Stvorite dodatni skladišni prostor u maloj spavaonici i zadržite šarm

Male spavaće sobe u pravilu podrazumijevaju samo osnovni namještaj zbog nedostatka prostora. No, ni u ovom slučaju nemojte odustati od namjere da vaša spavaonica bude, pored funkcionalnosti i estetski privlačna. Veliki je to, ali i slatki izazov


 

Što manje boja i preuočljivih uzoraka, jednostavne i ravne linije, unošenje samo osnovnih komada namještaja, maksimalno iskorištavanje prostora, izbjegavanje kreveta s masivnim okvirima i rešetkama, kao i debelog voluminoznog tekstila… su neka od osnovnih pravila za uređenje male sobe. I doista ih se treba držati, jer prostor će ovako djelovati skladnije i neće se nametati dojam skučene kvadrature.

Nudimo vam nekoliko ideja kako u male spavaonice ugurati dodatni skladišni prostor, iskoristiti kuteve za nove sadržaje, a pritom ne izgubiti na šarmu i atraktivnosti. Svaki prostor mora biti lijep i privlačan, pa tako i mala spavaća soba.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Ormari iznad kreveta, ma kako uski bili, uvijek dobro dođu kao prostor za skladištenje. Bilo da je riječ o odjeći, krevetnini, modnim dodacima ili pak stvarima koje ne koristite tako redovito. Ovdje je cijeli zid iza kreveta ugradbeni ormar. Ako želite da prostor dobije na atraktivnosti, napravite u ormarima unutarnje police. Kako ormar ne bi zagušivao prostor, najbolje je odabrati neku svijetliju nijansu.

Foto: El Mueble

 


Male zidne police umjestno noćni ormarića pravo su rješenje kada nema dovoljno mjesta s bočnih strana kreveta. Ovakve police mogu ići i posve iznad kreveta, tako da dobijete još mjesta. Uvijek pronađite neku zamjenu za ormarić kako biste imali neke stvari poput knjige, tableta, vode, sata ili lampe nadohvat ruke.

Foto: El Mueble

Ogledala su uvijek dobra opcija u malim prostorima, pa tako i spavaćim sobama jer pružaju iluziju prostora dajući mu dubinu i refleksiju zahvaljujući prirodnoj svjetlosti. U slučaju da nemate mjesta za raskošniju rasvjetu vrlo efektno će biti ako spustite uske tanke visilice sa stropa.

 

 

Foto: El Mueble

Ako je iza kreveta ugradbeni ormar, iskoristite ga za izvlačni stolić koji će se po potrebi uvlačiti. Tako ćete dobiti dragocjeni prostor za odlaganje sitnica, umjesto da ih stavljate na pod.

Foto: El Mueble

Nepristupačni prostori u maloj sobi idealni su za kreiranje otvorenih ili zatovrenih polica ali i radnog stola – imat ćete privatnost, a prostor ćete praktično iskoristiti. Najbolje je napraviti čitav radni kutak po mjeri (stol naročito), pa i police po mjeri ili ih pak složiti od knaufa koji ćete prebojati u željenu nijansu. Ako želite da se police ističu, obojite im prednje strane u drugu nijansu.

Foto: El Mueble

Često su spavaće sobe nastale pregradnjom dnevne zone ili nekog njezinog dijela. U ovome slučaju to je kuhinja. Zid koji je pregradio spavaonicu od kuhinje služi ujedno i kao zid na koji su se naslonili kuhinjski elementi. Radi lakše prohodnosti, umjesto klasičnih vrata ugrađena su klizna.

Foto: El Mueble

Prostor za radijatore obložite drvenom maskom kako biste dobili dodatne police za sitnice poput rublja ili modnih dodataka. Površina se može iskoristiti i za stavljanje detalja kojih svakako treba biti i u ovako malim prostorima. Samo nemojte pretjerivati u njihovoj količini….

Foto: El Mueble

 


Ove efektne ljestve ne zauzimaju puno prostora a sjajan su ukras te ujedno služe i za odlaganje odjeće koju nosimo tih dana, kao i za jakne, dekice…

 

Foto: El Mueble

 

Komentari