10 najprljavijih mjesta i predmeta u domu: neka od njih će doista biti pravo iznenađenje

Novo istraživanje otkrilo je 10 područja u domovima u Velikoj Britaniji koja se najmanje čiste i koja su prepuna prašine, ali vjerujemo da vrijedi i za naša četiri zida, a ne samo za otočane. Saznajte koja su to mjesta i napokon ih očistite od prašine i masnoća, kako biste lakše disali i bolje se osjećali

 

 

Poznati lanac trgovina tepisima i sofama ScS u suradnji sa stručnjacima proveo je istraživanje kako bi detektirao najprljavija mjesta u domovima Britanaca. Rezultati su pokazali da to nipošto nije ulazni prostor, toalet ili pak tepih u dnevnom boravku, kao što bi to svi pretpostavili. Upravo zbog izloženosti prljavštini i bakterijama, to su upravo mjesta kojima prilikom čišćenja doma pridajemo veliku pažnju i čistimo ih vjerojatno češće nego ostala područja. A neka ostavimo potpuno netaknutima

Upravo ta mjesta i jesu najprljavija u našem životnom prostoru, baš kako je i pokazalo istraživanje ScS-a. O kojim mjestima i predmetima je riječ, saznajte u nastavku!  Nakon ovoga istraživanja, vjerujemo da ćete svom popisu prioriteta za redovito čišćenje dodati i nekoliko sasvim novih!


1. OTVARAČ BOCA

Jeste li ikad obrisali otvarače boca vlažnom krpom? Gotovo nikada to ne činimo jer smatramo da se ove spravice nemaju čime zaprljati. No, nakon toliko otvaranja različitih pića i skladištenja na dnu ladice, itekako se prljavština nakupi.

Namočite ih u destiliranom octu nekoliko minuta (ili sati, ovisno o  tome koliko je prljav). Zatim pomoću stare četkice za zube dobro oribajte otvarač, isperite mlakom vodom i prebrišite krpom koju ste natopili u ocat.

Foto: CHELSEA LUPKIN

2. SUŠILO RUBLJA + POSUĐA

Stalak za sušenje posuđa doista rijetko čistimo, ne razmišljajući pritom da na njega svakodnevno odlažemo čiste tanjure, lonce, čaše i pribor za jelo za da se osuše. Podlošci stalka skupljaju vodu pa je zato potrebno češće čišćenje kako bi se izbjeglo stvaranje plijesni. Očistite stalak pomoću tekućine za pranje posuđa, a saveznik neka vam bude četka za ribanje lonaca i čista kuhinjska krpa koju ćete pošpricati octom.

Foto: Alibaba

3. VENTILATOR

Ventilatori vrlo lako skupljaju prašinu i često ih nije moguće rastaviti, pa ih je stoga teško i očistiti. Jedna od metoda je uporaba usisavača koji ćete staviti na najveću jačinu. Kako biste spriječili daljnje nakupljanje prašine i prljavštine, poklopite ventilator kada se ne koristi plastičnom vrećicom – idealno bi bilo s onom u kojoj je kupljen.

Foto: The Range

4. VRH ORMARA

To je područje u spavaćoj sobi koje najviše zanemarujemo prilikom čišćena. Čestice prašine i prljavštine iz zraka vrlo brzo se talože i nakupljaju baš tamo.  Problem na predstavlja i visina ormara, pa pomoću neke stabilne platforme ili stepenica dođite lakše do vrha. Zatim prebrišite temeljito vlažnom krpom koju ste namočili u toploj vodi u koju ste dodali detergent za njegu drva gornju površinu i osušite čistom krpom.

Foto: Made by Carli

5. DALJINSKI UPRAVLJAČ

Onaj od televizora, kao i svi drugi daljinski upravljači mogu se baš lako očistiti zbog svojih elektronskih komponenti. Treba ih čistiti jednom dnevno mekom pamučnom krpom koja ne ostavlja dlačice, a jednom tjedno temeljitije.

Prvo uklonite baterije sa stražnje strane daljinskog upravljača. Zatim umočite pamučnu krpu u alkohol, ali pazite da ne postane previše vlažna i obrišite  površinu s obje strane. Zatim namočite pamučne štapiće za uši u alkohol i očistite ih oko gumba, a ako i unutar gumba ima prljavštine, uklonite je  čačkalicom. Na kraju, osušite krpom bez dlačica.

Foto: Style Degree

6. ZAVJESA ZA TUŠIRANJE

One često mogu nakupljati plijesan i prljavštinu zbog vode koja ih prska prilikom tuširanja. Ako je zavjesa plastična savitljiva ili platnena i može se ukloniti sa šipke, operite je u perilici rublja jednom mjesečno na programu za osjetljivo rublje, na 30 stupnjeva.

Foto: Wallmart

7. MADRAC

Madraci se mogu jako zaprljati tako što nakupljaju grinje, prašinu, kosu… te potencijalno čak i opasne bakterije i viruse, stoga ih obavezno očistite prilikom mijenjanja posteljine. 

Prvo, nježno usisavajte površinu madraca i to pomoću teleskopske cijevi koja je na dnu obložena materijalom. Zatim, prozračite madrac na nekoliko sati s otvorenim prozorom spavaće sobe. Za uklanjanje mrlja ili mrlja na madracu prvo provjerite naljepnicu prije nanošenja sredstava za čišćenje i prvo ispitajte mali dio mrlje kako biste bili sigurni da je neće oštetiti.

Da biste uklonili tjelesne tekućine, razrijedite u vodi malo detergenta za skidanje mrlja te otopinu nježno utrljajte na mrlju krpom ili spužvom. Madraci nisu vodootporni pa ih čistite nježno i izbjegavajte previše vode!

Za mrlje od hrane i pića, pomiješajte malo sode bikarbone u hladnoj vodi i mrlju očistite krpom ili spužvom. Pričekajte 30 minuta, a zatim je premažite čistom vodom i ostavite da se osuši. Ako su mrlje i dalje prisutne nakon sušenja, pokušajte gore spomenutom metodom tekućine za pranje.

Foto: Unsplash / Ty Carlson

8. ZIDOVI

Zidovi se vrlo brzo zaprljaju prolivenom tekućinom, ostacima hrane, otiscima prstiju, prislonjenih stolica… Da biste spriječili brzo prljanje zidova, birajte idući put perivu boju i onu koja je otpornija na mrlje. Dok se to ne dogodi, zaprljana mjesta očistite prvo mekanom četkom ili gumicom za brisanje, zatim ih obrišite suhom pa vlažnom krpom koju ste poprskali sredstvom za prašinu ili elektrostatičkom maramicom za prašinu.

Foto: Pexels / Tom Swinnen

9. BLAGOVAONSKI STOLCI

Blagovaonske stolice uglavnom dolaze u dva oblika, tapecirane ili drvene, a prljavština se lako može nakupljati na oba.

Drvene stolice obrišite suhom ili blago vlažnom krpom od mikrovlakana kako biste uklonili prljavštinu i prašinu. U krpu dodajte kap detergenta za pranje i više vode ako na stolicama ima ljepljivih ostataka, ali najprije to testirajte na unutarnjem, manje primjetnom dijelu stolice kako ne biste uklonili sloj drva.

Prilikom čišćenja tapeciranih stolica prvo ih usisajte koristeći tapetarski dodatak i izbjegavajte ih držati na izravnom sunčevom svjetlu kako tkanina ne bi blijedila. Prilikom čišćenja mrlja, provjerite proizvođačke smjernice kako biste stolice tretirali odgovarajućim sredstvom za čišćenje.

Foto: Pexels / Mark McCammon

10. ZAVJESE

Ako se pravilno ne održavaju, vlakna na zavjesama mogu propadati, pa ih treba redovito usisavati i temeljito prati jednom u dva mjeseca.

Da biste ih oprali, prvo uklonite sa zavjesa sve dijelove predmete koji nisu od tkanine. Namočite ih u hladnu vodu u koju ste dodali deterdžent te ih ostavite tako par sati. Pažljivo ih iscijedite te preselite u perilicu rublja te operite na 30 stupnjeva, na programu za osjetljivo rublje.

Glačajte ih dok su još vlažne i to sa stražnje strane, lagano razvlačeći tkaninu kako biste zaustavili eventualno razdvajanje niti i pucanje šavova. Na koncu, zavjese vratite na karnišu dok su još uvijek lagano vlažne.

Foto: Decoist
Komentari