Kako uspješno kombinirati boju zidova, vrata i podova

Pod, zid, vrata… puno je mogućnosti u odabiru boja za ove elemente u domu, pa vam se vjerojatno nameće pitanje: odakle početi? A kada i izaberemo i uređenje privedemo kraju, muči nas nerijetko nedoumica jesmo li ispravno sve ukomponirali…

 

 

Kombiniranje boja podova, vrata i zidova u interijeru nekima je najteži dio uređenja doma. Nije jednostavno uskladiti sve komponente – da se istovremeno ističu, ali i da su povezane u lijepu i odmjerenu estetsku cjelinu. Ponekad toga da smo pogriješili ili da nema dovoljno sklada postanemo svjesni tek kada je posao već gotov i tada je obično kasno reagirati.

Naročito je teško mijenjati podove i vrata, dok boja zida ovdje predstavlja najmanji problem. No, ni mijenjanje boje nije tako jednostavno i iziskuje vrijeme, trud i nove izdatke. Ako planirate gradnju novoga doma, adaptaciju ili useljavate u stan u kojem izvođač nudi opciju da možete sami birati model i boju vrata, podova i zidova, pripremite se na vrijeme i o svemu dobro razmislite.

 

Foto: ElMueble

 

No, prije nego vam pokažemo neke konkretne primjere, pročitajte naša četiri zlatna savjeta:

 

4 zlatna pravila: 

  • Najvažnije je pri odabiru obloga za podove i zidove te vrata razmisliti o cjelini, pokušati zamisliti konačnu sliku. Tako ćete dovesti sve elemente u odnos i bit će vam lakše odlučiti se. Imati sva tri uzorka boje ispred sebe je dobar način testiranja.
  • Idealno bi bilo kada biste mogli izabrati podne obloge prije vrata, a onda njih birati s obzirom na pod. Tek tada na red bi trebala doći boja zida koju biste uskladili s podovima i vratima i svim ostalim te tako dobili željeni stil.
  • Ako već imate pod i kanite ga zadržati, vrata bi se trebala kombinirati u sličnom tonu ili kontrastu s njim. Boja zidova je posljednja stvar koju ćete odabrati.
  • Muči li vas boja zidova i bojite se eksperimentirati, bijela je uvijek dobra odluka. To je univerzalna boja, vrlo zahvalna za zidove i dobro funkcionira sa svim ostalim bojama.

 

Foto: ElMueble

 

SVE U ISTOM TONU

Bijela na vratima, podovima i zidu – zašto ne? To stvara dojam kontinuiteta a način slaganja podova te dizajn vrata će ipak stvoriti dinamiku pa nema mjesta strahu od monotonije ili sterilnosti. Bijela će donijeti novu dozu svjetla u interijer i zato je ova kombinacija izvrsna za male prostore. I ovako će namještaj i sve ono što je u prostoriji više doći do izražaja.

Malo bi veći problem bio kada biste na načelu “istog tona” inzistirali s uporabom neke druge boje. Dakle, nemojte to pokušavati s primjerice ljubičastom ili crnom. Čak ni tri tona iste boje nisu kombinacija koju preporučuju dizajneri. Jedina iznimka su svijetle neutralne nijanse poput sive ili bež.

 

Foto: ElMueble

 

UPEČATLJIVO KAO POČETNA TOČKA

Kada je pod svojom bojom ili uzorkom vrlo upečatljiv, kao ovaj na fotografiji kuhinje dolje, s geometrijskim crno-bijelim uzorkom keramike, onda to treba biti početna točka od koje ćete krenuti u odabir boja zidova i vrata. Oni bi trebali biti ili u vrlo nježnim, pastelnim nijansama ili neutralni. Tada će uzorak ostvariti svoju namjenu – bit će itekako uočljiv, ali ne i napadan.

Foto: ElMueble

 

ŠTO KADA POD IMA NEKOLIKO BOJA?

Kada pod odnosno uzorak na njemu ima nekoliko boja, svakako je dobro jednu od tih nijansi imati i na zidu. Na fotografiji ispod uzeta je bež nijansa, ali isto tako mogla je biti plavo-siva ili svijetlo smeđa. Vrata, s obzirom na to da su manje površine, mogu biti u bilo kojoj boji, koja načelno djeluje usklađeno s podovima i zidom. Ovdje je stavljena bijela, koja čini poveznicu s bojom vanjskih otvora.

Foto: ElMueble

 

A KADA SE ZID ISTIČE?

Može se dogoditi, kao u slučaju interijera na fotografiji dolje, da su zidovi naglašeni svojom bojom, materijalom ili uzorkom. Ako već imate tako definiran prostor ili biste željeli imati upečatljivu zidnu oblogu (opeka, kamen, drvo…) onda pripazite na odabir podova i unutarnje stolarije. Tada je zid polazišna točka na osnovu koje odabirete ostatak. Pazite stoga da podovi i vrata ne budu toliko naglašeni – najbolje je odabrati neutralne nijanse na kojima se ne vidi jaka tekstura drveta.

Iako, cigla i kamen vole vrata u jarkim ili kontrastnim bojama. Sjetite se samo kuća za odmor… Obično su to interijeri u kojima nema puno boja i namještaja, pa ova kombinacija dolazi u obzir.

Foto: ElMueble

 

JAKA BOJA ZIDA

Neutralne baze podnih obloga omogućuju vam malo upečatljiviji odabir boje na zidovima. Onda si možete udovoljiti željama, pa čak i onim ekstravagantnima. I pobojati zidove u nekoliko boja. Naravno, to će ovisiti o kvadraturi prostorije kao i visini stropa te količini prirodnog svjetla. Imajte na umu da tamne boje čine prostor manjim. Jedina je iznimka ako je to samo jedan manji zid ili dio zida. Drveni podovi u prirodnim tonovima, izblijedjelima ili primjerice sivima daju toplinu prostoru, pa boje zidova mogu biti hladne. Toplinu ćete pojačati vratima od prirodnog drveta ili s uzorkom drveta.

Također, u ovom slučaju, za boju vratiju možete birati isti ton kao što je na podu ili zidu.

Foto: ElMueble

VRATA KAO JAKI KONTRAST

Ova opcija namijenjena je onima koji žele jaki kontrast i iznenađujući efekt. Vrata svakako mogu, kao i podovi i zidovi, biti upečatljiva. Ovdje, na fotografiji ispod, riječ je o odabiru crnih vrata koja su u kontrastu s podom i zidovima. Bež, crna i bijela – i više nego skladna neutralna kombinacija, zar ne? I da je umjesto parketa stavljena keramika, jednako bi dobro bilo.

Foto: ElMueble

 

DRVENI PODOVI

Drveni podovi doista se mogu prilagoditi svemu i funkcioniraju sa svim bojama i uzorcima. Svjetlije nijanse drveta vole i tamne i svijetle boje, a ako ste u potrazi za svjetlom i dojmom prostornosti, birajte svjetlije nijanse. Tamne nijanse drvenih podnih obloga najbolje funkcioniraju sa svijetlim neutralnim bojama zidova i vratiju, i to onih sa sjajem ili bojanih, da se ne vidi tekstura drveta. Bitno je u ovom slučaju ne ponavljati isti materijal na podu i vratima. Isto tako, imajte na umu da se tamnim drvenim podom unosi doza elegancije.

Foto: ElMueble

 

CEMENTNI PODOVI

Ljevani podovi koji imitiraju beton ili podovi od mikrocementa nisu samo sive boje. U njih možete dodavati razne tonove i ostvariti pod u boji kojoj želite. Vrata mogu biti od drveta, što će donijeti toplinu, jer cement je hladan materijal. Cement se usto dobro snalazi u svim stilovima interijera. No, što je sa zidovima u ovom slučaju? Oni mogu biti također od cementa ili pobojani bojama s efektom cementa. Bitno je da ne budu iste nijanse. Ako želite više topline, razmislite o drvenim panelima na zidu ili i toplijoj paleti boja.

Foto: ElMueble

 

Komentari