BOŽIĆNO ZIMSKO SELO: trend u blagdanskim dekoracijama za kojim su svi poludjeli

Kućice s visokim, izraženim krovovima, dimnjakom i malim prozorčićima, kakve pamtimo iz slikovnica, starih filmova i bakinog doma, uvijek su bile prisutne kao motiv u božićno vrijeme. A sada su njihove figure od kartona, filca, plastike, porculana, stakla… postale pravi hit i dolaze kao čitavo malo selo

 

 

 

Kućice koje su, pored jaslica, nekoć uglavnom bile motivi razglednica koje smo slali dragim ljudima za božićne blagdane, sada su se opet vratile u blagdanske dekoracije. Razglednice, kao i ukrasni papiri i ostali detalji s ovim motivima postali su sve rjeđi. No, sretna je vijest da su nastavile svoj život vrativši se u obliku simpatičnih figura i stvorile trend zimskih sela, iako neki njeguju tradiciju pravljenja kućica od tijesta za medenjake.

Kućice su se razvile iz motiva jaslica te simboliziraju toplinu doma i zajedništvo. Više kuća poredanih u bilo kojem dijelu doma, s lampicama i snježnom podlogom ili bez njih, prava su atrakcija koju smo zamijetili u raznim objavama na društvenim mrežama.

Vremena je još malo, ali još uvijek možete stići nabaviti u trgovini ili napraviti sami jednostavnije varijante zimskih sela za svoj dom. Nudimo vam inspiraciju kojoj nećete moći odoljeti i već danas ćete krenuti u potragu po trgovinama ali i kutijama s arhivom starih bakinih dekoracija koje skrivate u ormarima u svome domu.


Čarolija od kartona

Od običnog debljeg papira ili kartona moguće je napraviti kućice. Potrebne su vam, osim papira, škare i ljepilo. Za izrezivanje otvora dobro će vam doći i skalpel. Vrlo su efektne i kada su bijele boje, a one koji imaju više strpljenja i vole šarenilo, potičemo da razmisle o bojama te dodavanju dekoracija poput primjerice borova te umjetnog snijega.

Foto: Fun 365

Umjesto umjetnog snijega dobro će poslužiti i obična vata ili komadići stiropora, a ako želite da selo bude ‘kompaktnije’, razmislite o stavljanju podesta na koji ćete zalijepiti kućice. Stilski ćete ih podići stavljanjem lampica.

Foto: Better Homes And Gardens

 


Jestive mirisne kućice

Tijesto za paprenjake i medenjake idealno je za pravljenje kućica koje ćete ukrasiti baš kao i spomenute kolačiće, koji se tradicionalno izrađuju za božićne blagdanje. Najčešća dekoracija je krema od bjelanjaka i šećera koja se istiskuje kroz špricu, ali doista možete biti kreativni i ukrasiti kućice oblatnama, čokoladom, bombončićima, žele bombonima… Ovo će biti prava mirisna dekoracija jer će sastojci iz tijesta poput đumbira, meda i cimeta ispuniti cijeli dom.

Foto: Delicious.com

 

 


Dekoracija za svečani blagdanski stol

Čitavo jedno malo selo može biti glavna dekoracija na vašem blagdanskom stolu. Poredajte kućice po sredini stola i dodajte im svježe prirodne dekoracije popu češera i borovih grančica i sve začinite lampicama ili kuglicama.

Foto: El Mueble

Idealno mjesto – na kaminu

Ne samo bočne strane kamina, nego i njegova gornja ploha mogu biti savršeno mjesto na koje ćete poredati svoje kućice.

Foto: Better Homes And Gardens

Na božićnom drvcu

Ako kućice nisu teške, bit će izvrsna dekoracija za božićno drvce.

Foto: Better Homes And Gardens

 

 

Komentari