Urbani povrtnjak na balkonu, zašto ne? Imamo super primjer!

Samo zato što živite u stanu ne znači da ne možete uzgajati ukusno voće i povrće na svome balkonu ili terasi. Na primjeru jedne terase pokazujemo kako možete iskoristiti eksterijer za to!

 


U vrijeme kada je zdrava prehrana neophodna, ali može predstavljati i znatan teret ionakom tankom mjesečnom budžetu, uzgoj povrtnjaka na balkonu odlična je ideja. Voće i povrće postale su u posljednje vrijeme namirnice za koje moramo izdvojiti najviše novaca, pa ponekad odustajemo od jelovnika koje se baziraju na njima.

Ako krenemo od uzgoja u posve urbanim uvjetima – na našem balkonu ili terasi ne samo da možemo imati sezonsko voće i povrće ubrano u punoj zrelosti, uzgojeno organski, već je i veliko zadovoljstvo vidjeti kako vaša vlastita hrana raste i raste.

Foto: Leroy Merlin

Vanjski prostor koji ovdje pokazujemo primjer je onoga što se u gradu može postići u smislu povrtnjaka na balkonu. Naravno, bitna je njegova površina od 12 četvornih metara, koju vjerojatno nećete imati, ali će vas njezin raspored ipak inspirirati za vaš. Pored toga, dio od ovoga možete ostvariti i na znatno manjim površinama, zahvaljujući vertikalnim vrtovima koji će biti naslonjeni na zid.

Foto: Leroy Merlin

Ključne točke za sadnju ovdje su bili spremnici dovoljno veliki za uzgoj povrća ili mini voćke i sustav zalijevanja. Za spremnike su odabrani veliki drveni sanduci koje poznajemo i kao visoke gredice za povrće, staklenici gdje će uspjevati vrste i tijekom zime, velike tegle za grmove s vočem te žardinjere za manje vrste povrća kao i začine. Za sustav zalijevanja ugrađena je vanjska slavina i na nju stavljeno crijevo, radi lakšeg, bržeg i dostupnijeg zalijevanja.

Foto: Leroy Merlin

Na ovoj terasi ograde tj. paravani koji štite od pogleda iz susjedstva i nude privatnost poslužit će i kao potporanj za biljke penjačice, ali i grmove voća poput malina ili riblizla.

Foto: Leroy Merlin

Na ovakvim terasama idealno je imati i stolić koji će služiti za sadnju i odlaganje stvari potrebnih za voće i povrće. Isto tako, dobro je imati sanduke odnosno visoke gredice na kotače kako biste ih mogli lako pomicati kad zatreba, primjerice kako biste maksimalno iskoristili hod sunca prema godišnjim dobima.

 

Foto: Leroy Merlin

Zidove možete iskoristiti za policu od drvenih letvi, gajbi ili paleta koja će služiti za odlaganje alata i drugih sitnica potrebnih za povrtnjak i voćnjak.

Komentari