Vodič za planiranje rasvjete u domu. Pravilan izbor učinit će čuda u baš svakoj prostoriji

Rasvjeta je onaj segment u domu kojem trebamo posvetiti veliku pažnju i pomno isplanirati svaki detalj kako bi bila savršen funkcionalni i estetski detalj. U suradnji s HEP-om donosimo vam što sve treba uključiti u planiranje…

 

 

Nerijetko se dogodi da odaberemo namještaj, boje i detalje za dom, sve lijepo namjestimo i tek nakon toga zaključimo kako nam još “samo” nedostaje rasvjeta. Biranje rasvjetnih tijela u posljednjoj etapi uređenja doma nije dobar potez.

Odabir će tada biti znatno teži, nego da ste visilice, plafonijere i lampe birali kada i namještaj i detalje. Ovako se može dogoditi da ćete znatno više vremena i truda utrošiti u pronalazak adekvatne rasvjete. Primjerice, naći ćete model koji vam se sviđa, ali se neće uklapati u ostatak uređenja. Ili obrnuto – naći ćete rasvjetu odgovarajućih dimenzija, boja i materijala, ali vam se neće sviđati…

Odabir rasvjete koja će se svojim tehničkim i dizajnerskim karakteristikama uklapati u interijer jednako je važan aspekt u uređenju kao i odabir namještaja, boja zidova, podnih obloga, detalja i odabir svih tih elemenata trebao bi se odvijati paralelno…

 

Foto: Vecislavas Popa / Pexels

 


NAMJENA PROSTORIJE I KOLIČINA SVJETLA

Prije svega, krenite od prostorije do prostorije. U planiranju rasvjete bitna je namjena prostorije, kao i njezina površina. Što je prostorija veća, trebat će rasvjetno tijelo veće jačine, s više žarulja ili kombinaciju nekoliko rasvjetnih tijela.

Pored dimenzija prostorije, bitno je uzeti u obzir visinu stropa, eventualne pregrade u prostoru (staklo, paravani…) kao i dotok prirodne svjetlosti te boje kojima namjeravate opremiti prostor. Sve to utječe na odabir rasvjete, ne samo u smislu tehničkih mogućnosti, nego i dizajna.

Foto: Slankepiller

 


Malo rasvjetno tijelo u velikoj prostoriji neće doći do izražaja koliko biste htjeli. Isto tako, veliko rasvjetno tijelo, ekstravagantnog dizajna neće izgledati nimalo lijepo u manjoj prostoriji, kao ni onoj nižega stropa, s nedostatkom dnevne svjetlosti. Kako biste maksimalno prilagodili količinu umjetnog svjetla u prostoriji, s obzirom na aktivnosti koje obavljate u njoj, razmislite da s rasvjetnim tijelima ugradite i regulator jačine.

Dakle, svakako kod ovog temeljnog koraka vodite računa o balansu kvantitete (rasvjeta u odnosu na potrebnu jačinu osvjetljenja) i kvalitete (estetika i željena atmosfera).

Foto: Mark McCammon / Pexels

 


VIŠE OD JEDNOG RASVJETNOG TIJELA

Prilikom spomena riječi rasvjeta, svima je prva asocijacija stropna rasvjeta – luster ili plafonijera pozicionirana u središte stropa. No, odmah na početku osvijestite si kako osim stropne, u obzir (i to u baš svim prostorijama) dolazi i druga vrsta rasvjete s obzirom na način ugradnje i postavljanja.

U tom smislu rasvjeta može, pored stropne, biti i zidna, podna, samostojeća ili ugradbena. Ova posljednja, ugradbena, trend je u posljednje vrijeme i vrlo je efektna, bez obzira nalazi li se na stropu ili zidu. Rasvjetna tijela su kod nje skrivena i vidljiva je samo svjetlost koju pružaju, što im daje poseban, diskretan šarm.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


Dizajneri uvijek ističu kako je dobro kombinirati više različitih izvora rasvjete jer nude više mogućnosti i mogu zadovoljiti više zahtjeva i potreba u prostoru. Primjerice, nude jače, intenzivnije svjetlo, mogu vizualno mijenjati prostor, stvoriti željeni ugođaj ili pak naglasiti točno određeni objekt u prostoru.

Zato uz osnovnu, stropnu rasvjetu, razmislite o pomoćnoj rasvjeti – zidnim, stolnim i podnim lampama kao i ugradbenoj rasvjeti. Pomoćna rasvjeta će doprinijeti estetici, ali i biti snažan praktični saveznik jer ćete moći dodatno osvijetlili određeni dio prostorije (npr. kuhinjsku radnu ploču, uzglavlje kreveta, radni kutak ili prostor oko umivaonika u kupaonici).

 

Foto: Burst / Pexels

 


DIZAJN & STVARANJE ŽELJENOG UGOĐAJA

Gotovo nijedan element u interijeru ne može tako snažno donijeti željenu atmosferu u neku prostoriju kao što to može rasvjeta. Uključite u planiranje i to što želite postići rasvjetom u interijeru. Želite li glamurozniji dojam, atmosferu doma, toplinu, ugodu, ekstravaganciju, razigranost, profinjenost, eleganciju, starinski šarm… odaberite određene komade kojima ćete to postići.

Rasvjeta također uvelike utječe na naše raspoloženje. Oblik i boja rasvjetnog tijela, materijal od kojega je građena, način na koji je izrađeno sjenilo (s otvorima, perforacijama, od punog materijala…) sve to utječe na raspoloženje u prostoriji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


Birajući rasvjetu određenog dizajna, možete stvoriti od nje jak stilski akcent u prostoru ili dodatno naglasiti željeni stil uređenja. Ili, primjerice, sakriti nedostatke – skučenu kvadraturu, niski strop, manjak prirodne svjetlosti… Isto tako, imajte u vidu da rasvjeta svojim izgledom i razmještajem odražava vašu osobnost, navike i životni stil.

Bilo bi dobro da u trgovini isprobate kako izgleda rasvjetno tijelo kada je svjetlo uključeno, tako ćete ipak steći bolji dojam kako bi ono funkcioniralo u vašem domu i kako rasvjetno tijelo distribuira tj. raspršuje svjetlo po prostoriji.

Foto: PlyPlay

 


INSPIRACIJA&USKLAĐIVANJE

U planiranje svakako spada i traženje inspiracije. Ako nemate ideju, listanje magazina, kao i pretraživanje na internetskim portalima mogu vam uvelike pomoći u tome. Tako ćete vidjeti kako određeni modeli rasvjete funkcioniraju u nekom interijeru, odnosno prostoriji koja vas zanima. Isto tako, moći ćete vidjeti kako glavna i pomoćna rasvjetna tijela stvaraju željeni dojam i atmosferu, kako možete stvarati stilske kontraste te kako rasvjetu možete uskladiti s ostatkom prostora.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


U planiranje rasvjete obavezno uključite i informacije o cijenama i tarifama električne energije. Skoknite na stranicu HEP Opskrbe koja će vam ponuditi najpovoljniju cijenu struje za vaš dom i razne druge pogodnosti.

 

 

 

Komentari