VRUĆA TEMA: može li umjetna inteligencija zamijeniti kreativnost u arhitekturi i dizajnu

Umjetna inteligencija polako postaje dio naše svakodnevice. Po odgovore na  to što ona točno znači u kontekstu interijera, životnog prostora i dizajna, hoće li zamijeniti čovjeka i kakvi nas domovi očekuju u budućnosti, InDizajn se zaputio na zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva.

 


“Danas je veliko uzbuđenje oko umjetne inteligencije. No, nije to prvi, nego treći puta. Bilo je u 70-ima, pa u 80-ima, pa opet sada. Hoćemo li kućanske aparate koji nam pomažu i koji dobivaju sve više nekakvih funkcionalnosti i sposobnosti da odrede što i kako da rade zvati umjetno inteligentnima ili ne, to je osobni izbor. Ali, možemo imati perilicu rublja koja može prepoznati što smo stavili u nju i općenito bismo mogli imati takve uređaje i polako i stidljivo se oni pojavljuju na tržištu”, otkriva nam dr. Predrag Pale, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Foto: Freepik

Dodaje kako bi u skoroj budućnosti hladnjak mogao prepoznati što smo stavili u njega, što smo izvadili, napraviti popis što nam treba za kupnju. Čitav niz takvih stvari bi se, smatra dr. Pale, dao automatizirati u kućanstvu i njegova očekivanja su da će se to uskoro i događati.

Foto: Freepik

Jedna od gorućih tema u društvu je svakako hoće li umjetna inteligencija zamijeniti kreativni aspekt čovjeka u područjima poput arhitekture, dizajna, mode, glazbe ili filma.

“Sigurno da se čitav niz stvari koje se mogu opisati pravilima daju automatizirati i to se primjećuje već danas – građevinari i arhitekti koriste čitav niz programskih alata koji im pomažu u onome što su dugo računali pa čak i nisu mogli izračunati. Danas je to moguće. Taj kreativni dio – kako rasporediti prostor, kako ga organizirati u tri dimenzije, kako ga obojati, kako ga opremiti… u tome ćemo se oslanjati na čitav niz konfekcija ali ćemo uvijek za nešto što nam je jako važno koristiti ljude i njihovu kreaciju”, smatra dr. Pale.

Foto: Freepik

Još informacija o umjetnoj inteligenciji u građevini, arhitekturi i dizajnu saznajte u video prilogu!

 

Komentari