Četiri male spavaće sobe pune dobrih ideja za kopiranje

Spavaće sobe nisu nikada bile manje, zar ne? Jedva nam stanu krevet i ormar u nju, a mjesta za odlaganje uvijek nedostaje. Nadahnite se idejama četiri spavaće sobe u kojima se sjajno iskoristio prostor!

 


Nekoć su spavaće sobe otprilike dvostruko veće kvadrature nego današnje, naročito one u stanovima. Kuće još uvijek odvajaju pristojnu površinu za spavaće sobe, dok stanovi štede na svakom centimetru pa ćete tako rijetko naći ovu prostoriju veću od 10 četvornih metara.

Kada je kvadrata malo, bitno je pronaći dobra rješenja koja će maksimalno iskoristiti prostor. Mi smo pronašli četiri spavaće sobe sa super idejama kojima se dobilo dosta skladišnog i radnog prostora, a da pritom nije trpjela estetika.

Foto: El Mueble

PRVA

Ovo je primjer spavaće sobe u kojoj se osim ležaja i ormara, nalaze i radni kutak te police. Kako bi se dobilo više mjesta za pohranu, ormari od poda do stropa su s obje bočne strane kreveta, a iznad njega je napravljen most s tri mala ormarića. U ovim modulima iznad kreveta mogu se staviti stvari koje se rjeđe koriste.

Foto: El Mueble

Jedna bočna strana ormara je nadopunjena otvorenim policama koje su dobro došle za radni kutak. Soba je zbog svoga sadržaja izvrstan primjer za tinejdžera ili studenta, ali i sve one koji žele imati radni kutak u njoj.

Foto: El Mueble

Umjesto klasičnog radnog stoga napravljena i postavljena samo ravna ploha koja se u potpunosti prilagodila prostoru i iskoristila prostor ispod prozora.

Sličan primjer radnog prostora i ormara možete vidjeti na fotografiji u uvodu članka. Samo je u tom slučaju koncept ormara-mosta napravljen oko prozora, a ne kreveta.

Foto: El Mueble

DRUGA

Moderna spavaća soba, insprirana skandinavskim stilom, sjajno iskorištava kuteve i prozorski zid, odnosno mjesto ispod prozora.

Zid ispod prozora može se, kao što ste vidjeli na primjeru prethodne spavaće sobe, iskoristiti za radni kutak, ali i mjesto za odmor i opuštanje. A klupa dodatno može poslužiti kao mjesto za odlaganje odjeće i modnih dodataka, te u svojoj unutrašnjosti imati prostor za pohranu.

Foto: El Mueble

Niski elementi ispod prozora poput radnog stola i klupe ne ometaju prodor prirodne svjetlosti, kao ni ormar koji je oko kreveta, kao u ovom slučaju.

Foto: El Mueble

Krevet je uokviren uzglavljem s pločom od hrastovog melamina koja prostoru daje toplinu. Sa svojih 20 cm dubine uzglavlje je idealno na površini kao polica za svjetiljku, vazu i neke praktične sitnice.

Foto: El Mueble

Uzglavlje po mjeri ima i unutrarnju policu koja služi kao noćni ormarić, a nastavlja se na cijeli kut i pretvara u komodu s ladicama u koju se mogu smjestiti modni dodaci, donje rublje, pidžame…

Foto: El Mueble

 

Foto: El Mueble

TREĆA

Male spavaće sobe u potkrovljima imaju, pored skučene kvadrature, i kosine koje smanjuju mogućnost. U tim dijelovima sobe često je onemogućeno kretanje, pa se prostor mora iskoristi na drugi način.

Foto: El Mueble

Ovdje je to učinjeno tako da je krevet naslonjen na zid gdje je kosina najveća, a s njegovih bočnih strana napravljena su dva ormara po mjeri. Krevet je odmaknut od zida, a iza njega napravljeno uzglavlje s praktičnom policom koja ima ulogu noćnih ormarića. Time je maksimalno iskorišten prostor uz kosinu.

Foto: El Mueble

Prostor uz prozor iskorišten je za komodu za donje rublje i čarape. Uz komodu je napravljen kutak za čitanje s naslonjačem.

Foto: El Mueble

ČETVRTA

Još jedan primjer male spavaće sobe u kojoj je radni kutak. Dodatna ideja koja se krije u ovoj spavaćoj sobi je sjajno iskorišten ležaj i prostor oko njega,

Foto: El Mueble

Krevet ispod ležišta odnosno madraca i podnica ima dvije ladice za skladištenje. To je svakako ljepša opcija od one kada krevet trebate podizati da biste pristupili skladišnom prostoru. No, ono morate imati na umu da ladice zahtjevaju prostor da bi se mogle izvući.

Foto: El Mueble

Budući da je ovo krevet po mjeri, tako je iskorištena i njegova pozadina pa je vrh uzglavlja i mini polica za dekoracije poput slika, a bočna strana iskorištena je za usku ladicu koja funkcionira kao noćni ormarić.

Foto: El Mueble

Nasuprot kreveta, po mjeri je izrađena jedinica koja funkcionira kao radni stol te prostor za odlaganje s otvorenim i zatvorenim policama. Gornji dio zida iskorišten jeza otvorene police različitih veličina.

 

Komentari