SADA JE PRAVO VRIJEME: očistite svoj madrac u 9 jednostavnih koraka

Madrac može biti ozbiljna investicija pa ga treba održavati. U njemu se skrivaju grinje, stanice kože i različita golom oku nevidljiva prljavština stoga ih treba čistiti redovno, posebice ako patite od alergija, imate kućne ljubimce ili volite prigristi u krevetu

 

 


Dobra vijest je da se madraci mogu očistiti puno lakše nego što to mislite. Evo savjeta koje smo pronašli u Advertising digestu.


1. Skupite potrepštine za čišćenje

  • usisavač s nastavkom za čišćenje tekstilnih površina
  • sredstvo za odstranjivanje mrlja s tkanine ili deterdžent za suđe
  • soda bikarbona
  • krpice za čišćenje
  • hladna voda
Foto: ElMueble

 

2. Svucite sve s kreveta i operite sve što je moguće

Dok čistite madrac stavite prati sve što možete: uz posteljinu, ako je moguće, operite i poplune, jastuke i nadmadrace.

 

Foto: Unsplash

3. Usisajte madrace

Obavezno koristite nastavak za tekstilne površine i usisajte obje strane madraca. Posebnu pažnju obratite na šavove i ako je potrebno upotrijebite i najuži nastavak vašeg usisavača koji će vam omogućiti da i iz najskrivenijih dijelova izvučete svu prašinu i prljavštinu.

Foto: Unsplash

 


4. Upotrijebite odstranjivač mrlja

Sada se fokusiranje na čišćenje mrlja. Budite oprezni pri odaberu sredstva za čišćenje – odaberite ono koje odgovara vrsti mrlje i tipu madraca. Koristite čim manje sredstva i vode i ne nanosite ih direktno već uz pomoć krpice jer se npr. memorijska pjena ne smije močiti. Možete probati napraviti i svoje sredstvo za čišćenje koristeći otopinu deterdženta za suđe i vode ili otopinu vode i hidrogen peroksida u istim omjerima. Za koji god pristup se odlučili, sredstvo svakako prvo testirajte na maloj površini.

Foto: Unsplash

5. Posipajte sodu bikarbonu po cijelom madracu

Ako madrac ne možete iznijeti na sunce i svježi zrak, soda bikarbona neka bude vaš sljedeći odabir. Posipajte je po cijeloj jednoj strani madraca i ostavite da stoji par sati. Soda bikarbona će upiti bilo kakvu preostalu vlagu ili miris. Što je duže ostavite da stoji na vašem madracu, to će rezultati biti bolji.

 

Foto: Heartburn Medication

6. Usisajte ponovo

Jednom kad je soda bikarbona odradila svoje, ponovno temeljito usisajte. Ako imate tekstilno zaglavlje, sada usisajte i njega.


7. Okrenite madrac

Sada kada je jedna strana madraca čista, okrenite ga i ponovite korake 1 – 6. Okretanje madraca neka postane vaša redovna rutina. Nekada je vrijedilo pravilo da se madraci trebaju okretati svaka 3 mjeseca, ali to vrijedi za madrace s oprugama, stoga je najbolje s proizvođačem madraca provjeriti što je najbolje za vaš tip madraca.


8. Zaštitite madrac

Kada ste madrac temeljito očistili, vrijeme je da ga i zaštitite. Ako već nemate zaštitnu navlaku, svakako je nabavite.

Foto: Stoffer Photography Interiors

9. Koristite plahtu odgovarajuće veličine

Plahte koje redovito peremo i koje su odgovarajuće veličine štite madrac od prašine s gornje i bočnih strana stoga, ako već slučajno nemate plahtu odgovarajuće veličine, prilikom sljedeće kupnje svakako pripazite na njenu veličinu.

Foto: Unsplash

 

Izvor: Arhitectural Digest

Komentari