ZBOGOM KOMARCI: top lista biljaka koje biste trebali posaditi ako želite izbjeći ove nepoželjne insekte

Osim visokih temperatura na koje se znamo požaliti tu su i komarci koji nam ponekad znaju pokvariti večernja uživanja na balkonima i terasama. Umjesto umjetnih sredstava za borbu protiv malih napasti, savjetujemo vam da zasadite biljke koje su njihovi prirodni neprijatelji.

 

 


Donosimo vam top listu biljaka koje će djelovati na komarce i mnoge druge štetne kukce. Začinsko bilje prvo je na listi.


1. BOSILJAK, RUŽMARIN, LAVANDA, MENTA

Bosiljak je jedan od najjačih repelenata, a njegovi listovi pomoći će vam kod uboda. Dovoljno je da listom natrljate mjesto uboda i odmah će vam biti lakše. Kada je ružmarin u cvatu komarci ne prilaze. Idealna pozicija za njega je kod ulaza u prostoriju. Također, nabavite mirisno eterično ulje od ružmarina za dodatnu zaštitu. Lavanda je još jedan dobar saveznik jer miris ujedno smiruje i pozitivno djeluje na raspoloženje. Osim komaraca, zahvaljujući menti vaš balkon zaobilazit će mravi i drugi insekti.

FOTO:PEXELS/KINDEL MEDIA

FOTO: FREPIK/DASHU83

FOTO: PIXABAY/ROMARIO99

2. NEVEN

Neven je odličan izbor i zbog estetike. To je cvijet koji cijelo ljeto cvate, nije zahtjevan, a njegov miris komarci posebno ne vole. Kako tjera lisne uši, mušice i stjenice tako ga često možemo vidjeti u blizini povrtnjaka.

FOTO:PEXELS/ANTONY TRIVET

3. LIMUNSKA TRAVA

Prepoznatljiva je po svom izrazitom mirisu i prepoznatljivi je prirodni sastojak u repelentima protiv komaraca. Voli sunčana područja i uz lavandu je najučinkovitija u odbijanju ovih štetnika.

4. MAČJA TRAVA

Osim što je odličan izbor ako imate mačke, dobra je i za odbijanje insekata. Potječe iz obitelji metvica i lako se o njoj brinuti no trebate ju znati ukrotiti kao se u vrtu ne bi previše raširila i time ugrozila druge biljke.

5. AGERATUM

Ovaj atraktivni cvijet najbolje je uzgajati u teglama, a sadrži kumarin – kemikaliju koja pomaže u odbijanju komaraca dok će ga leptiri obožavati. Cvjetat će do prvih jesenjih mrazeva, a naći ga se može u plavoj, bijeloj ili ljubičastoj boji. No, s njim valja biti oprezan ako imate kućne ljubimca pa pripazite da se ne motaju znatiželjno oko njega.

FOTO: PIXABAY/HANSLINDE

6. EUKALIPTUS

Eukaliptus proizvodi kemikalije poput linalola i geraniola koji uspješno odbijaju koarce. Potrebna mu je kvalitetna zemlja, dobra drenaža i puno sunčeve svjetlosti, a prekrasan je i kad ga stavite u vazu samog ili kao dio buketa.

FOTO/PEXELS

Dvije biljke koje je poželjno posaditi direktno u zemlju su potočarka i monarda. Za razliku od drugih biljaka koje odbijaju nametnike, potočarka ih privlači kako bi ih odvukla od drugih biljaka i vaše terase. Idealno bi bilo posaditi ju u blizini vrta jer će dodatno zaštititi krastavce, rajčice i tikvice od zlatica ili lisnih uši. Voli sunce i puno vode.

Pčelinji melem ili monarda je cvijeće jakih boja kojeg obožavaju pčele i leptiri jer cvate u srpnju i kolovozu, no ima intenzivan miris koji komarcima jednostavno smeta. Treba ga posaditi u vlažnu i dobro drenirano tlo na sunčanom ili polusjenovitom položaju.

FOTO/PEXELS

 

 

Komentari