Rasvjeta: moćan detalj koji će svaki dnevni boravak učiniti posebnim

Ponekad nam se neki dnevni boravci čine posebnim i kažemo za njih da imaju atmosferu, toplinu, šarm pa i karakter. Za to je nerijetko zaslužna baš rasvjeta – dobro pozicionirane i stilski uklopljene visilice, lusteri, zidne, podne i stolne svjetiljke, plafonjere…

 

 

Postoji čitavo carstvo rasvjetnih tijela koje prostoru daju puno više od svjetla. Osnovna im je zadaća da budu funkcionalni, ali estetika i ugođaj koji donose neizmjerno su bitni. Dizajneri i arhitekti znaju često isticati kako je rasvjeta najznačajniji detalj u današnjim modernim interijerima i nema razloga da im ne vjerujemo ili da umanjujemo važnost rasvjetnih tijela.

 

Foto: Fotis Kazantzidis

 

Stoga se treba uvijek posavjetovati sa stručnjakom prije odabira i ugradnje rasvjetnih tijela. Uz središnu rasvjetu za interijere u kojima živimo preporučuje se uvijek i ambijentalna rasvjeta – ona je uvelike zaslužna za dojam koji prostor ostavlja.

 

Foto: Adam Helbaui/Elledecoration.ru

 

Mnogi rasvjetom žele uglavnom postići topliju atmosferu, a u tom slučaju preporučuje se postavljanje više istovjetnih visećih svjetiljki ili zidnih lampi te stropne ili zidne LED rasvjete. Visilice su naročito efektne u blagovanju i dnevnom boravku. Možete se poigrati s dužinom kabela koja ne mora biti isti za sve svjetiljke. Moderni dnevni boravci vole “bubbles” visilice u obliku kugle, s bakrenim, srebrnim, kromiranim ili pak zlatnim premazom. Također, isti oblik i materijal poželjan je, ako želite biti u trendu, i kod podnih lampi.

 

Foto: Certified-Lighting.com

 

Željeni dojam topline i obiteljske atmosfere postići ćete ako odaberete stolne lampe koje ćete smjestiti na komodu ili pak pomoćni stolić pored kutne garniture ili fotelje. Tako ćete dodatno naglasiti taj komad namještaja ili prikriti nedostatke u ostatku sobe.

 

 

 

Foto: POPSUGAR Australia

 

U novije vrijeme rasvjeta se smješta i iza namještaja – LED lampe pozicioniraju se iza gipsanog ili drvenog panela ma tako se stvara intimnije ozračje. Isto takva LED rasvjeta može se ugraditi u spušteni strop, odnosno ispod gipsane ploče koja se spušta sa stropa.

 

Foto: Archiscene.net

 

U svakom slučaju, poželjno je uvijek u prostoriji imati nekoliko vrsta rasvjetnih tijela, a ono što pritom morate paziti jest da ne budu istih linija i materijala, jer će izgledati uniformirano i nezanimljivo. Možete kombinirati raskošne lustere s modernom minimalističkom rasvjetom.

 

Foto: Architectural Digest

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Planete Deco
Komentari