NOVA KUPAONICA: mjere koje svakako trebate znati prije nego krenete s planiranjem i uređenjem prostora

Uređenje, odnosno postavljanje kupaonskih elemenata i galanterije nikako ne biste trebali raditi na pamet, koje su standardne mjere, saznajte u nastavku

 


Iako postoje odstupanja, pa tako primjerice izrazito visoki ljudi pri uređenju svojih domova od majstora zahtijevaju postavljanje kupaonskih elemenata i galanterije na visine prilagođene njima, ipak postoje standardi za koje biste trebali znati.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

DRŽAČ ZA RUČNIK

Kada je riječ o držačima za ručnik, najčešće su u ponudi šipke ili ringovi. Oni u pravilu dolaze u 3 veličine koje su prilagođene standardnim veličinama ručnika, onima za ruke, lice i tijelo pa ih birate ovisno o njihovoj namijeni. Osim same veličine držača, potrebno je znati i na koju ga visinu staviti. Standardna visina na koju će vam majstor, osim ako ne naglasite drugačije, postaviti držač za ručnik je 120 cm, no ovisno o vašoj visini i željama.

On može biti postavljen na visinu do 110 cm pa sve do 140 cm. Ako ste ga odlučili staviti iznad umivaonika, tada se preporučuje visina od 50 do 55 cm iznad umivaonika.

 

Foto: Ikea

DRŽAČ ZA TOALETNI PAPIR

Standardna visina na koju se montira držač toaletnog papira je visina od 65 cm. U slučaju da ne želite standardne mjere, visinu možete odrediti i tako na toalet sjednete zatvorenih očiju i posegnete do mjesta na kojem biste ga očekivali.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

VISINA TUŠA

Visina tuša naravno može ovisiti o prosječnoj visini ukućana, no ako se želite držati standardnih visina, glava tuša postavlja se na visinu od 180 do 200 cm, a miješalice na visinu od 110 – 130 cm iznad poda.

 

Projekt: Mijrana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

RASVJETA

Rasvjeta je vrlo bitna u kupaonicama kako bi svjetlo bilo idealno i kako se ne bi stvarale sjene koje mogu biti problematične kod primjerice šminkanja. Rasvjeta koja služi osvjetljivanju lica je ona iznad umivaonika, a idealno postavljane je u razini očiju. Ako ih ima više, njihova međusobna udaljenost ovisi i o širini ogledala, no ako se radi o standardnim veličinama, rasvjeta bi trebala biti postavljena na udaljenosti između 90 i 100 cm.

Foto: Rafael Soldi

RAZMACI IZMEĐU ELEMENATA

Osim standardnih visina i mjera za pojedine elemente i galanteriju, postoje i standardni razmaci između sanitarnih elemenata. Razmak između toaleta i zida trebao bi biti minimalno 30 cm kao i razmak između kade i lavaboa. Sve ove mjere mogu se prilagoditi ovisno o kvadraturi kupaonice i željama ukućana.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri
Komentari