OVO JE ‘PRAVA UMJETNOST’: kako mali stan održavati urednim i organiziranim

Održavanje reda u malom stanu doista nije lak zadatak ili kako mnogi kažu ‘prava umjetnost’. Kako se riješiti nepotrebnih stvari i pravilno organizirati skladištenje kada postoji nedostatak prostora? Odgovore saznajte u nastavku!

 


Ovakav scenarij događa se svima: napravite generalku, spremite sve na svoje mjesto, a dom izgleda napokon čisto i uredno. No, ta ‘sreća’ traje otprilike par dana, i opet je sve po starome. Ovaj problem organizacije i urednosti još više do izražaja dolazi u skučenim prostorima. Par tanjura na stolu, papiri i šalice na klub stoliću ili jakna i modni dodaci prebačeni preko stolice čine da prostor izgleda neuredno.

U malom stanu ili kući jednostavno nije lako zadržati red (naročito ako više osoba živi u prostoru i(li) mala djeca) pa sve izgleda zatrpano pa samim time i neurednije. Imamo savjete koji će vam pomoći u tome.

Foto: Architectural Digest

ŠTO MANJE POLICA, UZORAKA I DETALJA

Pretjerivanje je veliki neprijatelj malih interijera. U velikom prostoru miješanje stilova kao i uzoraka i boja može biti vrlo efektno jer dimenzije prostorije to dobro podnose, ali u malom stanu čini da on djeluje još manje. Previše svega donosi u maloj kvadraturi zbrku, naročito ako nema dovoljno prirodne svjetlosti i ako je strop niži te imate puno ormara i namještaja općenito.

Foto: Evgenij Gnjesin

Drugi veliki neprijatelj malog prostora je puno detalja. Svaki dom mora imati ukrasne detalje, ali ovdje budite oprezni i suzdržani. Isto tako, police su poželjne jer čine prostor ljepšim, a u usto su i praktične, no ako se u njima nalazi puno detalja i knjiga i kutija – onda sve izgleda natrpano i neuredno. Naravno, dojam neurednosti će ovisiti i o bojama i dizajnu onoga što se nalazi na policama.

Foto: Elle Decoration

ZATVORENI ORMARI I KUTIJE

U dizajnerskom projektu regali i otvorene police mogu izgledati lijepo i efektno, ali u životu se tu često nakuplja mnogo različitih stvari koje mogu narušiti cjelokupni sklad interijera. Zatvoreno skladište (ormari, ladice, kutije) pomaže eliminirati ‘vizualnu buku’ te stvara osjećaj prostranosti.

Prilikom dizajniranja ili odabira regala birajte (osim ako imate puno knjiga i jednostavno trebate puno polica) onaj koji ima i zatvorenih ormarića i ladica jer je dragocjeno mjesto za pohranu pa ćete bolje organizirati prostor.

Foto: Olga Melekeceva

Umjesto guranja kreveta pored trosjeda ili primjerice razvlačenja kreveta svaku večer i sklapanja svako jutro, razmislite o zidnome krevetu ili krevetu u niši, iza zavjese. Dobit ćete pročišćen prostor koji izgleda znatno urednije.

Foto: Sergej Krasjuk

Upotrijebite košare, elegantne kutije da organizirate sve što vam je potrebno i da stvari budu organizirane. A u kuhinji u kojoj nikad nema dovoljno mjesta razmislite o velikom ormaru na klizna vrata koji će riješiti problem pohrane, a sve će izgledati uredno.

Foto: Simon Whitmore

JASNO ZONIRANJE PROSTORA

Organizirajte prostor prema funkcijama: prostor za dječju igru, prostor za kućni ured, prostor za spavanje i opuštanje i tako dalje. Uopće nije potrebno napraviti pregrade ili instalirati police kako bi se prostor fizički odvojio i vizualno ukazivao da je riječ o različitim zonama. Bitno je samo grupirati elemente potrebne za određeni sadržaj u prostoru.

Foto: Sergej Krasjuk

Kutak s igračkama i predmetima za dječju kreativnost, ugodna fotelja s podnom svjetiljkom pored polica za knjige za čitanje, stol, fotelja, i motivacijski posteri na zidu u mini kućnom uredu…

Foto: Tatjana Levina Design

Sami elementi doprinosit će zoniranju, baš kao i drugačija boja nekog segmenta, zatim tepih u nekoj zoni, drugačija rasvjeta…

Foto: Shoootin

ISKORISTITE SVAKI CENTIMETAR PROSTORA

Ako je prostor stvarno mali, tada će vam odgovarati sustavi za pohranu od poda do stropa jer se u tom slučaju koristi cijela vertikala. Pogledajte oko sebe i vidite imate li slobodnih kutaka? Ovdje možete prilično funkcionalno postaviti radno mjesto ili stol za dječju kreativnost.

Foto: Alvhem
Foto: Stadshem

Koristite šine, kuke i uske police u kuhinji i dodatne police u ormarima, mobilne police i višenamjenski namještaj u dnevnim sobama.

FOTO: LUCIANO SPINELLI
Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

RIJEŠITE SE NEPOTREBNIH STVARI

Osnova svake organizacije prostora je raspremanje. Nemoguće je udobno posložiti milijun nezgodnih stvari. Pogledajte sve što ne koristite, što vam ne donosi radost, što je oštećeno ili polomljeno. Da, događa nam se da ogromna, skupa vaza kupljena u napadu šopingholizma postane s vremenom dosadna i – suvišna. A usto i samo zatrpava ionako mali prostor.

Foto: ElMueble

Odbacite sentiment ili činjenicu da ste je prilično platili te je prodajte ili poklonite. Imat ćete više slobodnog prostora, a i mirniju dušu.

Isto se odnosi ne samo na ukrasne detalje, nego i sve one praktične (posuđe) kao i odjeću i obuću. Dom će sigurno izgledati protočnije i urednije.

Foto: Hemnet

KONTROLIRAJTE ULAZ NOVIH STVARI U DOM

To je možda najteže postići u doba potrošačkog društva u kojem živimo. Većina nas je ovisna o kupovini te pri tome kupujemo stvari koje nam ustvari – ne trebaju. Bez dosta toga što ispunjava naš dom možemo živjeti.

Foto: Evgenij Grabkin

Prilagodite svoje potrošačke navike i svjesno pristupite kupnji kako ne biste dom napunili plastično-sintetičkim jednokratnim glupostima, silnim gadgetima za kuhinju i kupaonicu, kao i suvenirima i dekoracijama. Uložite malo truda i mašte, promijenite ustaljene postavke, a onda će vaš mali stan postati čist, ugodan i funkcionalan.

Foto: Natali Gerc
Komentari