IDEALNE ZA DOMOVE S KUĆNIM LJUBIMCIMA: biljke sigurne za pse i mačke

Vlasnici kućnih ljubimaca koji su ujedno i ljubitelji biljaka često moraju biti na oprezu. Dio sobnih biljaka je otrovan pa pri odabiru treba dobro voditi računa što ćete unijeti u dom koji dijelite s ljubimcima.

 


Mačkama i psima je jedna od najzanimljivijih igara grickanje listova, pogotovo kad su mali. To može biti opasno jer se mogu otrovati. No, nisu sve vrste kobne za ljubimce. Izabrali smo neke sobne biljke s kojima nećete pogriješiti, a ako želite proširiti popis svakako se konzultirajte sa stručnjacima.


AREKA PALMA

Često ju susrećemo u ponudi raznih vrtnih centara pod imenom palmin leptir ili palma sreće. Vrlo nezahtjevna biljka idealna je za sve one koji slobodno vrijeme radije provode u društvo ljubimaca. Zalijevati ju treba tek kada pod prstima vidite da je zemlja suha i to odstajalom vodom sobne temperature.

Kako voli vlažnost zraka slobodno povremeno poprskajte listove maglicom vode. Poznata je i kao pročišćivač zraka.

FOTO: Pexels/ Albina White

PILEA

Zadnjih godina doživjela je veliku popularnost. Prepoznatljiva je po svojim tamnozelenim listovima srcolikog oblika i nazivima kineski dolar i biljka prijateljstva. Ona brzo raste pa ako ju postavite na mjesto puno svjetlosti već za nekoliko mjeseci ćete uživati u pravom zelenom grmu.

Sama će vam pokazati kada joj nedostaje vode tako što će joj posmeđiti vrhovi listića.

FOTO: Pexels/ Tiia Pakk

CALATHEA

Prepoznat ćete ju po velikim listovima koje sa zanimljivim prugama u raznim nijansama zelene i bijele. Voli sjenovita mjesta pa pripazite; ako ju ostavite na suncu listovi bi mogli izblijedjeti. Povremeno ju poprskajte maglicom vode po listovima, a zalijevajte svakih 4 do 5 dana.

FOTO: Pexels/ Kulbir

AFRIČKA LJUBIČICA

Kako voli puno svijetla i cvate cijele godine, tako ju često stavljamo na prozorske klupice koje vole posjećivati i naši ljubimci. Ona voli mlaku vodu koju biste trebali ulijevati u tanjurić. Ne voli temperature niže od 16 i više od 24 stupnja. Prašinu s listića uklonite mekim kistom.

FOTO: Pexels/ Mikhail Nilov

PAPRAT

Voli vlagu i prostor pun neizravne svjetlosti. Već se na prvi pogled može zaključiti da će listovi biti zanimljivi vašim ljubimcima, a može narasti do 50 cm visine. Potrebno joj je osigurati dovoljnu količinu vode i vlage za uspješan rast.Zalijte ju jednom tjedno potapanjem lončanice u vodu. Nakon par minuta ocijedite višak vode tako što ćete ju staviti na tanjurić.

FOTO: Pexels/ J. Brito

 


BAMBUS

Njega je stvarno lako uzgojiti. Voli svjetlost, no kao i kod većine biljaka – izbjegavajte direktnu sunce. Potrebno ga je umjereno zalijevati i povremeno poprskati vodom. Životinje će uživati u šuškanju koje proizvodi, a vi ćete u svakom trenutku znati gdje su se sakrili.

FOTO: DARKO MIHALIĆ

 


HOYA

Riječ je zimzelenom puzavcu s mesnatim listovima koja može izrasti do tri metra. Prekrasni cvjetovi imaju specifičan zvjezdasti oblik. Ako ju držite u sjeni nikada nće imati cvijet pa joj nađite toplu i svijetlu poziciju u domu.

FOTO: Ekaterinvor/Pixabay

 


TILANDSIJA

Ova graciozna biljka poznata je i kao zračna biljka ili epifit (nije joj potrebna zemlja, a uspijeva pričvršćena na drugoj živoj biljci), prelijepih boja stiže nam iz Srednje i Južne Amerike. Dovoljno ju je zaliti svakih 7 do 10 dana te ju prskati vodom svaki drugi dan a koje zrak u prostoriji suh. Rješenje imamo i za one zaboravne – umjesto prskanja potopite ju jednom tjedno u vodu da se „napije“. Nemojte se zabrinuti kada cvijet propadne nakon cvjetanja, istovremeno će krenuti rasti nova biljka pa samo budite strpljivi. Ona ne voli hladnoću pa u prostoriji ne bi smjelo biti ispod 15 stupnjeva.

FOTO: Dezalb/Pixabay

Biljke koje bi unatoč njihovoj ljepoti trebali izbjegavati su Monstera deliciosa, Ciklama, Amarilis (pogotovo lukovica), Azaleja, Anturijum


Savjet više:

Ako ne želite da vaši ljubimci prestanu kopati zemlju i raditi nered prekrijete površinu kamenčićima ili oblucima.

Komentari