Kreveti, podnice i madraci – kvalitetnim odabirom do kvalitetnog sna

Zasigurno ste već puno puta čuli da spavajući provedete trećinu života, no to je doista činjenica nad kojom biste se trebali zamisliti. Dobar san nema cijenu, a prednosti dobrog odabira – ili posljedice lošeg – osjećat ćete svaki dan. Produktivnost, raspoloženje, bolovi u leđima, neispavanost, kvaliteta sna – sve to ovisi o krevetu i madracu na kojem spavate.

 

 

Kreveti

Kreveti se razlikuju po obliku, bojama, materijalima vanjske konstrukcije i dimenzijama. Kvalitetan krevet trebao bi biti udoban, čvrst i dovoljno prostran.

U spavaćim sobama su najčešće bračni kreveti standardnih dimenzija, a neki proizvođači poput Perfecta Dreams nude i mogućnost izrade izvanstandardnih poput 210/215/220.
Samostalan krevet ili krevet koji s policama i ormarom čini jednu cjelinu, kovani ili drveni, masivnijih ili laganijih okvira, sa ili bez regulacije podizanja i spuštanja uzglavlja i nogu – neovisno o modelu i funkcijama, krevet je središnji element i bez njega nema niti spavaće sobe.

Perfecta Dreams
Perfecta Dreams

Konačan izbor uvelike će ovisiti o stilu uređenja, no sljedećih nekoliko modela i pozicija danas su u trendu:

  • U velikim spavaćim sobama krevet se ne mora uzglavljem postavljati uz id, već se može smjestiti u samo središte sobe
  • Originalne i zabavne dizajnerske ideje nisu zaobišle ni krevete – od kreveta koji se ljuljaju poput stolice ili pak kreveti s visokim uzglavljima futurističkih linija koja se protežu preko čitave dužne kreveta
  • Vodeni kreveti u posljednje su vrijeme sve popularniji i vraćaju se na velika vrata, naročito u domovima mlađih parova.
  • Ako za to postoje prostorne mogućnosti, krevet je dobro postaviti s uzglavljem na sjever.

 

Podnice i madraci

Drvene ili metalne podnice mogu biti različitih modela i dimenzija, a na neke modele mogu se ugraditi nožice. Na taj način dobiva se ležaj i bez okvira kreveta.

Dok će čvrstoća i kvalitetan materijal okvira kreveta jamčiti njegovu izdržljivost i trajanje, podnice i madraci su ipak ti kojima uvelike zahvaljujemo okrepljujući san i odmor, ali i samo zdravlje kralješnice. Uz obaveznu elastičnost, neke drvene podnice nude mogućnost dodatne regulacije čvrstoće u lumbalnom dijelu tijela pomoću dodatnih letvica i regulatora čvrstoće, dok će metalne podnice jamčiti duži vijek trajanja.

Perfecta Dreams
Perfecta Dreams

Za sve koji vole u krevetu ne samo spavati već i čitati ili gledati televiziju, predlažemo podnice s regulatorom uzglavlja i uznožja. Ovo rješenje posebno preporučamo za osobe zrelije dobi.

Madraci prije svega moraju biti udobni. Iako će konačan izbor ovisiti o vašem ukusu, postoje opće smjernice koje vam mogu pomoći u odabiru. Za zreliju dob obično se preporučaju mekši, dok se za djecu, osobe nešto krupnije građe i one koji vole dobru potporu preporučaju tvrđi madraci. No, kakav madrac vama odgovara najbolje ćete procjeniti sami. Prilikom kupovine, nemojte se ustručavati leći na izložene primjerke, savjetuju u Perfecta Dreams. Sjesti na madrac i utvrditi da je premekan ili prečvrst može vas dovesti do pogrešnog odabira. Kad utvrdite da je upravo jedan od njih ‘taj i jedini’, tek tada pogledajte cijenu. Zapamtite – najskuplji madrac nije nužno i najbolji izbor za vas, stoga ne dopustite da išta utječe na vašu konačnu odluku prije no što ga sami isprobate.

Perfecta Dreams
Perfecta Dreams

Za vanjski tekstil madraca najbolji su prirodni materijali, dok ispune mogu biti različite. Osim klasičnih s oprugama i gelom, čest izbor su madraci od memorijske pjene (,,memory foam”) koja se brzo prilagođava tijelu i tjelesnoj temperaturi. Postoje i druge vrsta pjena, npr. hladno-lijevane ili poliuretanske, koje su prozračne i trajne i otporne na insekte). Jedan od boljih izbora su i lateks madraci od prirodne gume koji su visokoelastični i antibakterijski, a kažu i da kada ih jednom isprobatem ne vraćate se na staro. Za dodatni osjećaj udobnosti tu su i nadmadraci prosječne debljine od 8 centimetara, čija tkanina ima antialergijske i antibakterijske karakteristike.

Dodatni savjeti

  • Imate li različite navike spavanja od svog partnera, dobra ideja su dva odvojena madraca. U tom slučaju, kako bi se osigurala ista visina, nabavite oba kod istog proizvođača. Između dobrih madraca nikada ne smije nastati rupa!
  •  Muče li vas visoke ili niske temperature u sobi, dobro je dabrati i madrace koji se ovisno o godišnjem dobu mogu okrenuti na topliju ili hladniju stranu.
  • Madraci ne bi smjeli biti kraći od vaše visine uvećane za 20 cm, a ako ste viši, naručite izvanstandardni madrac po mjeri.
  • Ako madrac pokazuje određene deformacije i više nije udoban, odmah ga zamijenite novim.
  • Imate li posebne zahtjeve ili potrebe po pitanju kreveta i madraca, raspitajte se kod proizvođača s proizvodnjom u Hrvatskoj. Za razliku od gotovih inozemnih, boje, materijale, dimenzije i oblik možete u potpunosti prilagoditi sebi.

Više informacija možete saznati ovdje.

Zanima vas više? Trebate savjet? Pitajte nas.

Komentari