Praktični savjeti za uštedu električne energije u vašem domu

Danas je neizbježna tema zaštite okoliša, a pozitivnom trendu možete pomoći i vi. Kako? U suradnji s HEP-om, donosimo savjete za uštedu električne energije.

 

Teško je zamisliti našu svakodnevicu bez električne energije. Zadnjih par desetljeća potrošnja električne energije se na globalnoj razini višestruko povećala. Struja nam treba svaki dan. Od punjenja mobitela, do čuvanja hrane, rasvjete u domu…

Obzirom na ekološke izazove u suvremenom svijetu, neophodno je danas sagledati mogućnosti uštede energije u vlastitom domu. Osim što ćete pomoći planeti, i vi ćete uštedjeti na mjesečnim režijama!


VELIKI KUĆANSKI APARATI

U kuhinji svakako treba obratiti pozornost na hladnjak kojeg je preporučljivo postaviti dalje od štednjaka i drugih izvora topline, kao i direktnog sunčevog svijetla. Pozadina neka bude barem 10 cm udaljena od zida ili ormara kako ne bi došlo do pregrijavanja jer se i tako troši više struje. Isto tako, nemojte stavljati topla jela u hladnjak, uvijek je poželjno da se ohlade na sobnoj temperaturi, te ne držite vrata hladnjaka predugo otvorena.

Ako imate hladnjak s ledenicom, redovito je treba odleđivati kako bi i dalje djelotvorno hladila. Poželjno je termostat postaviti na srednju razinu, jer ćete tako uštedjeti potrošnju energije od 10-15%. Nemojte zaboraviti povremeno očistiti i prašinu nakupljenu na stražnjoj strani hladnjaka kako bi i cijevi bolje radile.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Rajna Raguž

Kada je riječ o perilici suđa, dobro je znati da pranjem suđa u perilici trošimo do 60% manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja. Osim toga, perilicu koristite kada je puna, te redovito provjeravajte filtere i razinu soli u perilici koja omekšava vodu i sprečava nastanak kamenca na grijaćim površinama.

Prije stavljanja posuđa u perilicu ukloniti krupne ostatke hrane, te ako nešto ostane nakon pranja, očistite unutrašnjost perilice. Uštedu možete ostvariti i ako perilicu priključite na toplu vodu umjesto i na hladnu jer se najviše energije troši na zagrijavanje.

Foto: Comacina / Pinterest

U kuhinji imamo još velikih potrošača – štednjak i pećnicu. Preporučuje se da prilikom kuhanja uvijek koristimo poklopce na posudama kako bi se toplina dulje zadržavala u posudi, osim toga – važno je prilagoditi količinu hrane posudi u kojoj se kuha.

Ako imate indukcijsku ploču, ugasite struju nekoliko minuta prije nego li jelo bude gotovo jer će ploča još neko vrijeme zadržati toplinu i hrana će se nastaviti kuhati. Pri odabiru štednjaka uzmite onaj koji ima mogućnost opcije kuhanja i na plin jer je ekološki prihvatljiviji – ali i povoljniji od električne energije.

Foto: Darko Mihalić

Kada je o pećnicama riječ, uvijek je bolje izabrati ove s ventilatorom jer troše manje struje pri pripremi hrane.

Isto tako – važno je da vrata pećnice budu otvorena što kraće jer se svakih otvaranjem vrata gubi 20% topline.

Foto: Darko Mihalić

Korištenjem perilica za pranje rublja, prilagodite program s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano jer današnja sredstva za pranje rublja učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja.

Ako možete, sušite rublje na zraku i izbjegavajte sušenje u sušilici. Uvijek je bolje koristiti perilice s većim brojem okretaja centrifuge (min 1000 okr/min) koje mogu uštedjeti i do 30 % električne energije. Uštedu će donijeti i redovito čišćenje filtra jer uređaj tako učinkovitije radi.


MALI KUĆANSKI APARATI

Iako zna biti praktično, izbjegavajte rad uređenja u „mirovanju“ („stand by“) – bilo da je riječ o laptopu, TV-u ili DVD-u jer ćete tako uštedjeti i do 6% električne energije. Punjač mobitela, baterija i slično isključite iz utičnice jer unatoč tome što trenutno ne pune, troše određenu količinu struje.

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/FOTO: DARKO MIHALIĆ

Prilikom peglanja uskladite temperaturu peglanja s vrstom tkanine, jer tako štedite energiju. Isto tako, redovito mijenjajte vrećice usisavača jer time poboljšavate učinkovitost uređaja i trošite manje električne energije.


KLIMA UREĐAJI

Svi znamo da je ljeto nemoguće preživjeti bez korištenja klima uređaja, no važno je imati na umu i kako si olakšati te pritom uštedjeti. Ono što je bitno pri samoj kupnji uređaja, zatražite da vam izračunaju koja snaga bi odgovarala za vaš prostor. Jer jači uređaj neće bolje hladiti, ali će trošiti više struje.

Termostat postavite na temperaturu koja je za nekoliko stupnjeva niža od vanjske i probajte ne pretjerivati s niskom temperaturom kada su dani topliji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Preporučljivo je noću otvoriti prozore kako bi ušao hladniji zrak, a danju treba zamračiti i zatvoriti prostoriju kako bi ušao topli zrak. Dobro je znati i da postavljanje klime u sjenovitom području troši 10% manje energije.

Obavezno redovito servisirajte i mijenjajte filtere klima uređaja kako bi on i dalje radio kao nov.

Foto: HEP OPSKRBA

RASVJETA

Nismo zaboravili i na rasvjetu! Kako uštedjeti? Za početak, koristite što više danjeg svjetla ako je to moguće.

Obične žarulje zamijenite štednima koje troše 4 do 6 puta manje struje za istu količinu svjetla, a traju i do 50 puta dulje. Osim toga, ne koristite prejake žarulje tamo gdje nije potrebno (npr. hodnik).

Foto: Darko Mihalić

Nadamo se da smo vam pomogli i da ćete ubuduće svjesnije trošiti električnu energiju u svojem domu.

Ako ćete se pridržavate ovih savjeta, sigurni smo i da će vaši troškovi za struju biti manji. Da bi to zaista i bilo tako, raspitajte se o povoljnoj tarifi na stranicama HEP Opskrbe.

Komentari