NEVJEROJATNA TRANSFORMACIJA: šator od 27 m2 postao je idealan dom za četveročlanu obitelj

Moja kućica, moja slobodica! Koliko ste samo puta čuli tu čuvenu uzrečicu! No, neki doslovno shvatili tu filozofiju, te su se odlučili upustiti u avanturu života – i to doslovno!

 

 

Upoznajte američki par Zaca i Katie Ruiz koji žive u Novom Meksiku sa svoje dvoje mališana u šatoru od svega 27 m2! Šator je pomnim planiranjem u samo 8 tjedana prerastao u kućicu, te sadrži kuhinju, dva kreveta, blagovaonicu i toalet. Postavljene su i solarne ploče, a ima i vanjski tuš. Njihov dom upravo je objavljen u novoj knjizi autora Binya Heavenera “Tiny House”, a pogledajte i što je o svojem domu iz snova rekao za Insider i sam vlasnik.

No, nije uvijek bilo tako. Zac i Katie su na početku svoje veze živjeli u stanu u Kaliforniji, no kako su planirali imati djecu, shvatili su da si ne bi mogli priuštiti život u gradu sa svim troškovima koje nosi veliki Los Angeles.

Kako je Katie naslijedila zemlju u Novom Meksiku, odlučili su se tamo preseliti čim je ostala trudna s drugim djetetom. Gradnja kuće bila im je preskupa, pa su prvo kupili kamp kućicu u kojoj su živjeli nekoliko mjeseci. No ubrzo su shvatili da m ipak treba više mjesta, pa su odlučili uložiti u – šator. Iako ima svega 27 kvadrata, tu je sve što treba ovog modernoj nomadskoj obitelji: dio za spavanje s krevetom koji se može pomaknuti, malu kuhinju i blagovaonicu. Izgradili su i veliki ormar za sve sitnice, kao i kupaonicu. “Navikli smo na izazove, i naučili smo raditi s manje!, kaže Zack koji životu pristupa minimalistički jer mu daje više slobode.

 

Foto: Zac Ruiz Instagram

Kako kućica nema grijanja, preko zime nose debele jakne, a cijela obitelj i često spava zajedno u jednom velikom krevetu. “Znam da to nije za svakoga, ali za sada nam takav stil odgovara”, kaže Zac. Ipak, moderne tehnologije ne manjka jer zahvaljujući solarnim panelima imaju dovoljno električne energije za LED rasvjetu, TV, DVD, mali frižider, a mogu puniti i svoje mobitele. Nema tekuće vode u šatoru, ali je na par koraka izvan. Iako djeluje kao da nema nigdje nikoga, mali dom je smješten blizu grada tako da su trgovine s namirnicama lako dostupne.

Obitelj naglašava kako je najveća prednost vrijeme koje provode skupa, kao i mali troškovi života. Puno putuju, žive na održiv način, ekološki su osviješteni, a sada i zarađuje preko svojeg Instagram profila. Obitelj živi na ovaj način gradnje dvije godine, a kada djeca postanu veća, planiraju napraviti duplo veću malu kućicu od oko 55 m2 – kažu, to bi bilo taman!

 

Komentari