STILSKE LEKCIJE IZ PARIZA: 10 savjeta kako do pariškog chica u svom domu

Razmišljate o promjenama u svom domu kojeg je zahvatila monotonija, a sviđa vam se elegancija na francuski način? Nudimo izvrsnu inspiraciju iz pariških interijera!

 

 


Pariški interijeri pravi su sinonim za stil, pa ne čudi što mnogi nastoje u svoj dom unijeti dašak onih chic stanova u srcu Francuske. Spadate li i vi među one koji uzdišu nad fotografijama pariških interijera na Instagramu i Pinterestu, donosimo vam savjete kako u svoja četiri zida možete stvoriti pravu malu parišku oazu.

Foto: Decodemon

1. Krenite od onoga što već imate

Visoki stropovi, stare peći i parketi, ornamenti na zidovima – sve su to neka od obilježja na koja prvo pomislimo kada su u pitanju pariški interijeri, zar ne? Živite li u staroj jezgri nekog grada, možda već i imate u svom domu nešto od navedenog. Prigrlite ova povijesna obilježja u svom stanu i pustite ih da igraju glavnu ulogu! Stara podna obloga koja priča o godinama, pa i desetljećima iza sebe beskrajno je šarmantnija od novog, uglancanog parketa. Francuzi vole i cijene povijest, pa dio šarma svojih interijera duguju upravo tome.

No, spadate li ipak među većinu i niste te sreće da u svom dnevnom boravku imate divnu fresku na stropu, ništa zato. Ima i drugih načina kako da vaša četiri zida budu très chic.

 

Foto: Joann Pai

2. Mramor, mramor i mramor!

Jedan od provjerenih i pouzdanih saveznika u rekreiranju stila koji odišu pariški interijeri upravo je uzorak mramora. Iako je u posljednje vrijeme vrlo popularan, riječ je zapravo o bezvremenskom klasiku koji odolijeva trendovima. Odlično izgleda kao keramička obloga u kupaonicama ili pak radna površina u kuhinjama. Ako ste hrabriji, predlažemo da isprobate uzorak mramora na komadima namještaja kao što su blagovaonski stol ili pak stolići u dnevnom boravku. Možda vam se čini kao velik zalogaj, no mramor se zapravo vrlo lako kombinira s raznim bojama, stilovima, pa i oblicima.

MRAMOR: Veliki povratak obožavanog motiva

Napokon, ako vam budžet ne dopušta veće investicije, mramorni detalji poput mužara, pepeljare, kakvih zanimljivih posuda ili čak vaza poslužit će sasvim solidno.

Projekt: Anthology creative studio

3. Neka igre materijalima počnu!

Pariški interijeri nerijetko su bijelih zidova i neutralnih podnih obloga, ali zato tu počinje prava stilska igra. Stil i toplinu postižu vještim kombiniranjem različitih tekstila, od baršuna i kože pa sve do lana, pamuka i svile ili satena. Takva kombinacija prostoru daje ne samo šarm, već i svojevrsnu uvjerljivost. Gotovo nijedan pariški interijer ne izgleda kao salon, zar ne?

Evo kako njegovati namještaj od baršuna i održavati ga da izgleda kao da ste ga tek kupili

Da biste i ovu lekciju uspješno usvojili, naš je savjet sljedeći: držite se jedne boje ili onih srodnih kao što su, na primjer, plava, zelena i ljubičasta. Drugi je način da odaberete jedan dominantni materijal, a poigrate se kombiniranjem različitih boja. Tako ćete jednostavnije postići skladan izgled.

Foto: Yvonne Wilhelmsen

4. Dalje od zida!

Pariški su interijeri kojima se divimo često otvorenog tipa i prostrani. Imate li sreću da i vaš dom ima takav ili sličan tlocrt, iskoristite to i maknite namještaj od zidova. Primjerice, grupirajte ključne komade u dnevnom boravku prema središtu. Tako ćete stvoriti zanimljiv efekt i bolje iskoristiti veliku prostoriju.

CHIC PARIŠKI STAN: zavirite u šarmantni interijer koji je uredio studio Mirjane Mikulec

Foto: Mon Concept Habitation

5. Obline su in

Pratite li trendove u interijerima, zasigurno ste već primijetili da mnoge pariške stanove krase komadi namještaja zaobljenih linija, često i nepravilnih oblika. Ti komadi izgledaju odlično, osigurat će vam željeni dašak Pariza, a i vrlo su trendi.

Ako ste hrabri, odaberite sofu i(li) fotelju neobičnog oblika, koji će prostoru dati karakter. No, i manji komadi namještaja poput pomoćnog stolića, blagovaonskih stolica, ogledala ili noćnih ormarića bit će sasvim dovoljni za prolaznu ocjenu.

Projekt: Anthology creative studio

6. Nešto staro, nešto novo

Ono u čemu su Francuzi zaista nenadmašni je vješto kombiniranje vječnih klasika s novim, hrabrim i odvažnim komadima na nonšalantan način. Da biste i ovu lekciju uspješno svladali, zaboravite na staromodne komplete namještaja i dajte si vremena da pronađete one prave komade.

Pritom nemojte zaobilaziti second hand dućane, sajmove starina ili pak iskoristite staru bakinu vazu koja skuplja prašinu na tavanu. Pariški interijeri često obiluju vintage komadima, posebno kada je riječ o ukrasima i detaljima, a posebno efektno izgledaju kada ih smjestite na neko neočekivano mjesto. Na primjer, spomenutu staru vazu smjestite u kupaonicu ili pak staru stolicu postavite umjesto noćnog ormarića u spavaćoj sobi.

Projekt: Atelier daaa

7. (Ne) gledajte u pod

Gore smo spomenuli da su stari pariški parketi divni, i zaista jesu. No, kako mnogi od nas nisu te sreće da hodaju po predivnim starinskim parketima koji s godinama izgledaju sve bolje i bolje, i tu ima rješenja.

Ono što je zajedničko gotovo svim divnim pariškim interijerima zapravo su podne obloge, najčešće poslagane u beskrajno chic francuski vez. Rezan pod 45 stupnjeva, parket je to koji će gotovo bilo koju prostoriju plemeniti s daškom Pariza.

Zaboravite uobičajene podne obloge, ove alternative neće vas ostaviti ravnodušnima

Napokon, dobra podna obloga uvijek je isplativa investicija, ne samo kada je riječ o kopiranju pariških interijera. Dobra će podna obloga osigurati toplinu i udobnost pod nogama, ali i poslužiti kao svojevrsno prazno slikarsko platno za sve vaše stilske želje. Zato predlažemo da odaberete svjetlu, toplu nijansu koja će se odlično slagati s gotovo svime što možete zamisliti.

foto: Yvonne Wilhelmsen

8. Ne bojte se boje!

Za razliku od skandinavskih interijera koji stil i toplinu grade kombiniranjem materijala, pariški su pak sasvim druga priča. Parižani vole boje i hrabro ih kombiniraju. Iako “eksplozija boja” možda nije ono što vam prvo padne napamet kad na njih pomislite, interijeri gotovo nikada nisu sterilni ili dominantno bijeli. Uvijek će prostor krasiti barem dva ili tri komada namještaja u zanimljivim bojama.

Foto: Everyday Parisian

9. Ogledala

Parižani koriste velika ogledala kao statement komade koji imaju niz funkcija, ne samo estetsku. Velika ogledala reflektiraju svjetlost i čine prostor vizualno većim, što je osobito korisno u malim interijerima. Postave li se pravilno, ogledala mogu i vješto sakriti mane prostora.

MOĆ DETALJA: riješite probleme u svomu domu pomoću ogledala

DIY: Ukrasite svoj dom prekrasnim ogledalom kojeg možete i sami izraditi

Foto: A+B Kasha

10. Manje je (ipak) više

Iako ne možemo reći da su baš minimalistički, pariški interijeri gotovo nikada nisu pretrpani suvišnim detaljima ili komadima namještaja. Ovdje nećete pronaći gomilu ukrasa koji imaju samo estetsku funkciju – pariški still uvijek traži i funkcionalnost. To znači da su svi komadi koji pronađu svoje mjesto unutar četiri zida zapravo dobro promišljeni i pažljivo odabrani.

Projekt uređenja: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Komentari