KUHINJSKI ORMARIĆI: evo što sve trebate znati o njima kod uređenja nove kuhinje

Bez obzira na koncept i stil, ormarići su uvijek temelj svake kuhinje. Za njihovo uspješno funkcioniranje postoji nekoliko zlatnih pravila koje obavezno morate znati prije nego krenete u planiranje

 

 


Možete birati različite boje, uzorke i dizajn te cijeli kuhinjski prostor obložiti njima, ili ga djelomično ostaviti bez njih – no kuhinjski ormarići su osnova svake kuhinje. Od njih sve kreće u planiranju prostora ove najomiljenije prostorije u domu.

Prije svega, bitno je znati dimenzije, pa ćemo se u ovom tekstu njima i pozabaviti… Postoje naime neki standardi kojih bi se trebalo pridržavati.

 

JPG 68
Foto: Decoist

 


DONJI ORMARIĆI

Donji kuhinjski ormarići ne bi smjeli biti niži od 85 cm (s radnom plohom), a za više osobe koje će u kuhinji provoditi najviše vremena, radne plohe mogu biti do visine od 92 cm.

Donji kuhinjski ormarići najčešće su dubine od 60 cm, dok njihova širina može varirati od 15 do 120 cm. Gornji ormarići su manje dubine – cca 35 cm, dok njihova širina, kao što je slučaj i s donjima, može varirati.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: DARKO MIHALIĆ

Ormari predviđeni za ugradbene aparate obično su visoki između 2 do 2,5 m, a njihova dubina je između 35 i 60 cm. Širina im ovisi o širini aparata koji se u njih smještaju. Ormarići na kojima se nalaze radne plohe morali bi biti s donje strane nešto uvučeni (prostor za stopala).

 

Foto: IKEA

GORNJI ORMARIĆI

Visina gornjih odnosno zidnih ormarića ovisi o vašim potrebama, kao i samoj visini stropa. Ukoliko će ormarići biti znatno viši od standarda, obavezno osigurajte prostor u kuhinji gdje ćete držati male priručne ljestve.

Foto: Tomasz Borucki

Na gornje ormariće se može postaviti i tanja ploča koja će natkrivati gornji element (izvučena do vanjskog ruba donjeg elementa), čime će se sakriti pogled na moguće instalacije ili će se u nju ugraditi rasvjeta.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: DARKO MIHALIĆ

RAZMAK IZMEĐU RADNE POVRŠINE I GORNJIH ORMARIĆA

Postoje i pravila o razmaku između radne ploče i najnićeg dijela gornjih ormarića. Predlažemo da razmak između donjih i gornjih elemenata ne bude manji od 50 niti veći od 60 cm. U slučaju kada je kuhalo na plin, bilo bi dobro da je razmak 65 cm, dok je kod električnih i indukcijskih kuhala sasvim dovoljan razmak od 55 cm.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: DARKO MIHALIĆ

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri s materijalima iz Elgrada / Foto: Ivan Črepić

DIZAJN ORMARIĆA

U suvremenim kuhinjama ormarići su ravnih linija, jednobojni i nerijetko visokog sjaja. U trendu je i kombiniranje gornjih ormarića u jednoj s donjim ormarićima u drugoj bojim kao i uvučeni gornji ormarići.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ Foto: Darko Mihalić

Također, popularni su i ormarići s različitim oslikanim dekorima na frontama kao i oni s ukladama (ukrasnim lajsnama na rubovima) što im daje vintage štih. U kombinaciji s njima sjano se nadopunjuju vintage ručke od keramike ili metala – crnog ili od mjedi.

Foto: Darko Mihalić

Za razliku od viševrsnih klasičnih i rustikalnih drvenih kuhinja čiji su oblici i fronte ukrašeni rezbarijama i bogato urešenim ukrasnim ručkama, moderne kuhinje osvajaju čistoćom linija i što jednostavnijim ravnim ili okruglim neupadljivim ručkama.

Foto: Kaboodle Kitchen

Vrhunac u vizualnoj nenametljivosti su ormarići bez ručki koji se otvaraju pritiskom prsta – takvi kuhinjski elementi stvaraju dojam da prostor neprekinuto teče, kao i atmosferu elegancije i nepomućene čistoće.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

 

Komentari