Deset provjerenih načina kako unajmljeni stan pretvoriti u topao dom

Iako većina najmodavaca ne dozvoljava velike promjene, namještaj je često star, a vama se ne isplati ulagati u tuđe vlasništvo, to ne znači da ne možete uz nekoliko trikova stan pretvoriti u svoju malu oazu mira.

Razmišljajući izvan okvira možete imati prostor kakav želite – i to bez velikih troškova i trajnih rješenja – neovisno o tome koliko dugo u stanu namjeravate živjeti.

KC design studio
KC design studio

Opskrbite se jastučićima intenzivnih boja ili upečatljivih motiva

Stanovi namijenjeni najmu obično su u neutralnim tonovima, što možete iskoristiti kao prednost – više upečatljivih ukrasa poput šarenih jastučića mogu biti baš ono nešto što će prostoru dati na živahnosti i udahnuti mu život.

Poslužite se ogledalima

Ogledala su jedan od najboljih saveznika za opremanje životnih prostora. Pozicionirate li ih ispravno, ona mogu prostor učiniti svjetlijim ukoliko reflektiraju dnevnu svjetlst, ali i učiniti prostor vizualno većim. Ako je stan malen, veliko ogledalo učinit će ga većim za tren. Ukoliko vam nije dozvoljeno vješati išta na zidove, ništa zato – odaberite veliko, predimenzionirano ogledalo, jednostavno ga naslonite na zid i uživajte u iluziji većeg prostora.

Riješite probleme u interijeru pomoću ogledala

Budite pažljivi i kreativni s prostorom za odlaganje

Pretpostavljamo da većina najmodavaca neće blagonaklono gledati na ugradbene ormare i police. Predlažemo da umjesto toga nabavite komade namještaja sa spremišnom funkcijom koji se mogu seliti iz prostorije u prostoriju, ali i koji jednoga dana možete bez puno muke ponijeti u novi dom. Osigurajte i kreativna rješenja za spremanje – uzmite nekoliko vintage kofera i naslažite ih jedna na drugi kako biste napravili super pomoćni stolić u dnevnom boravku!

Opskrbite se slikama, omiljenim fotografijama i posterima

Zidni ukrasi odličan su izbor ukoliko prostoru nedostaje “vlastito ja”, odnosno ako ga želite učiniti više svojim. Ukoliko ne smijete bušiti rupe na zidovima, ima različitih rješenja kojima možete pričvrstiti slike ili okvire bez bušenja ili oštećenja na zidu.

KC design
KC design

Pokažite lijepe predmete

Imate li zanimljive vaze ili posude koje plijene pažnju, pokažite ih. Smjestite ih na upadljiva mjesta ili police (ako ih ima). Ukoliko ne možete bušiti zidove kako biste postavili police, dekorativne predmete smjestite na druga mjesta kao što je kamin, prozor ili pomoćni stolić.

Odaberite velik, upečatljiv tepih

Bijeli, prazni zidovi i podovi mogu djelovati dosadno, osobito u prostorijama kao što je dnevni boravak. Da biste je razigrali, dovoljno je odabrati upečatljiv ili velik tepih koji će prostoru dati malo boje i osobnosti.

Budite (vrlo) uredni

Ako privremeni dom nije baš po vašem ukusu, jedini način da budete sretni jest da ga održavate čistim i jednostavnim. Dio stvari koje vam nisu prijeko potrebne držite u kutijama, a tek nekoliko najdražih sitnica ponosno izložite kako biste se, barem donekle, osjećali kao kod kuće.

Ukrasite zidove samoljepljivim naljepnicama ili tapetama

Ukoliko zidove ne možete obojiti kako biste htjeli, pokušajte s naljepnicama. U bilo kojem trenutku ih možete ukloniti i neće ostaviti vidljive tragove na zidu, a isto vrijedi i za neke tapete.

Iskoristite i obnovite stare komade namještaja

Zasigurno imate koju staru stolicu koja je vidljela bolje dane ili bakin noćni ormarić koji ste gotovo bacili već pet puta i svaki put se predomislili – uzmite taj komad namještaja i vratite ga u formu. Nećete potrošiti novac na nove komade namještaja, a prostor će istovremeno dobiti na originalnosti, osobito ako ga obojite u kakvu intenzivnu nijansu.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Investirajte u rasvjetu

Birajte upadljive podne lampe koje svojim izgledom djeluju gotovo poput skulpture ili nabavite rasvjetna tijela s upečatljivim sjenilima. Dobro će vam doći i svijeće za stvaranje udobne atmosfere.

Komentari