MALA SPAVAĆA SOBA: 7 modernih ideja koje sjajno iskorištavaju prostor

Rado biste uredili svoju malu spavaću sobu da u nju stane što više elemenata za odlaganje, no strah vas da će to ugušiti stil i udobnost? Imamo praktična rješenja koja sve to omogućuju!


U maloj spavaćoj sobi može se činiti da nema mjesta za stil, udobnost, funkcionalnost, prostor za odlaganje… No, ne mora biti tako. Sve to možete postići i kada je prostor doista skučen – potrebno je samo primijeniti prave ideje.

Bitno je izbor namještaja i uređenje prilagoditi tako da nedostatak kvadrata ne bude prepreka i ograničenje. Pronašli smo na stranici El Mueble pet ideja koje vam to i dokazuju!

Foto: El Mueble

PRVA IDEJA: MJESTO ISPOD KREVETA

U spavaćoj sobi krevet zauzima puno prostora, a često i najveći dio površine. Stoga je dobro iskoristiti ga ne samo za odmor i spavanje, nego i skladištenje. Odaberite krevete ispod kojih ćete moći staviti naknadno kupljene ladice ili kutije ili pak ležajeve koji imaju integrirano spremište.

Foto: El Mueble

Ako se opredijelite za model s ladicama računajte na to da bi trebali imati mjesta da se one nesmetano mogu izvlačiti. Druga, bolja opcija je podizanje gornjeg dijela madraca jer se tako dio ispod njega najbolje iskoristi.

Ovo je savršeno mjesto za odlaganje stvari koje koristimo sezonalno poput opreme za ljetovanje, deka, popluna, rezervnih jastuka…

Foto: El Mueble

DRUGA IDEJA: NIŠE UMJESTO NOĆNIH ORMARIĆA

Mala spavaća soba s nišama integriranim u uzglavlje? Izgleda jako zanimljivo, praktično i atraktivno! Umjesto noćnih ormarića koji su postavljeni na pod ili vire iz zida uzglavlja, odaberite opciju niše odnosno unutarnje police ugrađene u zid i obložene drvetom. Niša sa svake strane kreveta postaje idealan noćni ormarić, a problem odlaganja pomoćnih rasvjetnih tijela riješit ćete zidnim lampama koje neće zauzimati dragocjeni prostor.

Foto: El Mueble

Još jedna ideja s nišom, savršena za mini spavaće sobe. Kada krevet ostavlja malo prostora sa svake strane zida ili već imate noćne ormariće koje ne biste micali, iskoristite zid iza kreveta za niše. I to vodoravne niše, kao što je prikazano ovdje. Ovako postavljena niša odnosno uvučena polica postaje i dekorativna površina iznad kreveta, prepuna šarma.

Foto: El Mueble

TREĆA IDEJA: UZGLAVLJE KOJE JE I POLICA

Sviđa vam se ideja uzglavlja? Umjesto klasičnog, birajte ono koje možete još bolje iskoristiti. U maloj spavaćoj sobi, dizajniranje prilagođenog uzglavlja od jedne do druge strane zida ne samo da će vam omogućiti stvaranje ovih niša pored kreveta, već će također stvoriti dojam veće širine sobe. Efekt bočne strane učinit će prednji dio prostranijim. I dobit ćete policu na koju možete odlagati praktične sitnice, ali i dekorativne detalje poput slika i fotografija.

Foto: El Mueble

ČETVRTA IDEJA: STVORITE MINI ORMAR SA SVAKE STRANE KREVETA

Postoji li nedostatak prostora u spavaćoj sobi za stavljanje ormara? Ili trebate više prostora za pohranu od onoga što nudi ormar kojeg imate u sobi? Predlažemo da iskoristite bolje mjesto pored kreveta. Sa svake strane kreveta možete ugraditi visoki model ormara, širine 50 cm.

Obratite pažnju na ovu ideju: radna struktura je stvorena za odlaganje odjeće, prekrivena zavjesom od tkanine. Uzglavlje kreveta je polica koja ujedno služi i kao zamjena za nedostatak noćnih ormarića.

Foto: El Mueble

PETA IDEJA: UOKVIRIVANJE KREVETA ORMARIMA

Na temelju prethodne ideje, kako biste dobili prostor za ormare u maloj spavaćoj sobi, možete napraviti strukturu tipa mosta oko kreveta. Iskoristite prostor sa svake strane kreveta i kreirajte ormare po mjeri a središnji dio spojite modulima također rađenima po mjeri. Dubina ormara može biti uobičajenih 60 cm ili, ako ne želite da osjećate da je krevet tako zatvoren, upotrijebite module dubine od 40 cm koje možete raspodijeliti iznutra s policama ili okomitom prečkom.

Foto: El Mueble

 

ŠESTA IDEJA: KREVET ISPRED ORMARA

Mala spavaća soba može se izdužiti i u tom slučaju, dobra ideja je napustiti konvencionalni raspored i premjestiti ormar “iza” kreveta. Ormar možete nasloniti na zid i stvoriti samostojeće uzglavlje na kojem se nalazi madrac ili ga postaviti izravno na stražnju stranu ormara. Imat ćete zanimljivu garderobu u mini prostoru.

Foto: El Mueble

SEDMA IDEJA: KOMODA I ORMAR U JEDNOM

Često ispred kreveta, odnosno u njegovom podnožju postoji prostor za ormar. Idealno je kada se taj prostor nalazi u niši jer tako možete dobiti i željenu komodu ili unutarnje police. Ova praktična kombinacija ujedno je i vrlo atraktivna. Tako se ujedno otvaranjem središnjeg prostora za komodu odteretili taj prostor, da nema ormar od poda do stropa. Ovo je ujedno i dobra ideja za postavljanje ogledala ili TV-a.

 

Foto: El Mueble
Komentari