UREĐENJE SPAVAĆE SOBE: Najintimnija prostorija svakog doma

Spavaće sobe svakako su najintimnije prostorije svakog doma. Samo u njima se možemo doista osjetiti opuštenima i nekako svojima. Upravo to čini svaku spavaću sobu posebnim prostorom s kojim dijelimo svoje snove, a koji nam zauzvrat pruža toliko potreban odmor koji će dati dovoljno snage za početak sljedećeg dana. Zato je uređenje spavaće sobe poseban izazov za svakoga od nas.

Kao mjesto koje mnogi u svom domu doživljavaju kao nezamjenjivo utočište mira i tišine, u kojem mogu neometano pročitati omiljenu knjigu, zadovoljno lješkariti u toplini vunene dekice i mirisnoj posteljini ili samo utonuti u okrepljujući popodnevni ili noćni san, spavaćim sobama se danas nastojimo odužiti za sve blagodati koje nam one svakodnevno pružaju posvećivanjem veće pažnje njihovom unutarnjem uređenju.
Odjevene u novo ruho, skrojeno baš po našim željama i ukusu, spavaće sobe će znati cijeniti svaki naš napor i stostruko nam uzvratiti.

Kreveti, podnice i madraci – kvalitetnim odabirom do kvalitetnog sna

Odgovor na pitanje kako započeti s uređenjem nove ili renoviranjem postojeće spavaće sobe pronaći ćete kada shvatite da se ključ zapravo nalazi u odgovoru na pitanje ‘gdje treba započeti’ – a to je, dakako, od vas samih. Riječ je o postizanju optimalne kombinacije ili, točnije, određenog kompromisa između vlastitih estetskih mjerila i stvarnih potreba.

Foto: Unsplash

Ukoliko je riječ o spavaćim sobama samaca bit će svakako lakše, jer u tom slučaju ne treba vježbati toleranciju dodatnim kompromisima s još jednom osobom. No, važno je spomenuti da vrlo često upravo takvi kompromisi koji zapravo čine skup više različitih ideja, dovode do doista izvrsnih rješenja.

Za dobar početak uređenja predlažemo da razmislite o odgovorima na ova pitanja:

  • Hoće li se spavaća soba osim za odmor i spavanje koristiti i kao prostorija u koju ćete smjestiti radni stol s računalom?
  • Planirate li u njoj gledati TV? Namjeravate li upravo u nju smjestiti središnji i najveći ormar u stanu?
  • Hoćete li ju koristiti kao mjesto gdje ćete svako jutro nanositi make-up i/ili ćete u njoj vježbati na sobnom biciklu?
  • Koliko zapravo namještaja stane u prostoriju i je li baš sav krajnje neophodan?

Kada vam postane jasno koju zapravo funkciju želite od svoje spavaće sobe, krenite na estetski dio uređenja. Većina će nerijetko izabrati stil istovjetan ostalim prostorijama u domu, dok će neki, baš zato što je spavaća soba samo i isključivo njihov najintimniji prostor, izabrati upravo suprotno, uživajući u nesputanom izražavanju svoje osobnosti i kreativnosti. U oba slučaja svakako samo i jedino slušajte svoj unutarnji glas – nećete pogriješiti.

Kod planiranja konačnog izgleda spavaće sobe predlažem da krenete od izbora osnovne, ali i popratnih boja, kao i materijala namještaja i ostalih elemenata koji će se naći u ovoj prostoriji.
Upravo će boje najrječitije progovoriti o vašoj osobnosti i osjećaju za lijepo. U spavaćim sobama izvrsna je upotreba neutralne palete, koja uključuje sve ,,neboje” (bijela i crna), u svim njihovim nijansama, primjerice prljavo bijela, boja slonovače, sve nijanse sive. Postoji i takozvana prijelazna neutralna paleta koja uključuje plavu, plavo-zelenu nijansu, zelenu, lila i neke nijanse sive, a od toplih boja koje naginju kategoriji neutralne palete je terakota, ili bijela s dodatkom crvene ili žute.

U žarke kombinacije ubrajamo žarko crvenu (ili grimiznu), žarkoružičastu, oker žutu i žarko narančastu. Želite li urediti prostor kombinirajući navedene boje, predlažem da razmotrite sljedeću opciju: 60% prostora u jednoj, 30% prostora u drugoj, a 10% u trećoj (tzv. akcent boji, koja će naglasiti nekoliko detalja u prostoru).

Umjesto kombiniranja primarnih boja (crvena, plava i žuta) mogu se kombinirati i njihove komplementarne boje (boje na suprotnom dijelu spektra), međutim, imajte na umu da će zelena uz crvenu izgledati još zelenijom, kao i obratno. Stoga predlažem njihovo razbijanje na način da, ako je crvena boja dominantna, dodate zelenu samo u tragovima – omjer 90:10, uz obavezno dodavanje jedne ili više boja neutralne palete.

 

Komentari