UVIJEK BLISTAVA: 5 savjeta kako pojednostaviti i ubrzati čišćenje kupaonice

Pored kuhinje, kupaonica je mjesto koje zahtjeva veću razinu čistoće i urednosti. No, ako niste od onih koji vole svakodnevno čistiti kupaonicu, evo savjeta koji će vam pomoći u tome.

 


Iako je su svjesni kako je iznimno bitno prostor kupaonice držati čistim i urednim, za mnoge je to opterećenje. Uslijed brojnih obaveza, ostane malo vremena za svakodnevno održavanje. K tome, riječ je maloj kvadraturi, puno sjajnih površina i teško dostupnih kuteva pa je odatni trud itekako potreban.

Otkrit ćemo vam nekoliko savjetae kako pojednostaviti i ubrzati čišćenje kupaonice koja će uvijek izgledati – besprijekorno.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

1. NAPRAVITE ‘PARAVAN’ ZA KADU

Kupka u samostojećoj kadi izgleda vrlo primamljivo i lijepo. Usto su takve kade u trendu i donose dojam luksuza. No, morate biti svjesni kako takva kada u kupaonici zahtjeva više truda. Pored toga, prostor ispod kade ne samo da skuplja prašinu i prljavštinu, nego često postane odlagalište stvari poput lavora, detergenta i nekih posve nepotrebnih predmeta. Sve to daje dojam neurednosti.

Foto: Natalija Gorbunova / Studio L’Fusion


Za one koji se ne vole svakodnevno zamarati čišćenjem, preporučujemo kupaonicu koja ima kadu s ‘paravanom’ odnosno obzidanim dijelom unutar kojega možete staviti stvari koje se ne trebaj vidjeti. Na taj način možete izbjeći nered i nećete morati brinuti gdje ćete sakriti svoje deterdžente.

Druga opcija je tuš kabina, koju je još jednostavnije održavati neko klasičnu kadu.

I sve što je moguće – staviti u zatvorene ormariće, s tek nekoliko vidljivih detalja.

Foto: Evgenij Kulibaba / Stajling Elena Sereda i Alena Bukanova

2. ODABERITE SVIJETLE PLOČICE

Ako želite pojednostaviti održavanje svoje kupaonice, nemojte postavljati tamne pločice. Na njima se jasno vide mrlje od vode odnosno kamenca u njoj. Pogotovo je to vidljivo na podu – prašina, mrlje i prljavština na takvoj pločici odmah će vam upasti u oči.

Bolje je odabrati svijetle ili sive nijanse te šarene uzorke. Za podove ili zidove prikladne su teksture kao što su umjetni ili prirodni mramor, terazzoo, svijetli kamen, beton i travertin.

Foto: Julija Karabchevsky

 


3. CRNA BOJA – ZA DETALJE

Crna je vrlo tražena u modernim kupaonicama. No, kada je riječ o armaturama – na njima se lako pojave kamenac i bijele naslage, koje će se morati stalno uklanjati. A crne slavine imaju tendenciju da se brzo oljušte i izgube svoj atraktivan izgled.

Stoga, ako odlučite koristiti crne slavine i tuševe u kupaonici, onda birajte proizvode samo provjerenih marki s visokokvalitetnim premazima – ne ljušte se i imaju posebnu zaštitu od kamenca.

Foto: Svjetlana Khabeeva Studio

Ako je vaš budžet ograničen, crnu boju u kupaonici bolje je koristiti za detalje i dodatke: kuke, police, posude za sapun, čau za četkice, držače za ručnike i toaletni papir itd.

Foto: Ksenija Shakirova

4. RAZMISLITE O UGRAĐENOJ RASVJETI

Lampe iznad ogledala a još više lusteri i visilice na stropu skupljaju puno prašine, a ako su tamne, morat ćete ih brisati svakodnevno. Kako biste olakšali čišćenje, bolje je nabaviti ogledalo sa svjetlom ili ga ugraditi iza ogledala, u kutevima zidova ili u susjednim komadima namještaja.

Foto: Studio Archigram

Takva će odluka kupaonici dodati igru svjetla, pogotovo ako su tamo postavljene hladno bijele ili pretamne pločice. Osim toga, kupaonica s ugrađenom rasvjetom izgledat će modernije, kao u modnim časopisima.

Foto: Olga Melnikova

5. ODABERITE RAVNE PLOČICE

Reljefne i teksturirane pločice će skupljati puno prašine. To se posebno odnosi na pločice s teksturom valova ili pak kamena. Ova rješenja izgledaju impresivno na fotografijama, ali u stvarnosti nisu baš praktična.

Ako ne volite čistiti, bolje je odabrati pločice s imitacijom teksture i glatke površine koje je lako obrisati kada su prljave.

Foto: Ekaterina Oleinikova

 

Komentari