MAKEOVER BLAGOVAONICE: igra kontrastima i veliki vanjski otvori stvorili su zanimljiv i atraktivan prostor

Pogledajte uređenje kuhinje i blagovaonice u staroj kući u koju će uskoro, nakon kompletne adaptacije, useliti mladi bračni par. Ono što prostor blagovanja čini posebnim je izlaz na terasu koji mu pruža veliku količinu svjetlosti.

 

 


Kuća iz kasnih 60-ih u tijeku uskoro će doživjeti preuređenje. Vlasnici su željeli nove instalacije, više prirodnog svjetla i dvonamjenski prostor u kojem bi živjeli i radili. Riječ je o mladom bračnom paru koji je spreman na eksperimentiranje, a ovaj puta ćemo vam pokazati preuređenje prostorije koja je postala kuhinja i blagovaonica.

Na mjestu nekadašnje kuhinje uklonjeni su svi izvodi i ovo je prostor gdje je po novom tlocrtu došla blagovaonica. Rušenjem zidova povećan je i sam izlaz na dvorište što je donijelo puno više prirodnog svijetla”, otkriva dizajnerica Mirjana Mikulec.

Novim tlocrtom dobili smo jednostavnu linijsku kuhinju koja će vlasnicima biti dovoljna, a na suprotnu stranu smještena je blagovaonica s pogledom na vrt i otvorenim prolazom između kuhinje i blagovaonskog stola s izlaskom na terasu.

“Kako je riječ o prostoru s direktnim izlazom na vrt klijenti su prihvatili postavu mikrotoping kao podne obloge radi iznimno jednostavnog održavanja i vrlo atraktivnog izgleda. U skladu s tim birali smo i ostale elemente”, objašnjava dizajnerica.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Nakon novih podova, sljedeći korak je postavljanje rasvjete, a odluka je pala na visilicu crne boje.

Iako je ovdje velika staklena stijena, zapravo i nema toliko prirodnog svijetla jer se odmah pored kuće nalazi strmi teren koji ga zaklanja. Upravo smo zato odabrali luster s više izvora svijetlosti. Prostor nam je omogućavao da se stol postavi u oba smjera, no klijenti su se odlučili za varijantu u kojoj je postavljen uza zid.

U prvoj varijanti naglasak je na tepihu žarke crvene boje. Zidovi su namjerno ostavljeni čistima kako bi se zadržao fokus na kombinaciji stilova.

“Igra kontrastima kao u ovom slučaju dala je najbolji efekt za sve one koji vole netipične prostore. Hladan industrijski beton u kombinaciji s orijentalnim tepihom upravo je ta kombinacija”, ističe dizajnerica.

Odabir stolaca također je netipičan, a njihova crna baza usklađena je sa stolom, dok je samo sjedište malih stolaca još jedan kontrast koji čini razliku.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Za one koji vole malo smirenije tonove, pripremljena je i druga varijanta s plavim tepihom, ali i malo bogatijim ukrasima na zidu.

“Na ovom primjeru najbolje vidite koliko samo jedan detalja može promijeniti izgled prostora. Nadam se da ćete se i vi odvažiti za manje intervencije u vašem domu”, poručuje dizajnerica.

 

 

Komentari