Dokazane metode: rješite se efikasno neugodnih mirisa u domu

Unatoč redovitom čišćenju u našem domu se često zna osjetiti loš miris. Razlozi mogu biti brojni – od cipela, preko prljavog rublja i iz perilice pa sve do začepljenog odvoda kao i problema s hladnjakom. I još mnogo toga…. Pored standardnog uklanjanja uzroka, bitno je dovesti novi izvor ugodnog mirisa u interijer. Saznajte kako!

 

 

Redovito održavanje čistoće u domu ponekad nije dovoljno da bi se iz njega eliminirao neugodan miris. Obično dolazi iz kuhinje ili kupaonice, mjesta gdje bi higijena trebala biti prioritet. No, kako mirisi neugodni mirisi dolaze od bakterija, a kupaonice i kuhinja su idealno mjesto za njihov razvoj zbog velike količine vlage. Sve to nas može oneraspoložiti, a i stvoriti nelagodu kada naši gosti to primijete. Jer, prva stvar koju će netko, kada uđe u naš dom registrirati jest miris. Već u hodniku može se pretpostaviti što se taj dan kuhalo ili se kuha, pere li se trenutno ili suši rublje, održavate li uredno ormarić s cipelama, imate li mačku ili psa za kućnog ljubimca, jeste li provjetravali taj dan cijeli stan… Čak i oni najčistiji domovi mogu imati neugodan miris koji vi možda i ne registrirate…

Prije svega trebate redovito provjetravati dom i tako ćete jednostavno moći detektirati ako nešto zaudara i locirati mjesto odakle potječe miris.

Krenite u potragu za neugodnim mirisima a zatim ih se riješite! Evo i kako!

 

 

ORMARIĆ ZA CIPELE

Težak, zagušljivi miris obuće odmah je primjetan na ulazu. Obuća ima neugodan miris vrlo često zbog neadekvatnih, umjetnih materijala iz kojeg je  napravljena. Situacija se ne smije podcjenjivati, jer ako nešto ne poduzmete, kasnije ćete teško otjerati taj miris iz obuće. Također, obuća može zaudarati jer se ne održava i ne pere kao i zbog neadekvatne higijene njezinih vlasnika ili činjenice da im se pojačano znoje noge.
Najpoznatija  metoda je soda bikarbona, koja se u noći pospe po unutrašnjosti cipela kako bi upila višak znoja i mirisa. Da biste pojačali efekt sode, možete staviti vrećice s mirisima (suho cvijeće u platnenim vrećicama) u cipele koje će dodatno donijeti lijep, prirodan miris. Možda zvuči čudno, ali vrlo je efikasna metoda stavljanja cipela u zamrzivač. Naravno, ne stavljajte ih direktno, već koristite plastične vrećice za tu svrhu, na primjer za zamrzavanje hrane.

Preporučuje se i u blizinu ormarića postaviti električni dispenzer s mirisom.

 

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

PERILICA RUBLJA

Velika količina vlage koja ostane u perilici nakon pranja zna uzrokovati neugodan miris. Obično zaboravimo ostaviti vrata perilice otvorenima da se unutrašnjost provjetri i osuši, nego odmah zatvorimo i tako damo bakterijama da se razmnažaju što rezultira neugodnim mirisom. Treba provjeriti i je li se nakupio kamenac u perilici ili detergent i omekšivač u odlaznoj kutiji. Trebalo bi jednom u dva mjeseca uključiti perilicu, ali bez rublja, nego samo dodati 1 žlicu sode bikarbone.

Drugi prirodni recept: ulijte 2 litre octa, sredstvo za uklanjanje kamenca i nekoliko kapi eteričnog ulja u perilicu. Operite na najvišoj temperaturi praznim bubnjem. Zatim ostavite otvorena vrata dok se prirodno ne osuši.

Također, uzrok neugodnog mirisa u kupaonici zna biti košara s prljavim rubljem. Ono samo po sebi nema ugodan miris, a stvar se pojačava ako odlažete pranje rublja danima. Još veći problem je ako prljavu odjeću u vlažnom stanju stavljate u košaru. Bitno je prije, ako već nećete taj dan prati rublje, ostaviti ga vani da se prosuši prije spremanja u košaru, te nabaviti košaru koja ima otvore ili je od pamučnog materijala koji diše.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

KANTA ZA SMEĆE

Ponekad redovito bacanje smeća nije dovoljno da se izbjegne miris lošeg mirisa iz kante, posebno ako je kuća topla ili u ljetno vrijeme. Visoke temperature pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani. Dobara stvar je odvajanje smeća, jer se tako lakše svaki dan može kontrolirati i odlagati bio-otpad. Bolje je odabrati malu košaru da ne čekate dugo da se popuni, to će smanjiti mirise. Također, koristite čvrste vreće za smeće kako biste izbjegli curenje. Isto tako, dobar trik je u ormarić gdje je kanta za smeće staviti osvježivač zraka, primjerice u obliku diskretnih naljepnica koje se zalijepe za stijenke ormarića.

 

Foto: Driven by Decor

 

 

HLADNJAK

Uvijek se ispostavi da loše skladištena hrana stoji iza lošeg mirisa iz hladnjaka. Obično su to svježe namirnice koje počnu truliti, otvorena pakiranja namaza i druge hrane kojoj je istekao rok ili skuhana hrana na koju smo zaboravili…. Stoga, ne zaboravite pažljivo zatvarati pakiranja hrane koja vraćate u hladnjak te za kuhanu hranu osigurati plastične posude iz kojih ćete prije zatvaranja istisnuti zrak. Čuvajte svježe, sirovo meso i ribu dalje od voća i hladnih narezaka. No ako se, usprkos odgovarajućim tretmanima, pojavi miris svaki put kada otvorite vrata, hladnjak temeljito operite krpom s vodom i sodom.  Provjerite da čep za ispuštanje viška vlage ne stoji u vodi i temeljito obrišite površinu. Zatim stavite rezani limun, naranču s klinčićima i spužvom s kavom unutra.

 

Foto: Home Book
Komentari