OVO JE BUDUĆNOST: Osječanin Krešimir izgradio je štedljivu kuću od slame

Osječanin Krešimir Hornung s obitelji je izučavao koncept gradnje „štedljive kuće“ šest godina, a gradili su ju pune tri. Četiri žene pomogle su pri realizaciji projekta – arhitektica Silvija Mlinarević, statičarka Tihana Mijić te inženjerke Lidija Fišer i Ivona Brnjetić. Kuća površine 160 metara kvadratnih izgrađena je od slame. Tijekom gradnje imali su brojne teškoće, među kojima i požar 2018. no nisu odustali. Poznato je da bez dobrog planiranja, nema dobrog projekta. No u ovom slučaju, dobro planiranje je presudno.

 


Ono po čemu se razlikuje od klasičnih kuća je debljina zidova koji su ispunjeni upravo slamom pa je ovdje riječ o ekološki održivoj gradnji. Kuća je jedinstvena i po tome što nisu koristili knauf i kamenu vunu, odnosno nijedan ekološki neprihvatljiv materijal, pa tako ni PVC stolariju.

Za fasadu i stolariju birali su najkvalitetnije materijale otporne na vremenske neprilike, a sav namještaj je unikatan i izrađen po mjeri. Tradicija je dobila moderan štih – STUDIO8 izradio je šablone s motivom hrvatskih čipki na mikrocementu.

Foto: Privatni arhiv vlasnika

Kuća ima tri spavaonice s pripadajućim kupaonicama, toalet za goste te open space koji obuhvaća dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju s izlaskom na terasu. U kuću se ulazi kroz veliki atrij pun prirodne svjetlosti, a ono što posebno oduševljava su i velike staklene stijene zahvaljujući kojima sunce i zimi grije svoje stanare. Iznimna pozornost posvećena je i unutarnjem uređenju gdje je hrast igrao važnu ulogu.

Privatni arhiv vlasnika

Projekt još nije u potpunosti gotov jer u planu proširenje i uređenje dvorišnog dijela gdje će se smjestiti vrt s voćem, povrćem i cvijećem, kao i zona za opuštanje sa saunom. Koncept gradnje vrta čini stvaranje više zasebnih povezanih vrtova, koji se grade u fazama.

Prvi vrt je atrij kuće, a drugi je uzduž kuće i njegovu bazu čine trajnice i razne trave.

Treći vrt je organski vrt s uzdignutim gredicama u kojima se uzgaja povrće. Kraj tog vrta posađeno je nekoliko voćki. Iza kuće s terasom je spojen četvrti vrt s lavandom. Iza oraha prema šumi u planu je sagraditi peti, permakulturni šumski vrt.

Privatni arhiv vlasnika

Krešimir kaže: “Želimo pokazati da moderan dizajn i arhitektura mogu ići skupa s održivom gradnjom, ali istovremeno i poslati poruku koliko je takva gradnja važna za okoliš. Zato nam moto i jest: ‘’Održivom gradnjom čuvamo naš okoliš’.’

 

Komentari