alat. Za njezinu prenamjenu u stambeni prostor pobrinuo se arhitektonski studio Best Practice Architecture. Kako je tekla transformacija garaže, saznajte u nastavku

 

 

 

Ova mala drvena kuća nekada je bila garaža. Priča o transformaciji garaže počinje kada je dizajner Hartman Kable pokušavao naći kuću koja bi bila dovoljno velika da u nju smjesti svoju baku. No, nikako ju nije mogao naći po pristupačnoj cijeni u svojoj četvrti.

Kontaktirao je studio Best Practice Architecture, koji je staru garažu sa stražnje strane njegova doma, koja je služila kao ostava, pretvorio u malenu suvremenu drvenu kuću površine 53 četvorna metra. Preinaka garaže činila se kao znatno isplativija alternativa. Stoga su arhitekti krenuli s postojeće površine i povećali je, gradeći dodatni objekt niz padinu koja je bila iza postojeće garaže.

 

NEVJEROJATNA TRANSFORMACIJA: šator od 27 m2 postao je idealan dom za četveročlanu obitelj

 

PRIJE

 

Foto: Ed Sozinho

 

Foto: Ed Sozinho

POSLIJE

Kompaktna i moderna crna drvena kabina sastoji se od dva spojena objekta – jedan je nastao na izvornom mjestu gdje je garaža, a drugi je novonastala konstrukcija. Novi dio imao je i visinu veću od standardne pa su ga arhitekti odlučili iskoristiti za dodatnu etažu. No, ona će svoj puni potencijal doživjeti u budućnosti.

Naime, zbog slabije pokretljivosti i starosti vlasnikove bake koja će tu živjeti, arhitekti su odlučili dom smjestiti na jednoj razini. Dodatnu etažu, mini galeriju pretvorili su u spremište za rjeđe korištene stvari. Jednoga dana taj prostor može poslužiti kao radni kutak ili spavaonica.

 

ZA LJUBITELJE ŠVEDSKOG DIZAJNA: postignite sličan izgled u svojem domu

Foto: Ed Sozinho

Mala čajna kuhinja i trpezarijski stol nalaze se na prednjem dijelu garaže, gdje su nekada bila vrata, a na nju se nadovezuju dnevna soba i ulaz u dom. Privatni prostor, u kojem je krevet, kupaonica i ormar nalaze se u stražnjem dijelu, ustvari novom dodatku. Kupaonica je jedini zatvoreni prostor u kući i nalazi se ispod galerije.

Pored dodavanja nekoliko atraktivnih prozora dvostruke visine u prostor, studio Best Practice Architecture je za unutarnju završnu obradu koristio i svijetlu šperploču. Pažljivo postavljeni prozori u interijeru pružaju puno dnevnog svjetla, što je bio jedan od ciljeva adaptacije.

 

 

 

Komentari