Odaberite idealnu boju za spavaću sobu

Ovo je najintimnija prostorija doma, pa stoga valja pažljivo odabrati boje koje će prevladavati prostorijom.

Prije no što se uopće bacite na odabir, razmislite o svom ukusu i navikama – preferirate li prozračne i svijetle prostore, ili pak nešto tamnije i toplije?

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Za smirujuću, opuštajuću atmosferu predlažemo da se oslonite na neutralan kolorit. Dobar su izbor nijanse sive, bež, smeđe i plave boje. Nećete pogriješiti ni odaberete li svjetlu ili pastelnu nijansu zelene koja će također djelovati smirujuće.

Spadate li među klasičare, predlažemo bijelu boju za zidove. Kako biste izbjegli monotonost, oslonite na igru materijalima i teksturama. Alternativno, možete prostor razigrati pokojim detaljem u boji iz neutralne palete ili pak kakvu živahnu boju. Pastelne i neutralne boje će se pokazati dobrim izborom ukoliko je spavaća soba malih dimenzija, a detalji u intenzivnijim nijansama stvorit će mladenačko, veselo ozračje.

Iako su neutralne, svjetle i pastelne nijanse prilično popularan i relativno siguran izbor za spavaće sobe, neka vas jarke boje ne plaše – na primjer, crvena boja može djelovati vrlo romantično, dok će zlatne površine prostoriji dati dozu luksuza i profinjenosti. U tom slučaju valja ipak pripaziti na mjeru – spavaća soba definitivno nije prostorija u kojoj valja pretjerivati ili eksperimentirati.

I dok su za spavaće ili bračne sobe neutralne popularan izbor, u dječjim i tinejdžerskim sobama možete dati mašti na volju. Crvena ili narančasta su prilično popularne, a djeca obično vole intenzivne boje. Također, tinejdžerima omiljena ljubičasta bit će odličan odabir za mlade dame.

 

Komentari