GALERIJA U DOMU: 5 najčešćih pogrešaka koje radimo kada stavljamo slike, postere i fotografije na zid

Umjetničke slike i fotografije su ono što oplemenjuje naš dom i daje mu posebnu notu. Zajedno s namještajem i detaljima one čine jednu estetsku cjelinu. Iako ih obično smještamo u dnevnu i spavaću sobu, mogu se nalaziti doista u bilo kojoj prostoriji, pa čak i na balkonu, kupaonici i stepeništu

 

 

Ako ste u procesu uređenja svog novog doma ili ste se osmišljavanju vaše kućne galerije odlučili posvetiti upravo sada, na pravoj ste adresi. U nastavku vam donosimo savjete i ideje pomoću kojih možete imati prekrasno uređen zid, ispunjen fotografijama, plakatima i slikama, i to bez greške.

 

1. Bez plana i koncepta

Okviri za slike trebali bi biti prostorno povezani i proporcionalni namještaju u sobi. „Umjetnost se mora povezati s nečim“, kaže Marissa Sauer, dizajnerica interijera i osnivačica Design MACS-a. Zato prije kupovine i vješanja slika na zid, napravite prostorni plan. Uključite namještaj, lampe, police i ostale ukrase u plan kako bi mogli odrediti dimenzije slika kojima ćete popuniti prazni prostor. Nasumično postavljene slike mogu ostaviti dojam nesklada i neurednosti.

Foto: Freshome

2. Ispunjavanje svih zidova slikama

Bez obzira na ljubav prema umjetninama, nije poželjno ukrašavati svaki zid. Kako biste svojim umjetničkim djelima pružili pozornost kakvu zaslužuju, ostavite malo praznog prostora na zidovima. To omogućuje očima da se odmaraju i potiče mirnije, manje zagušujuće okruženje u kojem komadi koji izloženi mogu biti zvijezde prostorije. Zašto ne pohraniti dodatne zidne umjetnine i povremeno ih mijenjati?

Foto: Decoist

3. Nedovoljna raznolikost

Kompozicije na zidu znaju biti zanimljive, ali i monotone. Kada objesite slike istih motiva i u istim okvirima na svaki zid u svakoj sobi vašeg doma, dobili ste “galerijski efekt” koji može biti blago dosadan. Zamijenite platna i uokvirite slike u različite okvire te kombinirajte motive i vrste umjetnina. Možete objesiti tapiserije, dodati manje okvire, čak i pronaći zbirku starinskog ili vintage nakita koji ćete pričvrstiti na zid. Poanta je u tome da potražite jedinstvene umjetničke komade kojima ćete razbiti monotoniju i jednoličnost galerijskog efekta.

Foto: Home Designing

4. Inzistiranje na podudaranju boja 

Nerijetko robujemo tome da slike na zidovima budu u istom tonu kao i ostatak namještaja. No, pomoću vaše umjetničke kolekcije možete se osloboditi ograničenja koje diktira određena paleta boja u prostoru. Različiti uzorci i motivi na slikama mogu osvježiti prostor i učiniti ga zanimljivijim. Način da uzorci ne djeluju nepovezano, već skladno, jest i da ih povežete tematski. Primjerice, umjetnine u afričkom stilu ili s motivima prirode, mora, gradova… U svakom slučaju osim boja i veličine slika, pomaže i tematska poveznica. 

Foto: Manja Vitolić / Unsplash

5. Nepažnja prilikom postavljanja

Za vješanje umjetničkih djela odgovarajući alat je ključan za očuvanje i zaštitu. Nažalost, ovaj se korak često zanemaruje, a neadekvatna primjena može dovesti do oštećenja zidova, pa čak i same umjetnine, prije svega okvira. Kako biste odabrali ispravan alat i popratni materijal za vješanje slike, potrebno je znati približnu težinu komada te materijal samog zida. Ako imate dvojbe o tome što biste trebali koristiti, zatražite savjet u lokalnoj trgovini alatom ili u staklarskoj radnji. Lakši okviri mogu se pričvrstiti na zid uz pomoć čavlića, no za one teže bolje rješenje su tiple, i to ne samo jedna nego dvije. 

Foto: Jonny Caspari / Unsplash

 


Komentari