Kućice na drvetu: kada se želje iz djetinjstva pretvore u stvarnost

Mnogi od nas, kao mali, sanjali su o kućici na drvetu. Tada je to bilo savršeno mjesto za igru, a neki i dalje maštaju o takvoj kući za stanovanje. Naravno, ništa nije nemoguće! One jednostavno imaju nešto magično u sebi, a pokazat ćemo vam samo neke koje su nas oduševile

 


U Washingtonu se kriju dvije takve s nevjerojatnim pogledom na predivnu prirodu. Vlasnik, fotograf Foster Huntington, odlučio je 2014. ispuniti svoju želju iz djetinjstva i uz pomoć prijatelja izgraditi  kućicu za sebe. Izgradnja kućica povezanih mostom dugim 25 metara trajala je nekoliko mjeseci. Zanimljivo je da se uz njih nalazi i skate park i vanjski jacuzzi.

FOTO: CINDER CONE/FOSTER HUNTINGTON

FOTO: CINDER CONE/FOSTER HUNTINGTON

Zanimljivu kućicu na stablu pronašli smo i u Gorskom kotaru u zaseoku Lazi u blizini naselja Tršće. Ako ste ljubitelji glamping odmora onda bi ovaj robinzonski smještaj mogao biti idealan za vas. Kućica je opremljena solarnom strujom, ima  grijanje i internetsku vezu, no ako se odlučite na ovakav odmor preporuka je da mobitele ostavite sa strane. Može primiti četiri osobe, a i kućni ljubimci su dobrodošli.

FOTO: GORSKI LAZI/ALEN LEŠ

FOTO: GORSKI LAZI/ALEN LEŠ

FOTO: GORSKI LAZI/ALEN LEŠ

Još jedan naš favorit je Tree Elements treehouse u Donjem Nikšiću. Riječ je o seoskom domaćinstvu s vlastitim uzgojem povrća i eco-kind konceptom koji je vlasnica kupila 2018. godine. Iste godine krenula je u izgradnju triju montažnih ekokućica na stablu koje predstavljaju elemente iz prirode (Earth, Wind, Water), pomoćne gospodarske građevine (Fire), te glavne kuće koja je mjesto okupljanja za goste (Ether).

FOTO: IVONA ERCEGOVIĆ

FOTO: IVONA ERCEGOVIĆ

FOTO: IVONA ERCEGOVIĆ

Torino se, zahvaljujući arhitektu Lucianu Piu, može pohvaliti jednom od najneobičnijih zgrada na svijetu. On je ostvario svoju viziju i dokazao da ljudi i priroda mogu živjeti u simbiozi. Ovo je prostor koji briše granice između interijera i eksterijera uz pomoć prirodnih materijala. Projektirao je zgradu 25 Verde na kombinaciji čeličnih nosača i drveća pa stanovnici u čak 63 stana imaju dojam kao da žive na drvetu.

O svemu se vodilo računa pa tako asimetričan oblik terasa omogućuje stablima da rastu niz zgradu, a bazenčići u dvorištu okruženi sa čak 150 stabala idealno su mjesto za opuštanje i druženje stanara.  Svaki stan ima različit tlocrt i nepravilne terase koje se omotavaju oko stabala. U ovoj energetski učinkovitoj zgradi kišnica se skuplja i koristi za zalijevanje svih biljaka.

FOTO: All Thats Interesting

FOTO: All Thats Interesting

FOTO: All Thats Interesting

Inspiraciju potražite i u našoj galeriji!

Komentari