Moć detalja: riješite probleme u svomu domu pomoću ogledala

Ogledala su doista magična. Osim što su funkcionalan predmet, ali i jak stilski adut u svakom prostoru, istovremeno su i jedan od rijetkih ukrasnih elemenata koji ujedno može riješiti mnoge probleme u interijeru

 

 

Ako je dobro postavljeno, može vizualno udvostručiti veličinu prostorije, dati dozu dramatičnosti ili pak odrediti stil uređenja. Različite veličine, oblici i dizajn samo naglašavaju njihovu svestranost i jamče da ćete bez problema naći ono koje odgovara baš vama.

 

Foto: Arte360

 

Ogledala su dobrodošao element u svakom interijeru. Dobro ih je koristiti u malim i relativno tamnim prostorijama. Pomoću njih možete vizualno proširiti interijer, ali i učiniti ga svjetlijim ako nema dovoljno prirodnog svjetla.

 

Foto: Philippe Harden

 

Ogledala posebno dobro izgledaju u moderno uređenim interijerima. Naglašavaju sofisticiranost linija i vizualno otvaraju prostor. No jednako će dobro izgledati u bilo kojoj prostoriji. Jedino na što trebate pripaziti jest pozicioniranje. Nemojte doći u iskušenje i postaviti ogledalo na zid tek toliko da ne bude prazan.

 

Foto: Binti Home

 

Ne bojte se da ćete pogriješiti s veličinom. Što je prostorija manja, to će bolje veliko ogledalo izgledati. Ako ne želite jedno veliko ogledalo, možete posložiti nekoliko njih na jedan zid.

 

 

Najveća prednost ogledala jest to što ljudskom oku djeluju kao da ih nema. Zato iza njih možete čak i sakriti stvari ili ako su doista velika – cijeli dio prostorije.

 

Foto: Pinterest

 

Ogledala ne moraju nužno visiti na zidu, odlično izgledaju i kada su samo naslonjena na zid. Imaju i zanimljiv okvir, mogu djelovati i poput kakve umjetnine, a odaberete li upečatljiv model, možete biti sigurni da će podići cijelu prostoriju.

 

Foto: Living Room Ideas

 

Pobrinite se da ono reflektira nešto vrijedno pažnje. Imate li primjerice lijep luster ili pogled s terase, naglasite to ogledalom. Dobro mjesto za ogledala su hodnici i predsoblja. To su obično uske i tamnije prostorije čiju manjkavost ovime možete prikriti.

 

Foto: Homebnc

 

Ogledala mogu djelovati i vrlo romantično ili smirujuće, postavite li ispred njih svijeće. Eksperimentirajte i sami otkrijte gdje će u vašem domu najbolje izgledati. Možda se iznenadite koliko prostor može drugačije izgledati samo uz pomoć ogledala.

 

Foto: Oracle Fox

 

Umjesto fotografija i slika ili u kombinaciji s njima iznad kreveta u spavaćoj sobi uvijek možete staviti ogledalo. Naročito su efektna velika okrugla ili pravokutna ogledala naglašenog okvira. Iako, uvijek se možete poigrati stilovima – u klasično uređenu sobu, koja ima atmosferu hotelske sobe, stavite moderno ogledalo jednostavnog, nenametljivog okvira. Ili suprotno – u minimalističku spavaonicu stavite ogledalo s kićenim baroknim okvirom zlatnog ili srebrnog premaza.

 

Foto: Planete Deco

 

Hodnici vole ogledala zbog njihove praktične, ali i estetske uloge. Možete stvoriti kompoziciju od nekoliko ogledala ili se poigrati s policama istoga oblika ili okvira.

 

Foto: Darko Mihalić

 

U kupaonicama je ogledalo obavezan element i ako želite unijeti više stila u ovu prostoriju, birajte ogledalo koje nije dio kompleta s kupaoniskim ormarićima. Više će se isticati na zidu i biti jak stilski akcent.

 

Foto: FOTOMOHITO

 

Komentari