Ormari, garderoba i ostali namještaj

Ormari

Zatvorene fronte ormara skrivaju od pogleda odložene stvari i omogućuju da prostor uvijek izgleda uredno i organizirano. Osim po dimenzijama i načinu izvedbe (gotov, samostojeći ormar ili ugradbeni ormar najčešće od poda do stropa, bez hrpta), važan je i način otvaranja fronti, koje može biti klasično ili je riječ o kliznim frontama.

Kod modernih ormara vrlo su često upravo fronte ormara njegov najvažniji estetski dio (različite boje dvije ili više fronti, ogledala, ručno oslikane ili tapecirane fronte…).

Ipak, kada je riječ o ormarima, često se zapostavlja njihov iznimno važan aspekt, a to je unutarnja organizacija prostora iza samih fronti. Dobro organiziran prostor omogućuje pohranjivanje i lako pronalaženje svih odloženih stvari, što je zapravo i jedinica za mjerenje njegove funkcionalnosti.

Photographer Martin Inger

Svaki ormar mora biti prilagođen upravo vama. Primjerice, ako volite neobično dugačke kapute i balonere, prečka za vješanje odjeće mora biti viša nego što je u standardiziranim ormarima. Slično je i s posebno odvojenim dijelovima ormara za čuvanje šešira ili pak većeg prostora za više pari cipela od onih standardno predviđenih. Netko više preferira vješati nego na police slagati pojedine komade odjeće. Netko želi imati dvije velike i dublje police za odlaganje posteljine, dok će drugima biti važnije odvojiti prostor za odlaganje daske za glačanje ili usisavač. To je razlog zašto su ormari rađeni po mjeri sve privlačniji.

  • Savjetujem da prilikom odabira ormara posebnu pažnju posvetite ne samo njegovu vanjskom izgledu, već i unutarnjoj organizaciji polica i općenito unutarnje opreme, poput lifta za spuštanje visokih prečki ili specijaliziranih naprava za odlaganje kravata i šalova.
  • Ormar mora biti funkcionalan, a unutrašnjost dobro organizirana i pregledna! Ako ćete izrađivati ormar po mjeri, savjetujem da sami, sukladno svojim potrebama i navikama, nacrtate skicu unutrašnjeg rasporeda polica i vješalica u ormaru!
  • Obješene jakne će tražiti visinu od cca 85 cm, a širinu cca 55 cm, dok će se muške kapute morati objesiti na visinu i do cca 1,45 cm. Neke haljine će zahtijevati i više vješanje (cca 1,60)!
  • Dubina ormara obično je 60 cm.

Garderoba

Danas se u uređenju interijera sve više traže zasebne garderobe ili tzv. walk-in ormari, koji su zapravo pregrađen dio spavaće sobe ili postojeća zasebna prostorija koja se nalazi uz spavaću sobu (ili kupaonicu), a koja je čitava preuređena u jedan veliki ormar na način da su na sve zidove smještene police i prečke za vješanje odjeće. U garderobama odjeća može biti otvorena ili sakrivena iza fronti ormara, osim one koja je pohranjene u zatvorene ladice.

JPG 33

Police garderoba mogu biti drvene (u svim bojama), metalne ili staklene. Ako su odjevni predmeti pohranjeni u papirnatim kutijama, predlaže se da se na svaku kutiju napiše njezin sadržaj. Alternativno, neki će sadržaj slikati te fotografiju nalijepiti na kutiju.

U velikim garderobama će se u samo središte postaviti i veća komoda, koja izgledom podsjeća na pult u trgovinama, a na koju se mogu odložiti odjeća i npr. kutije za nakit. U takvim se komodama nalaze dodatne ladice i police.

U takvim prostorima često će se naći i veće ogledalo, a kako walk-in ormari u pravilu nemaju prirodni izvor svjetlosti, opremljeni su jačom rasvjetom. Osim središnje rasvjete, u garderobama je dobro postaviti rasvjetu duž stropova, ispred polica, a ako se nalazi iza fronta ormara, dobro je rješenje da se pali otvaranjem vrata. U zatvorenim garderobama izuzetno je važna dobra ventilacija.

Ostali namještaj

Osim kreveta, noćnih ormarića i ormara, smještanje ostalog namještaja u spavaće sobe ovisi o njezinoj veličini te fizičkim zadanostima prostora (primjerice vrata).

Standard Innenspiegel links.indd

Ukoliko to kvadratura sobe omogućuje, lijepim i funkcionalnim rješenjem će se pokazati fotelja ili stolica na koju ćete, umjesto na krevet, svako jutro sjesti da obučete čarape. Ovakvo rješenje je tim bolje ako je riječ o iznimno lijepom i atraktivnom komadu namještaja koji će pridonijeti konačnom izgledu vaše sobe.

Od ostalog namještaja koji će spavaće sobe učiniti funkcionalnijima i estetski privlačnijima izdvajam komode koje mogu vizualno odudarati od linija kreveta i ormara, kao i zidne police te vitrine.

Komentari