USPIJEVAJU I U SJENI: 7 balkonskih ljepotica koje ne trebaju puno sunca ni njege

Balkonsko cvijeće i jako sunce nekako nam idu zajedno, zar ne? Iako većina vanjskog cvijeća doista voli sunce, postoje one vrste koje sjajno napreduju i u sjeni. Čak štoviše, ona im najbolje odgovara, a to je divna vijest za sve one čiji balkon ili terasa nisu okrenuti na sunčanu stranu

Cvjetni balkoni ukras u svakoga doma u proljetnim i ljetnim mjesecima i želimo uživati u mirisima, bojama i raznolikim laticama. No, u tome nas često omete orijentacija balkona i činjenica da se nalazi u sjeni odnosno da je tijekom cijelog dana bez sunca, eventualno dva do tri sata dnevno. To su balkoni orijentirani na sjever ili pak istok, koji u jutarnjim satima, najkasnije do podne, ima sunca. Ali, to sunce nikada nije tako jako kao ono popodnevno.

Dakle, i za ovakvu poziciju balkona postoje vrste koje će tamo uživati i napredovati, samo treba odabrati one prave. Saznajte koje vrste najbolje uspijevaju u sjeni i obogatite njima svoj balkon.

Naravno, na mjesta u sjeni možete zasaditi i one biljke koje vole sunce, samo što će imati izduženi rast te manje cvijeća. Također, na ova sjenovita mjesta možete staviti i sobno bilje, koje će tako ljeto provesti na otvorenom i jako se dobro uklopiti s ljetnicama.

 

 

1. VODENIKA

Biljka neobična svojim izgledom jer ima sukulentnu, debelu stabljiku, duguljaste i bujne listove te nježne, plosnate cvjetove koji dolaze u velikom rasponu boja – bijeloj, narančastoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj, a mogu biti i prošarane. Vole polusjenu i sjenu – tamo najbolje napreduju, naročito ako ih budete svakodnevno zalijevali, jer im je potrebno vlažno tlo.

No, ono što trebate paziti je da voda ne ostaje na tanjuriću, odnosno podlošku. Kada zahladi, dobro će se snaći u zatvorenom prostoru, samo ju rjeđe zalijevajte i pazite da temperatura ne padne ispod 15 stupnjeva.

Foto: Ideal Garden

 


 

2. UKRASNA KOPRIVA

Ukrasna kopriva dobro će se snaći i na sunčanom balkonu, ali najbolje uživa i napreduje kada je u sjeni. Upravo o pozicioniranosti ovisit će boja njezinih listova – što je jače sunce na mjestu gdje se nalazi, listovi će joj biti svjetliji i žući. Zalijevajte je umjereno te jednom tjedno dodajite u vodu tekuće gnojivo.

Foto: Faizan Nursery Farms

 

 


3. BEGONIJA

Begonija je idealna biljka za one koji nemaju puno vremena i iskustva u uzgoju cvijeća. Njezine sadnice su usto cjenovno vrlo povoljne te ne zahtijeva puno truda. Vrlo brzo raste i ako samo jednu sadnicu stavite u teglu, može se formirati pravi mali grm.

Dolazi u nekoliko boja, najčešće ružičastoj i bijeloj te ju karakteriziraju brojni sitni cvjetovi i mesnati listovi, u svijetlo zelenoj ili tamno smeđoj boji. Držite ju u sjeni ili polusjeni i redovito ju zalijevajte, ali ako jedan dan i preskočite – begonija će preživjeti.

 

Foto: Fleuroselect

 


4. HORTENZIJA

Prije nekoliko godina stanište im je bilo isključivo u tlu, no sada ih možemo uzgajati prilično uspješno u teglama. No, ako kanite da hortenzija cvjeta i iduće godine, teglu preko zime unesite u kuću. Hortenzija ne voli sunce, ali zato voli vodu i ne zaboravite je svakodnevno zalijevati.

Izbjegavajte ju zalijevati po cvjetovima, jer će se osušiti. Kada dođe kasna jesen i prije nego je prenesete u toplo, odrežite cvjetove, ali ne skraćujte stabljike jer će tako bolje cvasti iduće godine.

Foto: Ideal Home

 

 


5. BAKOPA

Ova cvjetna vrsta sve je popularnija – ponajviše zahvaljujući svojim dražesnim sitnim cvjetovima te činjenici da nije zahtjevna za održavanje. Ističe se među ostalim cvijećem jer u visećim teglama zna narasti i do 80 cm, a naročito je lijepa kada se kombinira s drugim cvijećem (surfinijama, pelargonijom, tamjanom…). Voli sjenovita i polusunčana mjesta i puno vode. Ne zaboravite je svakodnevno obilno zalijevati.

 

Monrovia/Pinterst

6. PAPRAT

Prekrasna prozračna paprat vrlo je nezahtjevna biljka koju ćete moći kad zahladi prenijeti u dom gdje će lijepo napredovati. I u jednom i drugom slučaju savršeno joj odgovaraju pozicije gdje nema puno sunca i svjetlosti. Držite ih uvijek u polusjeni, te ih redovito zalijevajte.


7. FUKSIJA

Iako se to možda zbog bogatstva i čudesnih, zvončastih oblika njezinih cvjetova ne bi dalo zaključiti, fuksije su vrlo nezahtjevne za uzgoj. Može rasti kao stablašica, ali i kao puzavac, što naročito dolazi do izražaja ako teglu ovjesimo o strop. Ne vole jako sunce te im je potrebna velika količina vode. Pazite da zemlja stalno bude vlažna.

Foto: Bella Fuchsia
Komentari