Želite zavodljiv i upečatljiv dnevni boravak? Uredite ga u eklektičnom stilu

Eklektični stil je originalan, inspirativan, dinamičan i to upravo zahvaljujući tome što je mješavina elemenata svih ostalih stilova. U tome najviše i leži njegova popularnost. No, mnogi ga izbjegavaju smatrajući da će tako pretjerati i stvoriti stilsku zbrku

 

Kada nismo sigurni u kojem je stilu uređen neki prostor, onda često posežemo za terminom eklektika. On, kao i u svim drugim granama umjetnosti, pokriva sve stilove, pa vjerojatno nećemo pogriješiti u svojoj prosudbi. Eklektični stil sadrži elemente svih stilova uređenja, no to ne znači da želeći ostvariti neki stilski miks možemo u njega stavljati sve što nam padne na pamet. I ovdje je potrebna mjera, pažljivost i temeljitost jer u suprotnom sve može rezultirati stilskom zbrkom. S druge strane, postoje i oni koji se boje koketirati s eklekticizmom u opremanju svoga životnog prostora jer misle da će pretjerati i da će sve uroditi neukusom.

Stoga smo vam odlučili pokazati primjere nekoliko naših dnevnih boravaka u tom stilu da se uvjerite kako eklektika može biti lijepa, odmjerena, privlačna… jednom riječju, vaš novi omiljeni stil u kojem ćete poželjeti opremiti svoj dom. Za sve koji vole eksperimentirati, ovo je idealan stil!

 

Foto: Darko Mihalić

Dnevnim boravkom kao i cijelim stanom vlada stilska eklektika jer su vlasnici željeli elegantan, smirujući ambijent uz zanimljive detalje u kojima bi se ogledalo sve ono što vole – trendove (pastelne nijanse i okrugli klub stolić), elemente viktorijanskog, klasičnog stila (štukature na zidu, kamin…), art decoa (ogledalo, crna polica), moderne udobnosti, mekih tonova, profinjenost (tepih, zavjese, garnitura za sjedenje). Rezultat je izvrstan spoj tradicije i novih tendencija u uređenju interijera.

 

Foto: Darko Mihalić

Tamni tonovi crne i smeđe vješto su balansirani sa žutim trosjedom i zelenilom, koje je osvježilo cijeli prostor. Moderni trosjed, koji bi se lako mogao naći i u nekom minimalističkom interijeru ovdje je kombiniran s rustikalnim stilom (kožna fotelja, fotelja s drvenim rukohvatom, ..) te industrijskim stilom (metalna visilica, klub stolić, viseće tegle, zidni sat, crno-bijele fotografije, kožni tepih). Uz trosjed, moderniji element je pod od epoksi smole, koja je odlika minimalističkih interijera.

 

Foto: Darko Mihalić

Naš primjer makeovera za jedan od priloga u emisiji InDizajn bio je preuređenje dnevnog boravka kojeg je trebalo modernizirati. To smo učinili unošenjem modernih elemenata u prostor koji su se sljubili s rustikalnim elementima – garniture u ružičastoj boji te trendi stolića s mramornim pločama koji su odlika ponajviše skandinavskog dizajna. Kako bi se stvorila koloristička poveznica s garniturom, stavljene su ružičaste zavjese od baršuna.

 

Foto: Darko Mihalić

Tapete s orijentalnim motivom, stolić tipičan za skandinavski dizajn, veliki okrugli shabby chic stol, kombinacija minimalističkih metalnih i klasičnih drvenih stolaca, modernog minimalističkog trosjeda, metalne police i slika u industrijskom stilu. Sve to našlo se na jednom mjestu, i to u potpunoj stilskoj koegzistenciji. Tajna je prije svega u vještoj igri nijansama sive, bijele i crne.

 

Foto. Darko Mihalić

Kombinacija ravnih i zaobljenih linija – rustike u kojoj vlada drvo kao temeljni materijal, trendi elemenata (duguljasti tabure u svijetloplavoj nijansi) i industrijskog stila kojeg karakteriziraju crna boja (naslonjač, stolci, klub stolić) i metal (nožice mini fotelje)… Odabir fotelja i taburea u pastelnoj nijansi priziva vintage stil i šezdesete godine prošlog stoljeća a sve čini zaokruženu cjelinu ponajviše zahvaljujući odabiru neutralnih nijansi bež i crne s nijansama plave.

 

Komentari